Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti TALENTY NOVEJ EURÓPY.
14. marca 2022, 11:30
Čas čítania 2:12
Sponzorovaný obsah

Vieš, že talent tvorí iba 5 % úspechu? Tento program ti pomôže dosiahnuť ciele

ZAUJÍMAVOSTI VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

Grantový program Slovnaftu a Stredoeurópskej nadácie Talenty Novej Európy práve prijíma žiadosti.

Hovorí sa, že talent je vec, s ktorou sa musíš narodiť. Aby si mohol byť v živote úspešný a aby si niečo vďaka svojmu talentu dosiahol, musíš ho rozvíjať. Realita je niekedy, bohužiaľ, taká, že nie všetci majú materiálne a finančné prostriedky na jeho rozvoj. To je jeden z dôvodov, prečo vznikol grantový program Talenty Novej Európy (TNE). Podáva pomocnú ruku nadaným deťom a mladým ľuďom, aby sa mohli sústrediť na prácu na sebe a neboli limitovaní materiálnymi podmienkami. Je založený na vzájomnej spolupráci Slovnaftu a Stredoeurópskej nadácie. V článku ti tento program bližšie vysvetlíme a povieme aj to, ako sa môžeš zapojiť.

Cesta k úspechu pre každého

Odborníci sa zhodujú na tom, že to, čo Slovensko skutočne potrebuje, aby sa presadilo v Európe a vo svete, je viac inovácií, tvorivosti, viac umelcov a športovcov. Čo majú ľudia z týchto oblastí spoločné? Okrem nadania majú za sebou roky tvrdej driny a nevyhnú sa prekonávaniu náročných prekážok. Presne pre nich je určený program Talenty Novej Európy, ktorý úspešne funguje už 15 rokov. Za celé obdobie fungovania podporil viac ako 450 nadaných ľudí súhrnnou sumou takmer 911-tisíc eur.

„Máme tu množstvo talentovaných mladých osobností, ktoré však potrebujú povzbudenie a podporu, aby mohli naďalej na sebe pracovať a ísť za svojím snom,“ povedala Silvia Manczalová, správkyňa Stredoeurópskej nadácie.

Program Talenty Novej Európy podporuje uchádzačov najmä finančne. Vďaka tomu už niekoľko stoviek talentov mohlo vyštudovať prestížne zahraničné školy, venovať sa vedeckému výskumu, posúvať svoju výkonnosť na športových sústredeniach a medzinárodných súťažiach, navštevovať majstrovské hudobné kurzy či zabezpečiť si učebné pomôcky a vybavenie, umelecké potreby alebo hudobné nástroje. Tento rok dostanú uchádzači dokopy až 66-tisíc eur.

„Talent je vraj len 5 % úspechu, zvyšok je tvrdá drina. Dôležitou súčasťou úspechu však je aj materiálna podpora. Vytvárať priestor pre mladých talentovaných dráčov je dôležité, aby nezostali stáť na mieste, ale posunuli sa ďalej. Medzi nimi sa tvorí budúca elita spoločnosti, ktorá bude mať vplyv na chod a vnímanie krajiny,“ uviedol Anton Molnár, hovorca a riaditeľ komunikácie spoločnosti Slovnaft.

Ako sa dá prihlásiť?

Grantový program Talenty Novej Európy je určený pre mladých ľudí vo veku od 8 do 25 rokov. Vybrať si môžeš z troch oblastí. Každá oblasť má trochu iné vekové obmedzenie, ale majú jednu spoločnú podmienku – za posledné tri roky musíš mať zaznamenané úspechy v domácich alebo zahraničných súťažiach (konkrétne umiestnenie na 1. až 3. mieste v celoslovenskej súťaži alebo na 1. až 10. mieste v medzinárodnej súťaži).

Umenie: Vek 10 – 25 rokov. Podporia ťa pri úhrade výdavkov súvisiacich s účasťou na workshopoch, kurzoch alebo stážach, na obstaranie hudobných nástrojov a príslušenstva, výtvarných a iných pomôcok, zariadení, materiálu a odbornej literatúry potrebnej na rozvoj talentu.
Šport: Vek 8 – 18 rokov. Grant môžeš použiť na úhradu výdavkov súvisiacich s účasťou na súťažiach, pretekoch, workshopoch alebo sústredeniach, na zabezpečenie športových a tréningových pomôcok, výstroja a materiálu potrebného na rozvoj talentu.
Veda: Vek 12 – 25 rokov. Podpora je hlavne pre realizácie inovatívnych vedeckých nápadov a projektov/technológií.

Ku každej oblasti nájdeš na webe spísané pravidlá. Prihlášku si môžeš podať online do 21. marca. 

vyplň prihlášku

Pravidelne sa do programu prihlási takmer 200 uchádzačov. Vybrať z nich tých, ktorí grant získajú, je pre hodnotiacu porotu vždy náročné. Porotu tvoria violončelista Jozef Lupták, výskumník SAV v oblasti biotechnológie Tomáš Bertók, vizuálna umelkyňa Ilona Németh, pedagóg na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave Ľubor Tománek a ďalší odborníci. 

Talenty Novej Európy
Zdroj: Talenty Novej Európy
Domov
Zdieľať
Diskusia