Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2022, 13:05
Čas čítania 25:36
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Na Kyjev mieri dlhý konvoj ruských vojenských vozidiel

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali vývoj vojny na Ukrajine naživo.

• Slovensko podporí vstup Ukrajiny do EÚ, povedal predseda vlády Heger.

• Prezident Zelenskyj súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach.

• Vladimir Putin nariadil uviesť jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto momentálne vyzerá mapa útokov na Ukrajinu:

rusko, ukrajina
Zdroj: REFRESHER

 

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


Sledovanie ruského vpádu na Ukrajinu naživo sme ukončili. Pokračovať budeme opäť ráno, ďakujeme za pozornosť. 

22:17 – Viac ako 90 % Ukrajincov podľa prieskumu podporuje kroky prezidenta Zelenského.

Podľa prieskumu organizácie Rating Group 91 % Ukrajincov podporuje kroky Zelenského, z toho u 59 % z nich má prezident plnú podporu a 32 % sa k nej prikláňa čiastočne. Proti bolo 6 % Ukrajincov a 3 % nevedeli odpovedať. Informoval o tom portál Unian

Organizácia Rating Group zároveň poznamenala, že od decembra 2021 sa podpora Zelenského strojnásobila. Je najsilnejšia na západe a v strede krajiny. 

22:08 – Ruské weby šírili dezinformáciu, že Kyjev je v obkľúčení. Údajné vyjadrenie starostu Klička vyvrátila jeho hovorkyňa.

Portál Guardian priniesol v nedeľu večer informáciu, že Kyjev je v obkľúčení. V rozhovore s AP to mal potvrdiť starosta hlavného mesta Ukrajiny Vitalij Kličko, keď odpovedal na otázku, či sa mestské úrady chystajú evakuovať obyvateľov. 

Portál Refresher pôvodne prebral informáciu z Guardianu v znení, že Kyjev je v obkľúčení. Ospravedlňujeme sa čitateľom za nesprávne informácie.

Toto tvrdenie však pre portál Unian vyvrátila jeho hovorkyňa, Oksana Zinoviev. Kličko podľa nej síce poskytol rozhovor agentúre AP, ale Kyjev nie je v obkľúčení a evakuácia je stále možná. Informácie sú podľa nej klamstvom a manipuláciou. 

21:41 – Európska aliancia tlačových agentúr v nedeľu oznámila, že s okamžitou platnosťou pozastavuje členstvo ruskej tlačovej agentúry TASS a čaká na rozhodnutie valného zhromaždenia o jej úplnom vylúčení.


Správna rada aliancie EANA rozhodla, že agentúra TASS nie je schopná poskytovať nestranné spravodajstvo. Správna rada ako dôvod uviedla okolnosti súvisiace s novým nariadením pre média, ktoré vydala ruská vláda, píše EANA na svojej oficiálnej webovej stránke. (tasr)

21:31 – Ukrajina dostane od EÚ vojnovú techniku v hodnote 450 miliónov dolárov. 

21:15 – RTVS od nedeľného neskoršieho popoludnia eviduje hackerské DDoS útoky na svoj spravodajský web spravy.rtvs.sk. 

21:00 – Alžírska štátna energetická firma Sonatrach je pripravená dodávať Európe viac plynu vzhľadom na možný pokles ruských dodávok v dôsledku vojny na Ukrajine. Uviedol to v nedeľu jej generálny riaditeľ Toufik Hakkar. (tasr)

20:50 – Video zachytáva, ako ukrajinský dron odpálil ruský protilietadlový systém BUK.

20:37 – K večeru Európska únia evidovala už vyše 300 000 ukrajinských utečencov. Slovenské úrady mali v nedeľu večer údaje o vyše 31 000 občanoch Ukrajiny.

20:35 – Minister vnútra SR Roman Mikulec oznámil, že ministri vnútra členských krajín EÚ sa na nedeľňajšom mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti zaoberali aktiváciou smernice EÚ o dočasnej ochrane.


„Informoval som kolegov o krokoch, ktoré prijala slovenská vláda v uplynulých dňoch, o zmenách v zákonoch o civilnej ochrane, aby sme mohli vyhlasovať mimoriadnu situáciu aj pri zvýšenom prílive utečencov,“ uviedol Mikulec.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová povedala, že Európska únia sa musí pripraviť na príchod miliónov ukrajinských utečencov na svoje územie.

20:28 Stovky ľudí protestovali v nedeľu v Bielorusku proti invázii Ruska na Ukrajine, napriek tomu, že autoritárska bieloruská vláda je na strane Moskvy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Protivojnové zhromaždenia sa konali v najmenej 12 bieloruských mestách a obhajcovia ľudských práv hlásili, že zatknutých bolo vyše 170 ľudí. (tasr)


20:15 – Niektoré banky v Bielorusku by mohli byť už zajtra odpojené od systému SWIFT. Európska únia zároveň pravdepodobne predstaví ďalšie sankcie proti prezidentovi Lukašenkovi.

20:05 – Belgicko pošle Ukrajine ďalších 3000 guľometov a 200 protitankových granátometov.

19:50 –  Nemecko a Taliansko už posielajú Ukrajine zbrane, Maďarsko ale tak neurobí, lebo zbrane potrebuje. Používa ich totiž maďarská armáda, cituje spravodajca TASR vyhlásenie premiéra Viktora Orbána v mimoriadnom rozhovore v nedeľu večer pre verejnoprávnu televíziu M1.


Premiér zopakoval postoj svojej krajiny, že Maďarsko musí zostať mimo tohto konfliktu.
„Nemožno robiť nepremyslené kroky a robiť návrhy, aké robí ľavicová opozícia. Netreba posielať zbrane do susednej krajiny, pretože tam žijú aj Maďari, a je možné, že tieto zbrane môžu použiť prípadne aj proti nim,“ dodal. (tasr)

19:43 – Ukrajinský prezident Zelenskyj dostal podporu aj od prezeidenta Portugalska. Poďakoval mu za postoj voči Rusku. Portugalsko poskytne Ukrajine zbrane a ďalšie vybavenie, taktiež podporí odpojenie Ruska od medzinárodného bankového systému SWIFT.

19:35 – Bezpečnostná rada OSN v pondelok mimoriadne zasadne v spojitosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. 


Zasadnutie sa uskutoční v New Yorku o 15.00 h miestneho času a bude podľa diplomatov zamerané na rozvíjajúcu sa humanitárnu krízu na Ukrajine, píše AFP. O uskutočnenie tohto zasadnutia požiadal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Zúčastnia sa na ňom aj predstavitelia Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. (tasr)

19:26 – Čo vieme o Volodymyrovi Zelenskom? Ukrajinským prezidentom sa stal komik, ktorý hral v seriáli rolu fiktívneho prezidenta, rozhodujúcu politickú debatu viedol na futbalovom štadióne a do kancelárie si prizval aj kolegov zabávačov. Možno ťa prekvapí, že jeho materinským jazykom je ruština. V pozícii prezidenta však berie súčasnú situáciu s plnou vážnosťou. Prečítaj si 10 zaujímavosti o ukrajinskom prezidentovi.

Odporúčané
10 faktov o Volodymyrovi Zelenskom: vyhral cez sociálne siete, chcel ho využiť Trump a zozačiatku sa z neho Moskva tešila 10 faktov o Volodymyrovi Zelenskom: vyhral cez sociálne siete, chcel ho využiť Trump a zozačiatku sa z neho Moskva tešila 27. februára 2022, 14:30

19:14 Biely dom reagoval v nedeľu na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina nariadiť uvedenie jadrových zbraní do stavu najvyššej pohotovosti.
Šéf Kremľa vymýšľa hrozby, ktoré neexistujú, aby ospravedlnil ďalšiu agresiu, citovala Biely dom tlačová agentúra DPA.


„Rusko nebolo nikdy ohrozované Severoatlantickou alianciou (NATO), tak ako nebolo ohrozované ani Ukrajinou,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. „Toto všetko sú výmysly prezidenta Putina a my sa proti tomu vzoprieme. Máme možnosti obrániť sa,“ dodala.

19:11 – Vojnových utečencov môže byť celkovo viac ako 7 miliónov, hovorí eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

18:52 – Národné centrum kybernetickej bezpečnosti zaznamenalo v súvislosti s vojnou na Ukrajine v slovenskom kybernetickom priestore viacero pokusov o DDoS útoky na webové novinové portály. Včera sme informovali, že sa hackeri pokúsili zhodiť Refresher a niekoľko ďalších portálov vrátane Denníka N či televízie TA3. 

18:44 – Podľa poslanca  ukrajinskej Ľudovej strany Fjodor Venislavskij začnú prvé ukrajinsko-ruské mierové rokovania do niekoľkých hodín. Kvôli bezpečnosti podľa neho musela ukrajinská delegácia zmeniť trasu k mestu Pripjať.

18:38 – Z bieloruského územia bola odpálená raketa na  letisko Žitomyr, informovalo Centrum pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť.

18:30 – Ruská armáda v nedeľu, na štvrtý deň jej invázie na Ukrajine, priznala, že medzi jej vojakmi sú aj zabití a ranení. Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. (tasr)

18:20 – Národná rada SR poskytla účelové zariadenie Častá-Papiernička pre utečencov z Ukrajiny. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké to v nedeľu oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že z NR SR priviezli na hranice aj autobus na prepravu Ukrajincov. Kollár vo Vyšnom Nemeckom skontroloval, ako Slovensko zatiaľ zvláda migračnú vlnu. Zistil aj nedostatky, ako chýbajúce sociálne zariadenia, nedostatok sociálnych pracovníkov či problém s parkoviskami. Prebrať to chce na najbližšej koaličnej rade. (tasr)

18:10 – Z juhu postupuje na ukrajinské hlavné mesto Kyjev veľká kolóna ruských vojenských vozidiel. V nedeľu o tom informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Denysenko to povedal pre spravodajský portál strana.news, keď opisoval pohyb ruských vojakov cez Ukrajinu. V posledných dňoch sa ruská armáda pri invázii snaží dobyť Kyjev, ktorý jej však odoláva.


„Vieme, kam smerujú, a sme pripravení,“ dodal Denysenko.

18:07 – EÚ zakáže ruské štátne médiá RT a Sputnik, potvrdila Ursula von der Leyen.

17:59 – Refresher sa pripojil k vyhláseniu slovenských médií, ktoré podporujú ukrajinských a ruských novinárov. 

Vladimir Putin rozpútal vojnu. Teraz chce umlčať novinárov, ktorí píšu pravdu o jeho vojnovom zločine. Jeho cenzori spustili útok na zostávajúce slobodné médiá. Tie, ktoré Putin desaťročie označuje za nepriateľov Ruska a agentov zahraničných mocností.

Ruská polícia zatýka novinárov, ktorí chcú, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo o protestoch v ruských mestách proti Putinovej vojne.

