Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2021, 11:27
Čas čítania 0:34
Viktor Kniš

Za liečbu covidu u nezaočkovaných zaplatil štát len počas jesene takmer 40 miliónov eur. Očkovaní stáli iba zlomok toho

ZDRAVIE KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Liečba nezaočkovaných ľudí nakazených koronavírusom bola drahšia aj preto, že práve títo pacienti obsadili drvivú väčšinu lôžok. Navyše často skončili na pľúcnej ventilácii.

Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku porovnáva náklady na očkovaných a neočkovaných pacientov s koronavírusom. Je fakt, že približne 80 % zo všetkých hospitalizovaných ľudí s covidom alebo podozrením naň odmieta vakcínu.

„Liečba pacientov, ktorí nie sú zaočkovaní, je v drvivej väčšine prípadov náročnejšia, dlhšia, vyžaduje si viac pracovných síl zdravotníkov, a teda aj drahšia. Zaočkovaní pacienti majú spravidla ľahší priebeh, ich hospitalizácia je kratšia a vyžadujú si menej náročnú liečbu,“ vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva. 

Od septembra do 28. novembra bolo na ochorenie covid-19 pozitívne testovaných takmer 300-tisíc ľudí. Z nich vyše 78 % nebolo zaočkovaných, ukazujú štatistiky. 


„Len náklady na liečbu pacientov s týmto ochorením predstavovali 40 miliónov eur. Z tejto sumy bolo až 37,5 milióna eur, teda 93,67 %, použitých na liečbu pacientov, ktorí neboli zaočkovaní,“ dodáva ministerstvo zdravotníctva a pridáva aj prehľadnú grafiku. Samotná vakcína je pritom náklad, za ktorý zaplatí Slovensko len niekoľko desiatok eur. 

Domov
Zdieľať
Diskusia