Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2022, 16:30
Čas čítania 4:54
Kamila Šebestová

Alžbeta II. je na tróne 70 rokov. Mladých Britov sme sa pýtali, čo by robili na jej mieste

Alžbeta II. je na tróne 70 rokov. Mladých Britov sme sa pýtali, čo by robili na jej mieste
Zdroj: Getty Images
POLITIKA BRITSKÁ KRÁĽOVSKÁ RODINA KRÁĽOVNÁ ALŽBETA II. VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Kráľovná Alžbeta tento rok slávi 70 rokov vládnutia nad Spojeným kráľovstvom. Na britskom tróne je zatiaľ najdlhšie spomedzi všetkých žijúcich panovníkov.

Máš 25 rokov a do rúk ti dajú Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska. Musíš reprezentovať krajinu, ktorá sa pomaly zviecha z druhej svetovej vojny, a vydobyť si svoje postavenie medzi mužskými politikmi. Presne v takej situácii sa ocitla mladá princezná Alžbeta v roku 1952 po tom, čo náhle zomrel jej otec, anglický kráľ Juraj II.

Dnes je anglická kráľovná presne 70 rokov na čele britskej monarchie. Je to najdlhšie vládnuca panovníčka na svete. V deväťdesiatpäťke kráľovná na odovzdávaní cien The Oldie of the Year pre magazín Hello! povedala: „Máš toľko rokov, na koľko sa cítiš.“ Cenu, mimochodom, slušne odmietla.

Obyvatelia Veľkej Británie majú na kráľovskú rodinu rôznorodé názory. Jej imidžu nepomohol odchod kráľovninho vnuka Harryho s manželkou Meghan Markle. „Harry, Meghan a Archie budú vždy milovanými členmi mojej rodiny,“ reagovala kráľovná v liste, kde vysvetľovala ich rozhodnutie verejnosti. Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sa dobrovoľne vzdali svojich kráľovských titulov a zo Spojeného kráľovstva sa presťahovali do Ameriky.  

Odporúčané
Diana aj Meghan chceli byť nezávislé a robiť veci samy za seba, no to sa nepáči kráľovskej rodine (Rozhovor) Diana aj Meghan chceli byť nezávislé a robiť veci samy za seba, no to sa nepáči kráľovskej rodine (Rozhovor) 11. marca 2021, 16:34

V médiách rezonuje aj škandál kráľovninho syna princa Andrewa, ktorý údajne sexuálne obťažoval 17-ročné dievča. Alžbeta II. na jeho právnikov podľa výpočtov novinárov z Telegraphu vynaložila milióny libier. 

Napriek všetkým škandálom, ktoré otriasli monarchiou, má 72 percent Britov na kráľovnú Alžbetu II. pozitívny názor, uvádza portál Northeastern University.

„Mladí ľudia ju považujú skôr za symbol starého systému než za dôležitú osobnosť,“ hovorí 24-ročná Angličanka Emma Higgsová z Manchester Metropolitan University. Zaujímalo nás, ako sa v súčasnosti mladí ľudia pozerajú na kráľovnú a čo by robili, keby v ich veku dostali rovnakú zodpovednosť, akú mala ona. Vedeli by vládnuť Veľkej Británii? Odpovedá päť mladých Britiek a Britov zo všetkých kútov Spojeného kráľovstva. 

Pokiaľ ťa zaujíma, čo sa deje vo svete, a chceš si prečítať príbehy priamo z miesta diania, klikni na sekciu Zahraničná politika. Pravidelne ti prinášame správy aj o britskej kráľovskej rodine. Ak chceš podporiť tvorbu kvalitného obsahu, pridaj sa do klubu REFRESHER+

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109692 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si mladí ľudia vo Veľkej Británii myslia o svojej kráľovnej.
  • Prečo by sa nechceli stať členmi kráľovskej rodiny. 
  • Čo by robili, ak by sa nimi museli stať.
  • Prečo je podľa nich monarchia zastaraná. 
  • Čo podľa nich Alžbeta II. v živote dokázala. 
Domov
Zdieľať
Diskusia