Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2021, 7:30
Čas čítania 2:36
Viktor Kniš TASR

Sú Slováci za povinné očkovanie? Vakcína je podľa mnohých jediným východiskom z tejto doby, no politici váhajú

ZDRAVIE OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Známych Slovákov aj našich sledovateľov sme sa pýtali, či by súhlasili so zavedením povinného očkovania. Väčšina je za, s politickou podporou to však nie je také rúžové.

Viacerí mladí Slováci známi zo sociálnych sietí sú za povinné očkovanie. Mnohí ho považujú za jediné východisko z pandémie. 

„Normálne som zástanca toho, že ľudia majú právo si škodiť, no teraz mám sto chutí povedať áno. Nezaočkovaní ľudia po prvé ohrozujú ľudí, ktorí sa zaočkovať nemôžu alebo im očkovanie nezabralo. Po druhé, blokujú nemocnice nám ostatným,“ hovorí Vedátor. 

Podobný názor má aj Fero Joke, ktorý pracuje ako zdravotník. „Áno, ako zdravotník som povinne zaočkovaný proti hepatitíde typu B. Očkovanie je pre mňa jedinou cestou z tejto zlej doby,“ dodáva komik.

Za povinné očkovanie je aj Yaksha, DJ EGK a pridávajú sa k nim aj študenti, ktorých sme oslovili. Všetci veria vakcínam proti koronavírusu aj lekárom, ktorí vakcináciu odporúčajú. 

Respondenti do rubriky REFRESHER QnA boli oslovení do ankety bez toho, aby redakcia vopred poznala ich názor. Panel respondentov sa bude obmieňať.
Povinné očkovaniePovinné očkovaniePovinné očkovaniePovinné očkovanie
Zobraziť galériu
(8)

Vo vláde sa nevedia dohodnúť

Pri povinnom očkovaní rizikových skupín sa názory v koalícii rozchádzajú. OĽaNO i Za ľudí diskusiu o ňom pripúšťajú, SaS má v strane viaceré názory, no Sme rodina je proti.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej je namieste, aby vláda uvažovala o povinnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Tvrdí, že ide o vážne politické rozhodnutie, ale z právneho hľadiska nevidí v zavedení tejto povinnosti problém.


„Návrh zákona mám v zásuvke, za určitých okolností by vedel vytvoriť priestor na povinné očkovanie,“ povedala s tým, že ide o jej osobný názor. Doplnila, že aj dnes štát „núti ľudí, aby sa v kategórii viacerých chorôb povinne očkovali“.

Povinné očkovanie podporuje aj minister školstva Branislav Gröhling. Naopak, minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík je proti.


„Ak budeme hlasovať o niečom takom v parlamente, tak bude ‚zelená karta‘,“ povedal Sulík. Zároveň si myslí, že pri povinnom očkovaní bude dochádzať k podplácaniu doktorov, aby nezaočkovaným ľuďom vydali potvrdenie o očkovaní. Povinné očkovanie považuje líder SaS za nešťastné.


Gröhling podľa vlastných slov dlhodobo presadzuje očkovanie ako jedinú cestu von z pandémie. Bude preto podporovať povinné očkovanie, či už pre jednotlivé profesie, alebo pre niektorú vekovú kategóriu.

Sulík
Zdroj: TASR

Premiér povinné očkovanie tlačí

Premiér Eduard Heger tvrdí, že politika je umenie možného, preto je otázka povinného očkovania skôr o kompromise medzi koaličnými stranami. On síce tému povinného očkovania prináša, ale nie všetci koaliční partneri sú za.

Odporúčané
TOP 3 v piatok: Slovenskí hokejisti nepôjdu do finále, najmladšia obeť covidu-19 mala len 23 rokov, hypotéky sa začínajú zdražovať TOP 3 v piatok: Slovenskí hokejisti nepôjdu do finále, najmladšia obeť covidu-19 mala len 23 rokov, hypotéky sa začínajú zdražovať 18. februára 2022, 20:00

Zároveň však vyčíslil, že 12 000 eur stojí štát človek, ktorý je na umelej pľúcnej ventilácii. „To sú enormné peniaze. Nehovoriac o tom, že máme naplnené nemocnice nezaočkovanými a musíme preto vyhlásiť lockdown. To sú výrazné škody v desiatkach a stovkách miliónov eur len na zmarených ziskoch, tržbách i mzdách,“ zhrnul premiér.

Finančnú odmenu 300 eur pre seniorov, ktorí sa dajú zaočkovať, vníma ako poslednú inštanciu finančnej motivácie a zároveň ako prípravu na povinné očkovanie.

Heger nariadil, aby minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský so šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou vypracovali analýzu na zavedenie povinného očkovania. Ministri majú analýzy spraviť do 10. januára 2022.

Heger
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Sme rodina je proti

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že Sme rodina odporúča očkovanie, ale je proti povinnému očkovaniu.

„Ale z právneho hľadiska to majú v rukách minister zdravotníctva a hlavný hygienik, ktorí to vedia dať aj vyhláškou,“ skonštatoval s tým, že ak by sa pre to minister rozhodol, asi by znášal nejaké dôsledky, no nechcel o tom špekulovať. Vetovať takéto rozhodnutie podľa neho Sme rodina nemôže.


Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša sú všetky možnosti v hre. Šipoš je za motivovanie ľudí dať sa dobrovoľne zaočkovať, ale ak sa vyčerpajú všetky možnosti, je na stole aj otázka povinného očkovania. „Ak vyčerpáme všetky možnosti na dobrovoľnú motiváciu k očkovaniu, môžeme sa rozprávať o povinnom očkovaní,“ povedal.


Poslanec a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga si myslí, že treba hovoriť o povinnom očkovaní, pretože má nastúpiť vtedy, keď zlyhá všetko. „Pri tejto otázke vždy vyvažujeme dva záujmy, a to je súkromie človeka a ochrana verejného záujmu. Štát má právo povedať, poď sa povinne zaočkovať, pretože potrebuje potlačiť určitý typ chorôb, ktorý môže byť existenčný pre krajinu a národ,“ priblížil.

Domov
Zdieľať
Diskusia