Ruský cenzorský úrad chce zakázať slobodným médiám a novinárom používať slová ako invázia, útok, ostreľovanie alebo vojna. Chce, aby hovorili o mierovej misii a zverejňovali informácie len z vládnych zdrojov.

Lenže pravdu nemôžu umlčať ani v Rusku a ani na Ukrajine. Stojíme pri všetkých našich kolegoch, ktorí bránia zvyšky slobody slova v Rusku. Ukrajinskí novinári nebránia len svoju krajinu, ale aj právo nás všetkých na slobodu.


Naši kolegovia sú dnes na Ukrajine v ohrození, ale to sú teraz všetci Ukrajinci. Dôležité je, že sa znovu ukazuje, akí dôležití sú pre slobodnú spoločnosť nezávislí a odvážni novinári.

Naši kolegovia sa snáď rýchlo vrátia zdraví a v bezpečí domov. Naši ruskí a ukrajinskí kolegovia tam však zostanú a zaslúžia si našu podporu a obdiv.

Odporúčané
Refresher sa pripojil k vyhláseniu slovenských médií, ktoré podporujú ukrajinských a ruských novinárov Refresher sa pripojil k vyhláseniu slovenských médií, ktoré podporujú ukrajinských a ruských novinárov 27. februára 2022, 17:30

17:51 – Európska únia zatvára vzdušný priestor pre lietadlá vlastnené, registrované alebo riadené Ruskom. „Nebudú môcť pristáť, vzlietnuť ani preletieť na území EÚ.“

17:44 – V Rusku sa v nedeľu tvoria rady pri bankomatoch po celej krajine. Ľudia sa snažia vybrať si zahraničné meny, keďže nové sankcie proti Moskve za inváziu na Ukrajinu vyvolali strach z kolapsu rubľa.


Snahy získať cudzie meny nezastavilo ani to, že niektoré banky predávali doláre o viac ako tretinu drahšie ako v piatok po skončení sa obchodovania na moskovskej burze. Kurz rubľa pri týchto výberoch dokonca prekročil psychologicky dôležitú úroveň 100 RUB za dolár, o ktorej mnohí ekonómovia vyhlasovali, že vyvolá zvýšenie úrokovej sadzby ruskej centrálnej banky.


Rusmi otriasli správy, že Európa im zatvára svoj vzdušný priestor a populárne platobné systémy ako ApplePay prestanú fungovať. (tasr)

17:40 –  Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v nedeľu uviedla, že Briti, ktorí sa rozhodnú ísť na Ukrajinu pomôcť tejto krajine v boji proti ruskej invázii, majú jej úplnú podporu. 


„Ak ľudia chcú tento boj podporiť, ja ich v tom podporím,“ povedala Trussová v nedeľu vo vysielaní stanice BBC. (tasr) 

17:31 – Prezident Zelenskyj neverí, že dnešné rokovania s ruskou stranou prinesú riešenie. „Ale vyskúšajme ich, aby občania Ukrajiny nemali pochybnosti, že som sa pokúsil zastaviť vojnu, keď som dostal šancu. Hoc malú.“ (Nexta) 

17:23 –  Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť do stavu pohotovosti jadrové sily sa rovná nezodpovednému správaniu, uviedla v nedeľu Severoatlantická aliancia.


„Toto je nebezpečná rétorika. Je to správanie, ktoré je nezodpovedné,“ povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pre stanicu CNN v čase zvýšeného napätia v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. (tasr)

17:16Prečítajte si Zápsiník Ksenie z Charkova: 28-ročná Ukrajinka Ksenia Tabaka píše pre čitateľov Refresheru tento zápisník počas toho, ako sa v charkovskom metre ukrýva pred bombami. Pred vojnou pôsobila ako stážistka na spravodajskom oddelení v regionálnom médiu. Okrem stáže sa venovala aj modelingu.

„Počas toho, ako píšem tento text, prebieha tretí deň brutálnej ruskej invázie na moju krajinu. Zvyčajne sa budím o ôsmej ráno, no vo štvrtok 24. februára som bola hore už o piatej. Zobudil ma zvuk explózie a krik môjho priateľa: Ksiuša, Ksiuša, bombardujú nás!“

Odporúčané
Zápisník z charkovského úkrytu #1: Zobudil ma priateľov krik. „Ksiuša, Ksiuša, bombardujú nás!“ Mojím domovom je teraz metro Zápisník z charkovského úkrytu #1: Zobudil ma priateľov krik. „Ksiuša, Ksiuša, bombardujú nás!“ Mojím domovom je teraz metro 27. februára 2022, 16:30

17:09 – Ešte dnes by mali ministri zahraničných vecí EÚ prebrať ďalšie sankcie voči Putinovi, vrátane odpojenia ruských bánk od systému SWIFT.

17:01 – Turecko uzavrelo Bospor pre ruské vojenské lode.

16:44 –  Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu povedal, že Kyjev sa pred Ruskom na rozhovoroch o invázii neskloní, a obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že rozkazom na uvedenie jadrových síl do najvyššieho stavu pohotovosti sa snaží zvýšiť tlak. Informovali o tom tlačová agentúra AFP a portál britskej stanice BBC.


„Nepodľahneme, nekapitulujeme, nevzdáme sa ani jediného kúska svojho územia,"“ uviedol Kuleba na tlačovej konferencii vysielanej online. Kuleba zdôraznil, že ak Rusko, ktoré vo štvrtok napadlo Ukrajinu, použije proti nej jadrové zbrane, bude to pre svet katastrofa. (tasr)

16:35 – Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyjadril v nedeľu generálnej prokurátorke Ukrajiny Iryne Venediktovej podporu v jej krokoch a úsilí za obnovenie mieru a zákonnosti v Ukrajine.


