Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021, 15:48
Čas čítania 1:28
Martin Adam Pavlík

Igor Matovič tvrdí, že jeho motivačné príspevky vo výške 300 eur pre dôchodcov fungujú

Igor Matovič tvrdí, že jeho motivačné príspevky vo výške 300 eur pre dôchodcov fungujú
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OMIKRON VAKCÍNA VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Minister financií to oznámil na tlačovej besede a dokazoval to porovnávaním niektorých výsledkov prieskumu Focusu.

Podľa Igora Matoviča sa motivácia seniorov dať sa zaočkovať zvýšila po tom, ako vláda schválila finančný príspevok za vakcináciu prvou až treťou dávkou. Povedal to počas tlačovej konferencie v Národnej rade Slovenskej republiky. Podľa ministra ide až o 395-percentný nárast záujmu.

Svoje tvrdenia dokazoval pomocou grafov porovnávaním niektorých výsledkov prieskumu Focusu, ktorý sa konal v dňoch od 20. do 27. októbra. Minister financií zároveň povedal, že po zavedení lockdownu dramaticky klesla u ľudí motivácia dať sa zaočkovať, keďže očkovaní nemali žiadne výhody, no následná finančná motivácia jasne zabrala. 

Igor Matovič
Zdroj: Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti


Podľa informácií, ktoré minister uviedol, sa seniorov zo skupiny 60+ dalo zaočkovať o 45 370 viac oproti očakávaniam vyplývajúcim z prieskumu a o 90 086 ľudí viac sa dalo zaočkovať treťou dávkou. „Najlepšie slová sú fakty,“ dodal predtým, než ukázal novinárom svoju prezentáciu.  

Ako sme informovali začiatkom decembra, plénum Národnej rady SR rozhodlo, že ľudia nad 60 rokov budú mať nárok na finančný príspevok za očkovanie. Dostanú ho v hotovosti a použiť ho budú môcť ľubovoľne.

Výška odmeny

Finančný príspevok vo výške 300 eur tak poskytnú seniorom nad 60 rokov, ktorí absolvovali očkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny alebo sa do konca tohto roka zaregistrujú a absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Príspevok 200 eur poskytnú seniorom, ktorí absolvovali očkovanie druhou dávkou od 30. júna tohto roka alebo sa do konca roka na druhú dávku zaregistrujú a dajú sa zaočkovať do 15. januára 2022.

Finančný príspevok vo výške 200 eur sa bude týkať aj seniorov, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou od 25. novembra alebo sa zaregistrujú do konca tohto roka a absolvujú očkovanie do 15. januára 2022.

Možný lockdown

Matovič v rozhovore pre TASR tento mesiac povedal aj to, že ak by na Slovensku udrel v plnej sile variant omikron, treba ochrániť najzraniteľnejších, čiže obmedziť pohyb ľudí nad 60 rokov bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zaočkovaní proti koronavírusu. Odôvodnil to ochranou zdravia starších ľudí a systému v nemocniciach.

„Nedokážeme tie státisíce ľudí extrémne rýchlym spôsobom zaočkovať. Keď chceme chrániť ich zdravie a zároveň ochrániť systém nemocníc, aby bol ako-tak funkčný, budeme musieť prijať možno aj takéto ťažké rozhodnutie – zakázať voľný pohyb ľuďom, ktorí sú najzraniteľnejší, bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo nie,“ vyjadril sa len pred týždňom minister financií.

Domov
Zdieľať
Diskusia