Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2022, 10:42
Čas čítania 1:05
Martin Adam Pavlík

Ceny cigariet od februára opäť výrazne stúpnu. Drahšie budú aj cigary, tabak či Iqos

Ceny cigariet od februára opäť výrazne stúpnu. Drahšie budú aj cigary, tabak či Iqos
Zdroj: Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY TABAK
Uložiť Uložené

Predajcovia spomenutých výrobkov hovoria o navýšení ceny priemerne o 30 centov za krabičku.

Od 1. februára si všetci fajčiari priplatia za cigarety, cigary, ale aj bezdymové alternatívy, ako sú žuvacie tabaky či elektronické „zahrievacie“ zariadenia typu Iqos. Ministerstvo avizuje priemerné zdraženie o zhruba 20 centov, predajcovia však hovoria o navýšení ceny priemerne o 30 centov za krabičku, upozornil denník Pravda.

Zdražovanie bude systematické, podľa odhadov ceny najpredávanejších krabičiek pre rôzne druhy tabakových výrobkov pôjdu nahor budúci rok, a to opäť o niekoľko centov. Za zvyšovaním cien sú spotrebné dane, ich postupné zvyšovanie je totiž súčasťou dlhodobého plánu na roky 2022 a 2023.

marlboro, cigarety
Zdroj: Pixabay


Do akej miery sa zvýši konečná cena tabakových výrobkov, je už na konkrétnych predajcoch. Informoval o tom Ľubomír Bača, generálny riaditeľ spoločnosti GGT, ktorá je najväčším distribútorom cigariet, tabakových výrobkov a doplnkového sortimentu určeného na predaj prostredníctvom trafík a novinových stánkov na Slovensku. 

Podľa Baču bol v roku 2021 zaznamenaný pokles predaja v spotrebiteľských baleniach o 4 percentá. „Zvyšovanie cien má iste vplyv, ale súčasne sa mení pomer predaja cigariet ostatnými tabakovými výrobcami. Cigarety zaznamenávajú pokles a ostatné tabakové výrobky nárast,“ povedal riaditeľ GGT.

cigarety
Zdroj: Unsplash/Julia Engel/volně k užití


Hovorkyňa spoločnosti Phillip Morris International Beáta Kujanová vraví, že dopyt po alternatíve klasických cigariet sa zväčšuje hlavne u dospelých fajčiarov, ktorí hľadajú menej rizikové alternatívy cigariet. Aj keď zmena cien príde už vo februári, fajčiari si môžu lacnejšie cigarety kúpiť ešte do konca marca. V tom čase musia byť totiž všetky staré zásoby už vypredané.

Podľa Pravdy to bude v praxi znamenať, že cigarety, ktoré budú uvedené na slovenský trh do konca januára 2022, ešte bude možné dopredávať do konca marca 2022, náplne do bezdymových tabakových výrobkov do konca apríla, pričom tabak na vlastnoručnú výrobu cigariet sa môže dopredávať až do konca júla. 

Domov
Zdieľať
Diskusia