Žilinka na sociálnej sieti uviedol, že ukrajinskej generálnej prokurátorke tlmočil aj prejavy podpory od prokurátorov a zamestnancov slovenskej prokuratúry a možnosti odbornej a humanitárnej pomoci. 

16:24 – V Prahe dnes prot invázii ruských vojsk na Ukrajine protestujú desaťtisíce ľudí.

16:15 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil, že Rusi zničili najväčšie lietadlo na svete, AN-225 "Mrija". „Rusko možno zničilo našu „Mriju“. Nikdy však nebudú môcť zničiť náš sen o silnom, slobodnom a demokratickom európskom štáte.“

16:08 – Španielsko v nedeľu oznámilo, že uzatvára svoj vzdušný priestor pre ruské letecké spoločnosti. Informovala o tom agentúra AFP.


Madrid tak nasleduje podobné kroky niektorých európskych štátov v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

16:01 – Na hranici s Ukrajinou vznikli v nedeľu prvé hotspoty pre utečencov, a to vo Vyšnom Nemeckom, Ubli a Uliči. V pondelok pribudne ďalší na hraničnom priechode Veľké Slemence. K dispozícii budú 24 hodín, sedem dní v týždni, a to na urýchlenie administratívneho procesu, ktorý absolvuje každá osoba prichádzajúca z územia Ukrajiny. 

15:47 – Spojené štáty v nedeľu oznámili, že posielajú Ukrajine novú humanitárnu pomoc za takmer 54 miliónov dolárov, keďže východoeurópska krajina sa musí brániť proti útokom Ruska. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

15:40 – Richard Sulík na Facebooku, že na Slovensko smeruje tanker so skvapalneným plynom. Ak by nás Rusi odpojili od plynu, do konca vykurovacej sezóny by ho bolo dosť pre domácnosti a firmy. 

„Vďaka tejto dodávke budeme mať pohodlne dosť plynu až do konca marca alebo do konca vykurovacej sezóny nielen pre domácnosti, ale aj pre podniky, a to bez akýchkoľvek prerušení. Štátna SPP diverzifikuje (rozčleňuje) nielen trasy, ale aj zdroje, aby sme neboli závislí od plynu cez Ukrajinu. V týchto aktivitách budeme ďalej pokračovať,“ napísal minister hospodárstva.

15:33 – Spojené štáty vnímajú Putinové rozhodnutia v súvislosti s jadrovými zbraňami za nepríjemnú eskaláciu celej situácie. „Znamená to, že prezident Putin pokračuje v eskalácii tejto vojny spôsobom, ktorý je úplne neprijateľný a my musíme ďalej čo najrazantnejšie mariť jeho kroky,“ povedala veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

15:25 – V Berlíne dnes proti Putinovej invázii protestovalo viac ako 100-tisíc ľudí. 

Mnohí z účastníkov pochodu mali na sebe oblečenie v modro-žltých farbách ukrajinskej vlajky. Nemecká polícia odhadla účasť najmenej na nízke šesťciferné číslo. Organizátori pochodu uviedli, že sa ňom zúčastnilo až pol milióna ľudí, píše AFP.

15:19 Minister obrany SR Jaroslav Naď dúfa, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ani len nenapadne použiť jadrové zbrane. „Ani len nad tým reálne neuvažujme, lebo to by znamenalo svetový konflikt,“ vyhlásil po nedeľnom rokovaní vlády v reakcii na nariadenie o uvedení ruských jadrových síl do vysokej pohotovosti.


„Takýto krok nie je prekvapením, pretože sa Rusko opakovane vyhrážalo svojim jadrovým potenciálom. Iba šialenec však môže uvažovať nad jadrovými zbraňami,“ vyhlásil Naď. Deklaruje, že Slovensko i jeho spojenci rátajú so všetkými alternatívami a situáciu monitoruje NATO i Európska únia.

15:04Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou ruského prezidenta Vladimira Putina. Ocenila solidaritu Slovákov, ktorí im pomáhajú. Upozornila tiež, že Ukrajina potrebuje veľmi jasný symbol od západného spoločenstva a deklarovala podporu jej vstupu do Európskej únie.

14:55 – Intenzita explózií v hlavnom meste Kyjev sa v posledných hodinách zvýšila. 

14:50 – Lukašenko a Zelenskyj sa dohodli, že ukrajinská delegácia sa stretne s ruskou bez predbežných podmienok na ukrajinsko-bieloruskej hranici pri rieke Pripjať.

14:36 – Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinských predstaviteľov z premárnenia príležitosti viesť rozhovory. Tie by mohli ukončiť útoky Ruska na svojho prozápadne orientovaného suseda. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Kremeľ oznámil, že Putin poinformoval izraelského premiéra Naftaliho Bennetta o priebehu špeciálnej vojenskej operácie na ochranu Donbasu na východe Ukrajiny, ako ruský líder útoky nazýva. Ide pritom o celoplošné napadnutie susedného štátu Ruskom.


Ako Kremeľ napísal vo vyhlásení, počas telefonátu s Bennettom Putin tiež poznamenal, že ruská delegácia je v bieloruskom meste Homeľ a je pripravená na rokovania so zástupcami Kyjeva, ktorý má k tomu rozporuplný, nedôsledný postoj a nevyužil túto príležitosť. Bennett navrhol, že Izrael bude vystupovať ako sprostredkovateľ v rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou. (tasr)

14:29 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine. 

