Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2022, 13:24
Čas čítania 1:01
Ivan Koribanič

Vo Francúzsku objavili nový variant koronavírusu IHU, môže byť infekčnejší ako omikron

Vo Francúzsku objavili nový variant koronavírusu IHU, môže byť infekčnejší ako omikron
Zdroj: Paris Review
NEWS IHU KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V okolí Marseille zaznamenali doposiaľ 12 prípadov. Jeho pôvod spojili s africkým Kamerunom.

Odborníci spolu s vedcami údajne vo Francúzsku identifikovali nový variant koronavírusu. Nesie názov IHU, píše Business Insider. Ide vraj o zmutovaný kmeň variantu omikron.

Približne 12 prípadov tohto nového variantu bolo nahlásených v okolí Marseille a bol spojený s africkou krajinou Kamerun.

Variant B.1.640.2 alebo IHU prvýkrát zaznamenali akademici z inštitútu IHU Mediterranee Infection. Tento variant obsahuje až 46 mutácií, čo je viac, ako má omikron.

Variant IHU môže byť pre spoločnosť veľkou hrozbou. Jeho výskyt je však zatiaľ iba vo Francúzsku. Podľa článku, ktorý zverejnil medRxiv, nesie IHU mutáciu E484K. V praxi to znamená, že je odolnejší voči vakcíne. IHU zároveň nesie aj mutáciu N501Y, ktorú prvýkrát objavili pri variante alfa. O tejto mutácii sa odborníci domnievajú, že môže zvýšiť infekčnosť.

Objavenie sa variantu IHU len potvrdzuje tvrdenie, že vznik nových variantov koronavírusu je nepredvídateľný. Philippe Colson, vedúci a profesor na inštitúte, kde variant objavili, povedal: „V geografickej oblasti Marseille máme skutočne niekoľko prípadov tohto nového variantu. Nazvali sme ho variant IHU.“


Renomovaný epidemiológ Eric Feigl-Ding na Twitteri uviedol: „Neustále sa objavuje množstvo nových variantov, ale to nevyhnutne neznamená, že budú nebezpečnejšie. Čo robí variant nebezpečnejším, je jeho schopnosť množiť sa v dôsledku počtu mutácií, ktoré má vo vzťahu k pôvodnému vírusu.“

Domov
Zdieľať
Diskusia