Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2021, 14:08
Čas čítania 0:48
Kamila Šebestová TASR

Nová dávka snehu na horách – napadlo 10 až 15 centimetrov. Lyžiari sa tešia zo skvelých podmienok

NEWS CESTOVANIE PO SLOVENSKU SNEH VYSOKÉ TATRY
Uložiť Uložené

Naďalej hrozí aj mierne lavínové nebezpečenstvo.

Lyžiari sa tešia z čerstvej dávky snehu. Na horách napadlo 10 až 15 centimetrov nového snehu, ktorý je relatívne rovnomerne rozložený. 

Vo všetkých pohoriach dnes počasie ovplyvňuje tlaková výš. Teplota klesla v najvyšších polohách na –15 stupňov Celzia, v nadmorskej výške 1 500 metrov na –9 stupňov Celzia. Fúka mierny severozápadný vietor s rýchlosťou 2 až 5 metrov za sekundu, v nárazoch do 7 metrov za sekundu.

Ľudia zdieľajú fotografie a videá zasneženej krajiny. Lyžiarske strediská sa tešia z dobrých podmienok. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kubínska (@kubinska_hola)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jasná (@jasna_nizke_tatry)

Naďalej však hrozí mierne lavínové nebezpečenstvo. Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozorňuje na nebezpečné miesta.

„Nebezpečné sú vysoko položené žľaby, muldy a sedlá všetkých orientácií, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu z predchádzajúcich snežení v podobe snehových dosiek a vankúšov,“ vysvetľuje Anton Sedlák. Sedlám či žľabom sa teda treba radšej vyhnúť. 

Na všetkých týchto miestach je podľa neho možné uvoľnenie doskových lavín alebo lavín z voľného snehu pri veľkom dodatočnom zaťažení.

„Vnútri snehovej pokrývky sa nachádzajú v dôsledku predchádzajúcich veľkých teplotných rozdielov nestabilné vrstvy hranatozrnného snehu,“ priblížil záchranár. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený TATRY | #tatry_official 🏔 (@tatry_official)

Podľa portálu iMeteo na Slovensku klesla teplota až pod –20 stupňov Celzia. Na západ však dorazilo oteplenie – vyzerá to, že v hlavnom meste nás sneženie nečaká. 

Domov
Zdieľať
Diskusia