Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2022, 7:53
Čas čítania 0:49
Ema Stanovská TASR

Karanténa po príchode zo zahraničia sa oddnes skracuje na 5 dní. Platí len pri bezpríznakovom priebehu alebo negatívnom PCR teste

NEWS KORONAVÍRUS KARANTÉNA
Uložiť Uložené

Od piatka sa rušia aj osobitné podmienky pre osoby, ktoré prichádzajú z rizikových krajín.

Domáca karanténa po príchode na Slovensko sa od dnešného dňa (4. február) skracuje z desiatich dní na päť. Netýka sa kompletne zaočkovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie covid-19 pred nie viac ako 180 dňami. Musia sa však registrovať do systému eHranica raz za šesť mesiacov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.


Karanténa sa skracuje pri bezpríznakovom priebehu choroby alebo po negatívnom PCR teste, ktorý si osoba môže dať urobiť hneď po príchode na Slovensko. Registrácia v eHranici zostáva pre neočkované osoby povinná po každom príchode na Slovensko.


ÚVZ priblížil, ako sa počíta päťdňová karanténa. Pokiaľ by bol dátum príchodu na Slovensko 4. február, pri pripočítaní piatich dní bol posledným dňom karantény 9. február. Karanténa by sa tak dotyčného netýkala až od nasledujúceho dňa, teda 10. februára.

Ruší sa aj zoznam rizikových krajín

Výnimku z karantény majú držitelia diplomatických a služobných pasov. Platí to len v prípade pracovných úloh v zahraničí. Výnimka sa týka aj tých, ktorým diplomatické a služobné pasy vydali v zahraničí.


Vyhláškou k režimu na hraniciach sa od piatka zrušil zoznam rizikových krajín v súvislosti s variantom omikron a osobitné podmienky pre osoby, ktoré z rizikových krajín prišli. Veľká Británia sa zaradila medzi krajiny, z ktorých po prílete na Slovensko nie je potrebný PCR test.

Domov
Zdieľať
Diskusia