Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2021, 7:00
Čas čítania 5:12
Adrián Lukáč

F1, Veľká cena Mexika: dokonalý trik Mercedesu a šok pre Red Bull v kvalifikácii. V nedeľu rozhodol Verstappen už v prvej zákrute

F1, Veľká cena Mexika: dokonalý trik Mercedesu a šok pre Red Bull v kvalifikácii. V nedeľu rozhodol Verstappen už v prvej zákrute
Zdroj: Formula 1
ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V sobotu kvalifikačný šok pre Red Bull, v nedeľu šok v prvej zákrute pre Mercedes.

Po týždňovej prestávke sa formula 1 presunula z USA, ktoré skončila prekvapením oproti očakávaniam, do Mexika, kde si Max Verstappen priviezol 12-bodový náskok na šampionáte jazdcov. Rovnako ako v Austine, aj na domovskej trati Sergia Péreza bol favorit dopredu jasný, no tentoraz to neboli strieborné šípy, ale práve Red Bull.

Voľné tréningy

Prvý voľný tréning nám z pohľadu výkonnosti veľa nepovedal a vyhral ho Bottas tesne pred Hamiltonom, za ktorým nasledovali Verstappen s Pérezom. Dobrú rýchlosť ukázal Pierre Gasly, ktorý sa ako jediný zo zvyšku poľa dostal do sekundy za Bottasa.

Druhý piatkový tréning už vyhral Verstappen, od ktorého sa to tento víkend očakávalo. Druhému Bottasovi nadelil štyri desatiny a tretiemu Hamiltonovi so štvrtým Pérezom až vyše pol sekundy. V boji o tretie miesto v pohári konštruktérov vyzerali po piatku rýchlostne lepšie obe Ferrari, zatiaľ čo McLaren sa trápil.

Sobotný tretí tréning dopadol pre Red Bull ešte lepšie. Najrýchlejší čas zajazdil Pérez o takmer dve desatiny pred Verstappenom a viac ako šesť desatín pred oboma Mercedesmi. Pre Red Bull to vyzeralo až príliš ružovo a Helmut Marko dokonca pred kvalifikáciou pasoval Pierra Gaslyho zo sesterského Alphatauri ako hlavného súpera strieborných šípov. No ako už Mercedes poznáme, nikdy nemôžeme veriť ich vyjadreniam a tempu po voľných tréningoch a treba si počkať minimálne do druhej časti kvalifikácie.

Kvalifikačný šok, Mercedes odkryl karty

Už prvá časť kvalifikácie naznačila, že rozdiely medzi Red Bullom a Mercedesom nebudú až také veľké, ako sa mohlo po tréningoch zdať. Po červenej vlajke, ktorú spôsobil Lance Stroll po tom, čo havaroval v poslednej zákrute a rozbil svoj monopost, bolo na trati pomerne husto, keď na časomiere ostávalo zhruba 10 minút a väčšina nemala zajazdené ani jedno ostré kolo. V Q1 sa však už nič zaujímavé nestalo a podľa očakávaní vypadli oba Haasy, Laitifi na Williamse a prekvapivo aj Fernando Alonso na monoposte Alpine.

V druhej časti kvalifikácie už odkryl karty aj 7-násobný šampión a vyhral ju rozdielom 9 tisícin pred svojím rivalom Verstappenom. Záverečná časť kvalifikácie priniesla obrovský šok hneď v prvých pokusoch. Valtteri Bottas vyfarbil všetky tri sketory na fialovo a časom 1:15:875 si zaistil provizórny pole position. Hamilton zaostal o 145 tisícin, Verstappen o priepastných 350 tisícin a Pérez až o 467 tisícin. Až do tohto momentu v Red Bulle verili v prvý rad.

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

V druhých pokusoch zohral hlavnú úlohu Yuki Tsunoda na Alphatauri, ktorému, paradoxne, o nič nešlo, keďže ho vzhľadom na výmenu komponentov čakal trest a v nedeľu štartoval zozadu bez ohľadu na sobotný výsledok. V druhom pokuse mal za úlohu dať slipstream Gaslymu, čo splnil. No potom svoje kolo vypustil a priplietol sa do cesty Pérezovi s Verstappenom, ktorým zničil ich ostré kolá. Nezlepšili sa už ani Hamilton s Bottasom, no aj napriek tomu obsadili prvý rad na štarte. 

Mercedes tak opäť všetkých dostal, v treťom tréningu predviedol priam dokonalé divadielko a v Red Bulle po kvalifikácii nechápali. Treba dodať, že aj keby Tsunoda nebol pokazil kolá Red Bullom, poradie by sa pravdepodobne nezmenilo. Valtteri Bottas za svoj perfektný kvalifikačný výkon získal naozaj cennú trofej – repliku prilby (ak to môžeme vôbec nazvať prilbou) legendárneho Juana Manuela Fangia ako odkaz 70. výročia zisku jeho prvého z piatich titulov.

V nedeľu sa karta otočila znovu

Domov
Zdieľať
Diskusia