Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 16:43
Čas čítania 1:56
Adam Novosad

Predĺžený lockdown, potom uvoľnenie pre očkovaných a vyliečených. Zorientuj sa v nových opatreniach ministra Lengvarského

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Predlžovaniu lockdownu sa podľa ministra Lengvarského nevyhneme, teraz záleží už len na schválení jednotlivých fáz opatrení.

Obyvateľov Slovenska čaká pred blížiacimi sa sviatkami predlžovanie lockdownu, ktorý platí v súčasnosti.

Na tlačovej konferencii o tom verejnosť informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý po rokovaniach s odborníkmi počas víkendu oznámil, ako budú vyzerať Vianoce, dokedy bude platiť lockdown a či sa naozaj chystá uvoľňovanie pre zaočkovaných a vyliečených.

Predstavené opatrenia však musí prerokovať a schváliť najskôr koaličná rada a následne aj vláda, ktorá by mala zasadnúť a rozhodovať v stredu 8. decembra. Stále preto existuje možnosť, že opatrenia členovia vlády pozmenia.

Vladimír Lengvarský.
Vladimír Lengvarský. Zdroj: TASR/Dano Veselský

1. fáza: do 16. decembra

Lockdown platný v momentálnej situácii sa podľa návrhu Lengvarského zachová do 16. decembra. V tejto prvej fáze predĺženia lockdownu budú opatrenia platiť pre každého obyvateľa bez ohľadu na vakcináciu či prekonanie koronavírusu.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Minister zdravotníctva žiada sprísnenie kontrol zákazu vychádzania, aby ľudia opatrenia viac rešpektovali, ale aj intenzívnejšie kontrolovanie práce z domu vo všetkých firmách, kde povaha zamestnania umožňuje výkon práce z domu.

Novinkou bude režim OTP vo vlakoch a autobusoch, ktorý sa bude týkať diaľkových liniek aj MHD.

2. fáza: 17. december až 24. december

V posledných dňoch pred Vianocami sa v režime OP (pre očkovaných a prekonaných) otvoria obchody aj služby, ktoré boli počas lockdownu nútené zavrieť. Otvorené budú môcť byť všetky obchody s kapacitným obmedzením 1 osoby na 15 štvorcových metrov.

Dostupné budú aj služby starostlivosti o ľudské telo ako kaderník, holič, manikúra či pedikúra, kde bude kapacitné obmedzenie prísnejšie: 1 osoba na 25 štvorcových metrov.

Bohoslužby budú obmedzené maximálnou kapacitou 30 osôb, prípadne v kostoloch bude môcť byť 1 osoba na 25 štvorcových metrov.

V režime základ budú fungovať esenciálne obchody, ktoré boli otvorené aj doteraz počas lockdownu. Otvárací čas sa predĺži do 22.00 h a kapacitné obmedzenie zostane na 1 osobu 25 štvorcových metrov.

3. fáza: 25. december až 9. január

Od 25. decembra si minister Lengvarský predstavuje výraznejšie uvoľnenie opatrení v režime OP, ktoré sa dotkne očkovaných a vyliečených osôb.

Hotely budú môcť otvoriť 75 percent kapacity, ale na ubytovanie bude potrebný PCR test nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 48 hodín od získania výsledkov. Reštaurácie v hoteloch budú fungovať len cez okienko alebo si hostia budú môcť vziať jedlo na izbu. Aj s očkovaním si preto na ubytovanie v hoteli budeš musieť spraviť test.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Režim bohoslužieb zostane rovnaký ako v druhej fáze. V kostoloch bude môcť byť maximálne 30 osôb, prípadne 1 osoba na 25 štvorcových metrov. Spustené budú môcť byť aj vleky a otvorené lanovky v lyžiarskych strediskách. Fitnescentrá budú môcť otvoriť pre maximálne 6 osôb alebo pre 1 osobu na 25 štvorcových metrov.

V režime základ zostanú esenciálne obchody otvorené do 22.00 h s 1 osobou na 25 štvorcových metrov. V tejto záverečnej tretej fáze však zostanú zatvorené neesenciálne obchody aj prevádzky starostlivosti o ľudské telo, ktoré chce Lengvarský nechať otvorené na týždeň pred Vianocami v druhej fáze. Ostrihať sa preto stihneš pred Vianocami, ale od 25. decembra do 9. januára budeš mať smolu.

Domov
Zdieľať
Diskusia