Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2021, 6:59
Čas čítania 1:20
Kamila Šebestová

Muža udreli do tváre fľašou vína, lebo držal za ruku svojho priateľa. V Británii stúpa počet útokov na LGBT+ ľudí

NEWS LGBT+ RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

„Netrestajte nás za to, kto sme,“ obraňuje sa LGBT+ komunita.

Počet útokov na LGBT+ komunitu v Británii sa hrozivo zvyšuje. Za posledných šesť rokov útoky na gayov podľa Vice News narástli až o 210 percent, na transrodových ľudí dokonca o 332 percent.

Jeden z nich sa odohral aj z nedele na pondelok, keď sa 38-ročný John-Paul Kesseler prechádzal s kamarátom v blízkosti birminghamskej Gay Village. Držali sa za ruky a kráčali smerom k hotelu, keď sa k nim priblížil neznámy muž. 

„Začal na nás kričať, že by sme sa nemali držať za ruky,“ opisuje traumatický incident John-Paul Kesseler. „Spýtal som sa ho, čo má za problém.“ Nato páchateľ vzal do rúk prázdnu vínovú fľašu.

Kesselerovi s priateľom vraj nenapadlo, že by mohlo vôbec dôjsť k útoku, preto ho ignorovali a snažili sa odísť. Muž však začal byť agresívny. Fľašou udrel Kesselerovi do hlavy, potom naňho vytiahol aj železnú tyč.

Tej sa, našťastie, John-Paul Kesseler ubránil. Páchateľ ho však fľašou vína zranil a musel ísť okamžite do nemocnice. Dvojica kamarátov zavolala políciu, no muž medzitým ušiel na svojom aute. 

Po tom, čo sa celý incident odohral, sa pri nich pristavili okoloidúci. Tí povedali, že nesúhlasia s „tou LGBT+ vecou“. 

„Som hrozne nahnevaný. Pri LGBT+ štvrti by to malo byť bezpečné, no títo kreténi majú odvahu spraviť niečo také,“ hovorí obeť útoku. 

Okrem útokov na gayov dochádza často aj k napádaniu transrodových ľudí. Útok, ktorý pred rokom šokoval Britániu, bol namierený na transrodovú ženu Annu Montgomeryovú. S priateľom si užívali spoločný večer v bare v Belfaste. 

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Zrazu za nimi prišli neznámi muži a začali ich urážať. Neskôr ju jeden z nich udrel do tváre. Porezali ju na čele a navyše jej krvácal nos. Z útoku bola šokovaná a znechutená. 

„Netrestajte ma za to, kto som,“ odkázala Anna Montgomeryová transfóbom.

Polícia pri alarmujúcom počte podobných útokov tvrdí, že bude konať. Vo viacerých prípadoch ju však obete obvinili z toho, že v rámci boja proti transfóbom a homofóbom nerobí dosť.

Odporúčané
Trans youtuber Majlo: Každý chce vedieť, čo mám medzi nohami. Pochybujem, že by sa tak osobné otázky pýtali aj ľudí na ulici Trans youtuber Majlo: Každý chce vedieť, čo mám medzi nohami. Pochybujem, že by sa tak osobné otázky pýtali aj ľudí na ulici 20. decembra 2020, 14:33
Domov
Zdieľať
Diskusia