Šéf Kremľa na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojguom a náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom obvinil vedúce krajiny NATO z agresívnych vyhlásení s tým, že Západ uvalil prísne finančné sankcie na Rusko vrátane samotného prezidenta.

Západné krajiny nepodnikajú len nepriateľské kroky proti našej krajine v ekonomickej sfére, ale poprední členovia NATO tiež urobili agresívne vyjadrenia na adresu našej krajiny,“ citovala Putina agentúra AP.

14:24 – Pápež František vyzval v nedeľu na „bezodkladné“ otvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov utekajúcich pred ruskou inváziou na Ukrajine. 


„Myslím na starých ľudí, na všetkých, ktorí momentálne hľadajú útočisko, na matky utekajúce so svojimi deťmi. Sú to bratia a sestry, pre ktorých je naliehavo potrebné otvoriť humanitárne koridory a ktorých treba prijať,“ uviedol vo Vatikáne pápež.


František zároveň vyzval na okamžité ukončenie bojov na Ukrajine, kde prebieha štvrtý deň ruskej vojenskej invázie.

14:17 – Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur. Vláda o tom rozhodla na nedeľnom rokovaní.

 

14:12 – Ľudia v Minsku pochodujú s ukrajinskými vlajkami, žiadajú ukončenie Putinovej invázie. 

13:50Náš redaktor Ivan Koribanič sa bol pozrieť, ako vyzerá vykurovaný stan s dobrovoľníkmi, a zistil, že ľudia čakajúci na svojich blízkych sa k nemu nedostanú, iba samotní vojnoví utečenci. Rozprával sa aj s tamojším starostom Ľudovítom Tóthom, ktorý mu vysvetlil, prečo uprednostnil parkovisko na úkor lepšej dostupnosti stanu.

Problém však nie je len so stanom, ale aj so zavedením elektrickej energie. To sa ukázalo ako urgentný problém najmä vtedy, keď začali dochádzať zásoby. „Keď sa začali schádzať ľudia, tak sme to museli riešiť urgentne. Prechádzame si niečím, čo nemá obdobu,“ povedal jeden z dobrovoľníkov.

Ivan Koribanič sa rozprával aj s Ukrajinkou Sofiou, ktorá pochádza z Kyjeva a na Slovensko sa jej podarilo ujsť so svojím 8-mesačným synom. Stretol tiež muža, ktorý sa rozhodol ísť proti prúdu a vracia sa na Ukrajinu brániť svoju vlasť. 

13:42 – Ukrajinskí Rómovia sa zmocnili ruského tanku. „Cigáni ukradli tank v dedine Ljubimovka. Ešte raz. Cigáni. Tank. Ukradli. Od Rusov,“ píšu miestni obyvatelia. Stalo sa to nedalo Kachovky, v dedine Ljubimovka v Chersonskej oblasti, informuje Unian. (idnes)

13:35 – Sviatlana Cichanovská organizuje zhromaždenie pri budove generálneho štábu v Minsku dnes o 17.00 h.

13:28 Prezidentka SR Zuzana Čaputová je za to, aby Európska únia poskytla perspektívu členstva Ukrajine.

„Slováci potvrdili svoju európsku voľbu v dlhom a náročnom prístupovom procese s Európskou úniou. Ukrajinci si už dávno zvolili svoj európsky kurz a my musíme konečne reagovať: nastal čas udeliť Ukrajine perspektívu členstva v EÚ,“ napísala Čaputová.

13:18 – V centre hlavného mesta Kyjev sa ozvali tri silné výbuchy. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

13:13 – Ministerstvo obrany Ukrajiny aktualizovalo prehľad ruskej techniky, ktorú sa už údajne ukrajinskej armáde podarilo zničiť.

13:03 –  Bratislava bola ako jedno z možných miest na mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom podľa šéfa slovenskej diplomacie spomenutá, pretože intenzita politických kontaktov medzi ukrajinským prezidentom a slovenskými politickými predstaviteľmi je v ostatných dňoch veľká.

„Aj Zelenskému to zrejme vychádza tak, že 'poďme' do Bratislavy. Premiér SR i prezidentka SR sú s ním denne v kontakte,“ povedal Korčok.

12:46 – Festival Pohoda organizuje v nedeľu od 15.00 h na Hlavnom námestí v Bratislave Koncert pre Ukrajinu. Organizátori chcú podujatím vyjadriť solidaritu s ľuďmi na Ukrajine. RTVS informovala, že koncert odvysiela na Jednotke a tiež na svojom webe.


„Slobodné umenie sa najlepšie rozvíja v slobodných krajinách a vieme, že o to isté sa snažia aj naši priatelia na Ukrajine,“ uviedol riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák. 

Line-up Koncertu pre Ukrajinu:
15:00 Sólisti hudobno dramatického súboru Tarasa Ševčenka + Ľ. Čekovská, E. Prochác, J. Burian, R. Kákoni, I. Kocaba, R. Mrázik
15:10 Saténové ruky
15:15 Katarzia
15:20 Para
15:30 Rodion Sun Lion
15:35 Charmsove deti
15:40 Neha!
15:45 Hudba z Marsu
15:50 Braňo Jobus + Martin Valášek
15:55 Sendreiovci
16:00 Čad
16:05 B-Complex
16:10 Slovenský filharmonický zbor
16:15 Martin Geišberg + Daniel Špiner
16:20 Bez ladu a skladu
16:25 Vladimír Merta
16:30 Muzička
16:35 Funny Fellows
16:40 Polemic
16:50 Štefan Štec + Peter Kunzo
17:00 Rozpor
17:10 Lash & Grey
17:15 Miklei
17:25 Banda
17:30 Michael Kocáb + Martin Wittgruber
17:35 Spevácky zbor Technik STU + zbor Apollo + Veronika Demidovich

12:24 – Mesto Charkov je opäť pod kontrolou ukrajinskej armády, uviedli mieste úrady.

