Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti TV Markíza.
2. februára 2022, 11:30
Čas čítania 3:51
Sponzorovaný obsah

Z minisérie Guru ťa až zamrazí. Priblížime ti, ako herci zvládali natáčať tému sexuálneho násilia

Z minisérie Guru ťa až zamrazí. Priblížime ti, ako herci zvládali natáčať tému sexuálneho násilia
Zdroj: VOYO Originál
FILMY A SERIÁLY GURU
Uložiť Uložené

Dramatickú zápletku inšpirovali skutočné udalosti.

Nový VOYO Originál má už za sebou premiéru. Dramatická miniséria Guru otvára citlivé témy našej spoločnosti. Príbeh sa zaoberá neľahkou životnou situáciou Alice, ktorá ako útechu vyhľadá lekcie jogy. Rovnako ako všetky absolventky kurzu musí na konci podstúpiť „rituál“. Alice si je vedomá, že išlo o znásilnenie – namiesto pomoci jej hodiny ublížili psychicky a fyzicky. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami sleduje, čím všetkým si musia prejsť obete znásilnenia. Kto bude niesť zodpovednosť? 

Sleduj minisériu
guru
Zdroj: VOYO Originál
Vedel/vedela si, že...
• Každá tretia žena v Európskej únii má osobnú skúsenosť s fyzickým či sexuálnym násilím, každá piata žena sa stala obeťou nebezpečného prenasledovania a každá druhá žena bola vystavená niektorej z foriem sexuálneho obťažovania. Vyplýva to z údajov zozbieraných vo verejnom prieskume a vyhodnotených slovenskou pobočkou organizácie Amnesty International.
• Podľa dostupných dát sa na Slovensku so sexuálnym násilím stretlo v priebehu svojho života približne 100-tisíc žien vo veku 18 – 70 rokov (4,9 percenta). Čísla v oblasti rodovo podmieneného násilia sú však v skutočnosti zrejme oveľa vyššie. Väčšina žien, ktoré prežili znásilnenie, sa s tým nikomu nezverí – zo strachu a vzhľadom na stigmu, ktorá by ich v spoločnosti sprevádzala.
• Neznáma osoba je páchateľom len v cca 20 % prípadov. Násilie pácha vo väčšine prípadov človek, ktorého obeť pozná (partner, bývalý partner, príbuzný, kamarát, kolega), aj preto 9 z 10 prípadov znásilnení obeť vôbec nenahlási.
• Prieskum zisťoval aj názor na to, či je žena za určitých okolností za znásilnenie „spoluzodpovedná“ – ak je napríklad opitá, ide sama opusteným miestom alebo sa vyzývavo oblieka. Približne tretina respondentov a až polovica opýtaných mužov odpovedala áno.

Alice 

Hlavnú postavu hrá česká herečka Anna Fialová. Seriálová Alice nie je vo veľmi uspokojivej životnej situácii. Snaží sa byť dobrou matkou, ale často sa dostáva do konfliktu s otcom svojej dcéry. Pri hľadaní útechy navštívila lekcie jogy, kde sa však stala obeťou znásilnenia. Snaží sa dovolať spravodlivosti, no v dôsledku svojej impulzívnej povahy a nejasnej minulosti sa stretne s nedôverou okolia.

Poslaním minisérie je dodať odvahu zneužitým ženám a mužom, aby sa nebáli konať.

Do komplikovaných emócií, ktoré musí znásilnený človek prežívať, sa herečka musela hlboko vcítiť: „Ako jednu z prvých nakrúcali scénu lekárskeho vyšetrenia po znásilnení. Tie otrasné pocity, keď muž ženu znásilní a ona sa potom musí v rámci prehliadky odhaliť pred ďalším mužom a všetko mu opísať, sa dostavili samy od seba.“ Miniséria Guru vznikla práve preto, aby otvorila diskusiu o tomto spoločenskom tabu. 

guru
Zdroj: VOYO Originál

Guru Marek

Sexuálneho predátora a samozvaného gurua si zahral obľúbený český herec Vojta Kotek. Postava Mareka je veľmi manipulatívna, na uspokojenie svojich potrieb si otvoril ezoterickú školu a hodiny terapeutickej jogy. Do poslednej chvíle sa bude snažiť uniknúť spravodlivosti.

Naším hlavným cieľom je dodať odvahu obetiam.

Voči ponuke tvorcov bol Vojta Kotek spočiatku skeptický, pretože sa nepovažoval za vhodného adepta. Presvedčili ho tým, že ani postava Mareka nie je v prvom pláne zlá. Ponuku však prijal najmä preto, že chcel dodať odvahu skutočným obetiam. Na úlohu sa pripravoval čítaním výpovedí obetí znásilnenia a súdnych procesov, aby mal v problematike čo najlepší prehľad. 

