Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2021, 10:56
Čas čítania 0:39
Jakub Paulík TASR

V Poľsku zamietli úplný zákaz interrupcií. Mali byť postavené na úroveň vraždy, hrozilo by za ne až doživotie

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

Proti návrhu hlasovali takmer všetci poslanci strany PiS.

Úplný zákaz interrupcií v Poľsku neprešiel. Proti návrhu zákona hlasovala aj väčšina poslancov z vládnucej strany PiS, ktorí ho považovali za extrémny. Ak by zákon v parlamente schválili, interrupcia by bola postavená na úroveň vraždy a hrozil by za ňu rovnaký trest. Proti návrhu bolo už v prvom čítaní 361 poslancov. Za hlasovalo 48 a zdržalo sa 12 zákonodarcov.

Normu do parlamentu navrhla občianska iniciatíva bojujúca proti potratom Pro – prawo do życia (Za právo na život). Tá za interrupciu alebo asistenciu pri interrupcii žiadala 5 až 25 rokov a v určitých prípadoch aj doživotie.

Odporúčané
„Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž) „Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž) 20. októbra 2021, 9:30

Pre interrupcie v Poľsku sú nastavené veľmi prísne pravidlá. Podľa rozhodnutia ústavného súdu nemožno interrupciu vykonať ani v prípade nezvratných vývojových chýb plodu. Interrupcia je možná iba v prípade znásilnenia, vážneho poškodenia plodu či ohrozenia života matky.

Veľmi prísne obmedzenia pri interrupciách majú aj v americkom štáte Texas, kde nedávno zakázali vykonanie zákroku aj z dôvodu znásilnenia. Trest by v takom prípade čakal i osobu, ktorá ženu zavezie na potrat.

Domov
Zdieľať
Diskusia