12:18 – Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore v holandskom Haagu, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity. Informovali o tom agentúra AFP a denník Guardian.

12:13 – Podľa ukrajinského ministra zdravotníctva sa v úkrytoch pod bombardovanými mestami narodilo už 6 detí. (The Kyiv Independent)

12:09 – Bieloruský prezident ukašenko potvrdil, že z jeho krajiny odpálili ruskí vojaci rakety na Ukrajinu. Vyhráža sa, že sa k vojne pripojí a bude pomáhať Putinovi. Bieloruský diktátor tiež potvrdil, že zranení ruskí vojaci sa liečia v bieloruských nemocniciach.

12:08 – Podľa OSN už z Ukrajiny utieklo kvôli vojne viac ako 200-tisíc ľudí.

12:03 –  Na východnej hranici SR už podľa ministra Jaroslava Naďa nasadili zhruba 600 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Momentálne pomáhajú polícii i ďalším zložkám zvládať migračnú vlnu. Tento počet sú pripravení zvýšiť na 1500. 


Slovensku pre konflikt na Ukrajine momentálne nehrozí bezprostredné vojnové ohrozenie, ale migračná kríza spôsobená prílivom vojnových utečencov. Minister Naď deklaruje, že Slovensko migráciu z Ukrajiny zvládne. „Pomôžeme toľkým, koľkým treba. Keď prídu na územie SR státisíce utečencov, tak sa o nich postaráme,“ vyhlásil s tým, že štát urobí všetko pre ochranu Slovenska i pomoc Ukrajincom.

11:55 – V Rusku pokračuje cenzúra, polícia zakazuje svojim obyvateľom protestovať proti vojne. Video zachytáva, ako policajti zadržali staršiu ženu, ktorá držala napís „Nie vojne“.

11:50 – Prezidentka Zuzana Čaputová dnes prišla do Uble, informujú TV Noviny. Zástupcom Slovenského červeného kríža a starostke Nadežde Sirkovej odovzdala materiálnu pomoc. 

11:46  – Nemecko uzatvorí svoj vzdušný priestor pre ruské lety na nasledujúce tri mesiace, oznámilo v nedeľu tamojšie ministerstvo dopravy. TASR správu prevzala z agentúry DPA. (tasr)

11:40 – Minister obrany Jaroslav Naď potvrdil, že Slovensko bude poskytovať pomoc Ukrajine dlhodobo. 

11:39 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vyzval v nedeľu Ukrajinu, aby prijala ponuku Ruska na rozhovory a neprišla o svoju štátnosť. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala televízia Sky News.


Rusko predtým oznámilo, že jeho delegácia prišla do bieloruského mesta Homeľ, kde čaká na Ukrajincov. Kyjev však opätovne odmietol Bielorusko ako miesto mierových rokovaní s tým, že napomáha ruskej invázii a nemožno ho tak považovať za neutrálneho sprostredkovateľa. (tasr)

11:32 – Ruská armáda zintenzívňuje svoju ofenzívu na Charkov. Raketové útoky smerujú podľa CNN z ruského mesta Belgorod.

11:26 – Minister obrany Jaroslav Naď povedal, že Slovensko je pripravené zorganizovať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom v Bratislave.  

11:25Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová tvrdí, že vojna na Ukrajine môže trvať roky. „Obávam sa, že to bude dlhé, mohlo by to byť viacero rokov. Rusko má silné vojenské sily a my vieme, že Ukrajinci sú statoční, sú odhodlaní brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a sú odhodlaní bojovať,“ povedala Trussová pre televíziu Sky News.

Trussová zdôraznila, že nedôveruje takzvaným snahám Ruska o rokovaní s Kyjevom. „Vieme, že Rusi počas celých diplomatických rozhovorov, ktoré sme viedli, klamali. Ak to Rusi myslia s rokovaniami vážne, musia stiahnuť svojich vojakov z Ukrajiny,“ povedala ministerka. „Nemôžu rokovať so zbraňou namierenou na hlavu Ukrajincov.“

11:23Minister obrany Jaroslav Naď povedal, že dnes vláda schváli ďalšiu pomoc Ukrajine. „Budem navrhovať na základe priamej žiadosti pomoc vojenského charakteru,“ povedal Naď s tým, že pravdepodobne pôjde aj o muníciu.

11:15 – Fínsko a Írsko oznámili, že uzavrú svoje vzdušné priestory pre ruské lietadlá. Pridali sa tak k ďalším krajinám, ktoré prijali takéto rozhodnutie, informovala v nedeľu stanica BBC s tým, že nie je jasné, kedy tieto opatrenia nadobudnú účinnosť. (tasr)

11:06 – Ruské tanky zostrelili autobus s civilistami v regióne okolo Sumy, píše portál Unian. Zdravotná pomoc sa k autobusu nedostane, pretože okolie je zamínované. 

11:04 – Ruský prezident Vladimir Putin už nie je čestným prezidentom Medzinárodnej džudistickej federácie. Z tejto funkcie bol suspendovaný v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, oznámila v nedeľu federácia.

Putin je nositeľom čierneho opasku v džude, pripomína BBC. Rozhodnutie prichádza v čase športových sankcií, ktoré boli ohlásené počas uplynulých niekoľkých dní. Zrušené boli aj preteky Veľkej ceny Ruska vo Formule 1, naplánované na september v Soči.

