Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 5:57
Richard Balog

Toto je 10 najlepších rapových albumov zo zahraničia za rok 2021

Toto je 10 najlepších rapových albumov zo zahraničia za rok 2021
Zdroj: RCA
HUDBA HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Domácu scénu ovládli Kontrafakt a Pil C, v zahraničí diktovali v uplynulých 12 mesiacoch tempo Maxo Kream, Ufo361 či Dave.

Zatiaľ čo v roku 2020 sme ospevovali albumy Kid Cudiho, Megan Thee Stallion či Lil Uzi Verta, uplynulých 12 mesiacov ovládli scénu úplne iní interpreti. Čas v štúdiu premenili na nové projekty raperi z celého sveta, a keďže náš záber nepokrývajú len zámorské áčkové hviezdy, v tohtoročnom výbere nájdeš i zástupcov Nemecka či Británie.

V predchádzajúcich rokoch sme zoznam rozdeľovali na dve polovice, tentoraz sme urobili zmenu a nižšie nájdeš aj albumy z úvodných mesiacov, ktoré nás bavia dodnes. V osobitnom článku si môžeš pozrieť najlepšie rapové skladby z Ameriky za prvý polrok 2021. 

Čestné uznanie si okrem nami vybraných projektov zaslúžia tiež J. Cole s „dlhohrajkou“ The Off-Season, Young Thug a album Punk či mixtape Free Dem Boyz od 42 Dugga. 

Názory prezentované v tomto článku nie sú názormi celej redakcie.
Odporúčané
Jay-Z sa zaradil medzi najväčšie hudobné legendy a obdiv mu vzdal aj Barack Obama. Rapera uviedli do rokenrolovej siene slávy Jay-Z sa zaradil medzi najväčšie hudobné legendy a obdiv mu vzdal aj Barack Obama. Rapera uviedli do rokenrolovej siene slávy 31. októbra 2021, 9:44

10. Doja Cat: Planet Her

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Doja Cat (@dojacat)

Jedinou ženskou interpretkou vo výbere najlepších rapových albumov za rok 2021 je Doja Cat, ktorá si nás získala svojím v poradí tretím sólovým projektom s názvom Planet Her. Vedenie vydavateľstva RCA predstavilo album 25. júna a prakticky ihneď sa dostal na popredné priečky v rebríčkoch vrátane Billboardu 200.  

Planet Her obsahuje v klasickej verzii štrnásť skladieb, na ktorých sa okrem 26-ročnej hviezdy objavil aj The Weeknd, Young Thug, JID, SZA alebo Ariana Grande. Celé dielo je ideálnou kombináciou rapu s R&B a popom. Najvýraznejším hitom sa stal singel Kiss Me More, ktorý úspešne rotoval aj v slovenských rádiách. 

Od redaktorov portálu Pitchfork si Doja Cat za svoj zatiaľ najlepší hudobný album vyslúžila 7,8 bodu z 10, s čím sa plne stotožňujeme aj my. 


9. Mach-Hommy: Pray For Haiti

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by GXFR (@griseldarecords)

Ak patríš medzi zástancov poctivého tvrdého rapu bez zbytočných sladkých rečí, album Pray For Haiti je ako stvorený pre teba. O raperovi so pseudonymom Mach-Hommy nie je veľa dostupných informácií, avšak s istotou môžeme povedať, že je len otázkou času, kedy si získa milióny poslucháčov. 

Na svojom predposlednom projekte spolupracoval s Westside Gunnom z vydavateľstva Griselda, pod ktorého hlavičkou album Pray for Haiti aj vyšiel. Rodák z New Jersey stavil na úderné a nekompromisné riadky, v ktorých opisuje reálny život množstva ľudí, vďaka čomu sa ti dostane pod kožu. 

Všetky skladby sú prepracované do najmenších detailov a s každým ďalším vypočutím v nich nájdeme niečo nové, zaujímavé a prekvapivé. 


8. KALIM: T.O.T.Y.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by KALIM (@kalim)

Najbližšie dve miesta si pre seba získali interpreti z Nemecka. Európsku rapovú scénu sme s výnimkou Veľkej Británie dlhodobo nesledovali a išlo o veľkú chybu. V krajine s viac ako 80 miliónmi obyvateľov za ten čas nastúpila po Sidovi, Bushidovi či Flerovi nová generácia drzých raperov, ktorá stojí za pozornosť. 

Medzi najvýraznejšie tváre v roku 2021 patril okrem iných KALIM, a to vďaka albumu T.O.T.Y., na ktorom sa nachádza viacero klubových hitov vrátane skladby Ozean. Ak sa ti páči nová vlna trapu s puncom ulice a zároveň odkazov na súčasný bohémsky život rapera, dané dielo bude v tvojom Spotify rotovať často. 


7. Ufo361: Destroy All Copies

Raper s občianskym menom Ufuk Bayraktar sa v hudobnom priemysle pohybuje od roku 2010, avšak veľké úspechy začal zbierať až o približne 5 rokov neskôr. V súčasnosti je spoločne s Lucianom najvýraznejšou tvárou nemeckého rapu a za posledných 12 mesiacov stihol vydať hneď dvojicu albumov. 

Obe nahrávky, Stay High a rovnako aj Destroy All Copies, sú z nášho pohľadu kvalitatívne na rovnakej úrovni a rozhodli sme sa na základe aktuálnych pocitov, ktoré nahrávali novšiemu projektu. 

Album obsahuje trinásť skladieb vrátane úspešných hitov Ryu a Daniel Lee, ktorého videoklip nájdeš nižšie. Ufo361 ti v priebehu necelých 45 minút predvedie všetky svoje technické zručnosti v sprievode jednoduchších textov, na ktoré sa namotáš aj v prípade, že neovládaš nemčinu. 

 


6. Drake: Certified Lover Boy

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by champagnepapi (@champagnepapi)

Hudobnú kariéru najväčšej rapovej hviezdy za poslednú dekádu sledujeme od samého začiatku a na šiesty štúdiový album Champagne Papiho sme sa tešili od oznámenia vydania.

Podľa redaktorov portálu Pitchfork Drake stagnuje a Certified Lover Boy síce znie dobre, ale nepriniesol nič nové, ako bola verejnosť zvyknutá pri predchádzajúcich raperových projektoch. V recenzii udelili nahrávke len skromných 6,6 bodu z 10. 

My to v tomto prípade vnímame odlišne a Drake nás ani tentoraz nesklamal, aj keď áno, veľkých hitov typu Hotline Bling je na albume minimum. Naopak, Certified Lover Boy ponúka poslucháčom pohľad do Aubreyho srdca a mysle, ktorá je ponorená do melanchólie a pomalších melódií. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107608 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia