O tomto type proteínu a jeho vplyve na infekciu koronavírusom robia štúdiu už aj v Taliansku.
Slovenský vedecký tím okolo imunológa a biochemika Vladimíra Leksu objavil spôsob, ktorým mliečny proteín blokuje nový koronavírus, píše TA3. Vraj aspoň malou mierou môže podľa imunológa prispieť k potlačeniu pandémie.
Leksa to potvrdil v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo, avšak s tým, že ich objav ešte neprešiel kompletným schvaľovacím procesom, no dostali pozitívne posudky. „Objavili sme, akým spôsobom by proteín laktoferín mohol brániť koronavírusovej infekcii,“ povedal Leksa.
O tomto type proteínu a jeho vplyve na infekciu koronavírusom robia štúdiu už aj v Taliansku. Laktoferín sa dá kúpiť aj ako doplnok v lekárni, nemusíš preto teraz piť čo najviac mlieka, ak ťa práve to napadlo na získanie lepšej imunity.
Leksa však doplnil, že mlieko v každom prípade prispieva k správnej obranyschopnosti u ľudí. Nakoľko nás mliečny proteín ochráni v najbližšom období pred nákazou, je otázne, predpovede odborníkov však neznejú dobre.
Len včera sme informovali, že podľa regionálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie Hansa Klugeho sa počas nasledujúcich dvoch mesiacov variantom omikron nakazí vyše 50 percent obyvateľov Európy v prípade, ak budú prípady infekcie pokračovať súčasným tempom.