11:01Za posledných 24 hodín požiadalo na Slovensku o azyl 35 občanov Ukrajiny. Jeden Ukrajinec sa pokúsil o nelegálne prekročenie štátnej hranice. Od soboty 6.00 do nedele 6.00 h na hranici s Ukrajinou vybavili 12 435 osôb pri vstupe na územie Slovenska, informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. (tasr)

10:54 – Dnes o 13.30 h. bude zasadať vláda. Program nezverejnili. 

10:51 – Ozbrojené sily SR upozorňujú na slovenskú vojenskú techniku na cestách. Vojenská technika na cestách je podľa OS SR súčasťou prijatých opatrení súvisiacich s aktuálnou situáciou. „Stále prebieha aj cvičenie Saber Strike 22, kde precvičujeme logistickú podporu,“ pripomínajú.

10:42 – Ministerstvo školstva bude poskytovať metodickú a psychologickú pomoc pri začleňovaní žiakov z Ukrajiny. Komunikuje s predsedami samosprávnych krajov, starostami a riaditeľmi jednotlivých škôl v pohraničí. Na sociálnej sieti to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Priblížil, že ministerstvo zverejní metodickú podporu pre učiteľov pri reflexii prebiehajúceho vojnového konfliktu. Rovnako usmernenie k prijímaniu detí utečencov do škôl a informácie, ako pracovať s deťmi pri ich začlenení.

„Poskytovať budeme aj výjazdový tím psychológov a špeciálnych pedagógov. Budú určení prioritne pre žiakov, ktorí môžu prísť z Ukrajiny a v tíme bude vždy k dispozícii aj odborník, ktorý hovorí po ukrajinsky,“ doplnil minister. Ak bude škola tím potrebovať, kontaktuje regionálny úrad školskej správy.

10:35 – Ruská armáda vylúpila banku v Chersonskom regióne na juhu Ukrajiny.

10:30 – Keď Rusko neprestane, môže to viesť ku konfliktu s NATO, vyhlásilo britské ministerstvo zahraničných vecí.

10:22 Rusko bude pokračovať vo svojej vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam s touto susednou krajinou, uviedol v nedeľu Kremeľ.

„Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo včera,“ povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.      

Podľa jeho vyjadrení už ruská delegácia odcestovala na rokovania s predstaviteľmi Ukrajiny do bieloruského mesta Gomel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však rokovania v Bielorusku odmietol s tým, že táto krajina nie je neutrálna. (tasr)

10:13 – Na Ukrajine postrelili dvoch dánskych novinárov. Oboch hospitalizovali a sú mimo ohrozenia života. 

Novinár Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen písali pre dánske noviny Ekstra Bladet. Dvojica sa v čase incidentu nachádzala v meste Ochtyrka v severovýchodnej časti krajiny.

„Je to hrozivá pripomienka toho, akému nebezpečenstvu čelia novinári, ktorí na Ukrajine každodenne prinášajú správy o hrôzach vojny,“ napísal na Twitteri dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod.

Odporúčané
Vojna na Ukrajine: Na Ukrajine postrelili dvoch dánskych novinárov. Oboch hospitalizovali a sú mimo ohrozenia života Vojna na Ukrajine: Na Ukrajine postrelili dvoch dánskych novinárov. Oboch hospitalizovali a sú mimo ohrozenia života 27. februára 2022, 9:18

10:05 –  Ruský prezident Vladimir Putin ešte pred Zelenským vystúpil v krátkom televíznom príhovore. Vo svojom prvom vystúpení na verejnosti od piatka znova označil vpád na Ukrajinu za špeciálnu operáciu na poskytnutie pomoci ľudovým republikám Donbasu a vyzdvihol hrdinstvo ruských špeciálnych jednotiek bojujúcich na Ukrajine, informoval denník Guardian.

9:59 – Zelenskyj potvrdil, že jeho armáda je pripravená bojovať tak dlho, ako bude treba. Odsúdil ruské bombardovanie obytných zón na Ukrajine. „Dnes v krajine nie je jediná vec, ktorú by okupanti nepovažovali za prijateľný cieľ. Bojujú proti všetkým. Bojujú proti všetkému živému – proti škôlkam, proti obytným domom a dokonca aj proti ambulanciám,“ povedal v najnovšom prejave. 

9:50 – Časť ruských vojsk, ktoré prenikli do Charkova, sa už podarilo vytlačiť, informujú miestne úrady. (čt24, Ukrajinska pravda)

9:44Bezpečnostné kamery zachytili rabovanie okupantami v miestnom obchode.

9:31 – Maďarský rezort diplomacie zorganizoval evakuačnú akciu, v rámci ktorej sa podarilo dostať z Kyjeva 35 osôb, najmä maďarských občanov, ale aj sedem občanov iných krajín. Spravodajca TASR cituje z videozáznamu maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejneného v noci zo soboty na nedeľu na Facebooku.

9:14 – Zasiahnutých civilných budov pribúda. Ďalšia z nich sa nachádza v kyjevskej oblasti Buča.

9:11 – Obyvatelia z Ukrajiny môžu využívať služby prímestskej autobusovej dopravy v Košickom kraji bezplatne. Košický samosprávny kraj zabezpečí bezplatnú prepravu všetkým ukrajinským občanom, ktorí smerujú na územie Slovenska.