Vojta Kotek sa zhostí úlohy gurua Mareka.
Vojta Kotek sa zhostí úlohy gurua Mareka. Zdroj: VOYO Originál

Petra

Postavu stvárnila Zuzana Stivínová. Petra je vyšetrovateľka a ako prvá uverí Alici znásilnenie, tuší, že ho spáchal guru aj iným návštevníčkam kurzov. Chce dosiahnuť spravodlivosť a je ochotná dostať sa do konfliktu so štátnym zástupcom, ktorý sa spočiatku odmieta prípadom zaoberať.

Nie som zvyknutá čítať také dobré scenáre.

Podľa Zuzany príbeh Guru sa zaoberá aj manipuláciou v širšom zmysle, pred tým by sme si tiež mali dávať pozor v bežnom živote. Prečo sa rozhodla stvárniť postavu Petry? „Nadšene som reagovala už na scenár, pretože sa mi zdalo až neuveriteľné, že je možné na ploche iba troch dielov napísať taký silný príbeh.“

guru,
Zdroj: VOYO Originál

Klára

Manipulatívnu pomocníčku gurua Mareka stvárnila Kristýna Podzimková, je to jej prvá úloha „záporáčky“. Postava Kláry podľahla charizme sexuálneho predátora, dokonca mu obete osobne vyberá. 

Dúfam, že Guru nastaví obetiam akési zrkadlo a dá návod, ako sa v takýchto situáciách zachovať.

Herečka si myslí, že každému sa môže stať čokoľvek a tieto veci vieme vyhodnotiť až s odstupom. Preto je dôležité zaoberať sa takýmito temnými problémami aj v umeleckej sfére.

guru,
Zdroj: VOYO Originál

Magda 

Inteligentná lekárka našla v minulosti u gurua Mareka útechu, jeho praktiky rovnako ako ostatné ženy nepovažuje za zlé. Dokonca zmanipuluje aj svoju dcéru Kamilu, čo bude mať tragické následky pre obe. Postavu Magdy stvárnila herečka Lucie Štěpánková.

Guru je temný príbeh, ale má zmysel ho rozprávať.

Tému manipulácie považuje herečka za silnú aj na osobnej úrovni, takže sa na nepríjemnú časť tešila. Jej postava je v zúfalej situácii, odmieta si pripustiť, že bola zmanipulovaná, dokonca ona sama začne takéto praktiky využívať na svojej dcére. Svoje konanie si uvedomí až neskoro. 

guru,
Zdroj: VOYO Originál

Kamila

Postavu si zahrala Alžběta Malá. Kamila je mladé dievča. Trpí pocitmi menejcennosti pri štúdiu medicíny, ako aj vo vzťahoch. Nedokáže sa oslobodiť od svojho bývalého partnera, tak jej matka rozhodne, že absolvuje terapiu s guruom Marekom, ako to urobila kedysi ona. Toto rozhodnutie však bude mať vážne následky.

Keby som mohla, odkázala by som obetiam, že v tom nie sú samy.

Počas prípravy herečku prekvapilo, že nenašla veľa výpovedí obetí, táto téma je v spoločnosti stále tabu. Myslí si, že keď manipulácia príde zo strany blízkej osoby, je oveľa bolestivejšia. Takýto osud stretol aj jej postavu Kamilu, ktorú k znásilneniu doviedla matka Magda. 

guru
Zdroj: VOYO Originál

Aneta

Je to mladé dievča, delí sa o byt s hlavnou postavou Alicou, ktorú podporuje po traumatickom zážitku. Pomáha jej dovolať sa spravodlivosti. Postavu Anety stvárnila herečka Denisa Barešová

Projekt Guru prichádza v pravej chvíli.

Denisa Barešová je rada, že projekt vznikol práve v období, keď sa na povrch dostávajú podobné kauzy. Téme sa snaží hlbšie porozumieť a vzdeláva sa aj po natáčaní. 

guru,
Zdroj: VOYO Originál

Nový VOYO Originál sa zaoberá aj schopnosťou ľudskej empatie a spolupatričnosti. Niektoré osobné bitky sa môžu zdať ako vopred prehrané, no človek by sa nikdy nemal vzdávať. Mrazivý príbeh inšpirovali skutočné udalosti, ktoré musia obete sexuálneho násilia prežívať. 

Sleduj minisériu
Domov
Zdieľať
Diskusia