Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. januára 2022, 9:47
Čas čítania 0:52
Ema Stanovská

Kanadskí lekári budú môcť používať nelegálne psychoaktívne látky na liečbu pacientov

Kanadskí lekári budú môcť používať nelegálne psychoaktívne látky na liečbu pacientov
Zdroj: Unsplash/CC0/volně k užití
NEWS KANADA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Určené budú najmä pre vážne prípady a život ohrozujúce stavy, pri ktorých štandardná liečba nezaberá.

Kanadskí lekári budú môcť používať nelegálne drogy a psychoaktívne látky, ako MDMA a psilocybín, na psychedelickú terapiu. Ich použitie sa bude vyhodnocovať od prípadu k prípadu. Určené však budú najmä pre vážne prípady a život ohrozujúce stavy, pri ktorých štandardná liečba nezaberá. Informuje o tom portál Global News.

K psychedelickej terapii sa teda dostane len pár „vyvolených“, ktorí o ňu prejavia záujem. Portál Psychedelic Spotlight píše, že je to dôkaz, že kanadská vláda berie potenciál využitia psychedelík vážne. Využívať ich chce predovšetkým na liečbu psychických ochorení.

Payton Nyquvest, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Numinus Wellness zameranej na duševné zdravie, toto rozhodnutie ocenil. Dodal, že Kanada tým chce „napraviť historickú chybu založenú na stigme“, a verí, že je to len prvý krok k širšej reforme liekov.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

„Veríme, že je to len začiatok väčších zmien. Schválenie psychedelickej medicíny je dôležitý krok, ktorý prinesie ďalšie možnosti bezpečnej liečby a starostlivosti v oblasti duševného zdravia,“ povedal Nyquvest. „Som hrdý na náš tím, ktorý dlhodobo bojuje za presadenie tejto reformy.“

Spoločnosť Health Canada’s Special Access Programme (SAP), ktorá terapiu schválila, však pripomína, že v žiadnom prípade nejde o dekriminalizáciu alebo legalizáciu zakázaných drog.

Domov
Zdieľať
Diskusia