„Bezplatná preprava sa týka oboch zmluvných autobusových dopravcov Košického samosprávneho kraja - ARRIVA Michalovce a eurobus. Ukrajinským občanom bude poskytnutá bezplatná doprava po preukázaní sa občianskym preukazom alebo pasom,“informoval Úrad KSK. (tasr)

9:04 – Zelenskyj už potvrdil, že s Rusmi nebude vyjednávať na území Bieloruska. Problém vidí v tom, že Putinova armáda zaútočila na Ukrajinu aj z bieloruského územia. V hre je podľa neho aj Bratislava. 

„Sme ochotní rokovať, ale nie v Minsku. Navrhli sme ruskej strane Varšavu, Bratislavu, Budapešť. Ale vyhovuje nám aj akéhoľvek iné mesto štátu, z ktorého územia na nás neletia rakety. Len vtedy môžu byť rokovania férové a môžu ukončiť vojnu,“ povedal Zelensky podľa The Guardian.

8:55 – Satelitné snímky ukazujú zrútený most Kamaryn Slavutyč na hraničnom priechode Ukrajina-Bielorusko.

8:50 – Obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova v Čiernom mori sú možno stále nažive. Ak je to tak, potom sú zrejme vojnovými zajatcami ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie CNN to v sobotu uviedla Štátna pohraničná stráž Ukrajiny.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj DPSU v piatok uviedli, že všetci ukrajinskí vojaci padli v boji o malý ostrov.

8:47 – Minister Dmytro Kuleba aj prezident Zelenskyj pozývajú do krajiny dobrovoľníkov z iných krajín, ktorí by chceli pomôcť s obranou. 

8:37 – Diplomati ruskej strany pricestovali do Bieloruska a sú pripravení začať mierové rokovania, tvrdí tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ruská strana sa od začiatku snaží naznačiť, že má záujem o ukončenie vojny, ale Ukrajina nie je ochotná diskutovať. Ukrajinská strana už avizovala, že sa nechce stretávať na pôde Bieloruska. (gazeta)

8:34 – Skupina hackerov Anonymous pokračuje vo vyhrážkach Vladimirovi Putinovi. Vyhrážajú sa mu, že zverejnia jeho tajomstvá, ak s inváziou na Ukrajinu neprestane. Pripomínajú mu tiež, že postupne stratí podporu aj doma medzi obyvateľom Ruska, ktoré do veľkej miery vojnu odmieta. 

8:29 –  V nasledujúcich dňoch dôjde na Ukrajine podľa Ozbrojených síl SR k zintenzívneniu bojov, a tým aj k rozsiahlejším stratám medzi civilným obyvateľstvom.

8:25 Generálny riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz vyzval na vylúčenie ruskej tlačovej agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr a apeloval zintenzívniť boj proti dezinformáciám.

„Vyzývam správnu radu, aby začala postupy na okamžité vylúčenie agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr,“ napísal Surmacz v liste adresovanom predstavenstvu aliancie.


Ruská agentúra podľa neho bezprecedentným spôsobom a v doteraz nevídanom rozsahu šírila nepravdivé informácie na tému ruskej agresie proti Ukrajine. (tasr)

8:23 – Moskva tvrdí, že jej vojaci úplne obkľúčili juhoukrajinské mesto Cherson, ako aj mesto Berďansk na juhovýchodnom pobreží Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP a odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie hovorcu ruského ministerstva obrany. (tasr)

8:20 – V meste Vasylkiv začal v noci horieť zásobník ropy, ani po ôsmych hodinách nie je na mieste situácia stabilizovaná. 

8:16 – Hlavné mesto Kyjev sa aj počas uplynulej noci ubránilo okupácii, neevidujú žiadne explózie v centre mesta a Putinova armáda neprenikla na strategické pozície. V nedeľu ráno sa nad mestom vznášal čierny dym z neznámeho cieľa.

8:12 – Elon Musk tvrdí, že nad Ukrajinou je momentálne dostupný jeho systém Starlink.

8:06 – Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. V nedeľu o tom informovala televízia CNN, ktorá sa odvolala na miestne lekárske zdroje. (tasr)

7:44 – Sirény varujúce pred možným náletom sa v nedeľu okolo 06.00 h rozozvučali aj v meste Rivne na západe Ukrajiny a v Luck na severozápade krajiny.


Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je plne pod kontrolou ukrajinskej armády a jednotiek územnej obrany, ubezpečil v nedeľu podľa denníka Guardian prvý viceprimátor mesta Kyjev Mykola Povoroznyk.


V noci na nedeľu Kyjev čelil leteckým i raketovým útokom ruských síl. V metropole sa ozývala streľba a došlo k niekoľkým potýčkam so sabotérmi. Až do pondelka v meste platí zákaz nočného vychádzania.  (tasr, bbc)

7:21 – Ruským jednotkám sa v nedeľu ráno podarilo vstúpiť do Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny.  S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom v nedeľu informovala spravodajská stanica BBC.

Šéf charkovskej regionálnej správy Oleh Sinehubov uviedol, že ľahké vojenské vozidlá „vtrhli do mesta“ a zdá sa, že ruskí vojaci sú už v jeho centre.

Obyvateľov mesta Sinehubov vyzval, aby nevychádzali z bytov a domov. „Neopúšťajte úkryty! Ozbrojené sily Ukrajiny likvidujú nepriateľa. Žiadame civilistov, aby nevychádzali do ulíc.“

7:05 – Premiér SR Eduard Heger sľúbil počas telefonického rozhovoru s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, že Slovensko podporí vstup Ukrajiny do Európskej únie. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti.


Heger v sobotu večer zavolal ukrajinskému prezidentovi, aby ho informoval o ďalšej vládou SR schválenej pomoci pre Ukrajinu. 

Späť
Zdieľať
Diskusia