Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2020, 14:33
Čas čítania 6:42
Daniel Mikolášik

Trans youtuber Majlo: Každý chce vedieť, čo mám medzi nohami. Pochybujem, že by sa tak osobné otázky pýtali aj ľudí na ulici

Trans youtuber Majlo: Každý chce vedieť, čo mám medzi nohami. Pochybujem, že by sa tak osobné otázky pýtali aj ľudí na ulici
Zdroj: Majlo (archív) – autor: Philip Polak
REFRESHER
Uložiť Uložené

To, že sa cítim ako chlapec, som mamine nevedel povedať do očí. Bál som sa jej reakcie, tak som jej to napísal na papier a odišiel, hovorí v rozhovore Majlo, slovenský transrodový youtuber.

Marián Moussa má 19 rokov, pochádza z Bratislavy a narodil sa ako dievča. Na internete je však známy skôr pod pseudonymom Majlo. Už v detstve začínal pociťovať, že sa nestotožňuje so svojím rodom a cíti sa skôr ako chlapec. Aktuálne ešte stále prechádza tranzíciou, čaká ho ešte hormonálna liečba a niekoľko chirurgických zákrokov.

Majlo je tiež prvý a pravdepodobne jediný známy slovenský trans youtuber, ktorý o svojom živote hovorí verejne a hrdo. „Niektorí ľudia sa na mňa pozerajú, akoby som nebol ani človek. A to len preto, že som trans a oni to nechápu. Myslia si, že sa ma teraz môžu opýtať čokoľvek, čo im napadne a neberú pri tom ohľad na city,“ prezrádza o neslušných otázkach divákov.

S Majlom sme sa v rozhovore rozprávali otvorene o jeho prvom kontakte s transexualitou, coming oute, tranzíciii, jeho youtubovom kanáli, ale aj o Slaytiiine a jeho vplyve na LGBTQ komunitu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzeral jeho coming out
  • Či je ťažké nájsť si frajerku ako trans chlapec
  • Čo si myslí o výstrednom a často neslušnom správaní Slaytiiiny a či tým nerobí zlé meno LGBTQ komunite
  • Aké osobné otázky, ktoré sa ho často pýtajú, neznáša
  • Či sa ešte niekedy mýli a hovorí o sebe ako o žene
  • Aké zákroky a operácie sa chystá podstúpiť
transMajlo
Zdroj: Majlo (archív)

Je nejaký rozdiel medzi identitou muža a identitou transrodového muža?

Myslím si, že nie. Rozdiel je len vo fyzickej podobe.

Neprekáža ti, že ťa ľudia vnímajú ako trans chlapca a nie skrátka ako chlapca?

Prekáža mi to do určitej miery. Ale musím sa s tým zmieriť, keďže o tom aj verejne rozprávam a preto ma tak budú ľudia aj vnímať. Avšak, práve preto, že o tom nahlas hovorím, tak tým chcem ľuďom ukázať, že som úplne obyčajný chalan ako hociktorý iný. A to aj napriek tomu, že som trans.

Odporúčané
Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) 6. decembra 2020, 14:21

 
Prvé uvedomovanie si, že sa cítiš ako iné pohlavie prišlo už v detstve. Kedy si však prvýkrát zistil, že existuje niečo ako transexualita?

Mohol som mať tak 11 rokov, keď som v telke videl nejaký dokument o transexualite. Vtedy som si ešte neuvedomoval, že to môže byť aj o mne. Povedal som si, že musí to byť ťažké, žiť taký život, ale že je zaujímavé, že aj takíto ľudia existujú. O pár rokov neskôr, keď som mal 14, som sa nad tým začal viac zamýšľať a zbierať o tom informácie. Chcel som si ostrihať vlasy a začať nosiť chlapčenské oblečenie.

Kto bol prvý človek, ktorému si sa otvorene priznal k transexualite?

Moja najlepšia kamarátka, s ktorou sa poznám už asi 7 rokov, a ona ma v tom aj najviac podporovala. 

Mamine som to, že sa cítim ako chlapec, nevedel povedať do očí. Bál som sa jej reakcie, tak som jej to napísal na papier a odišiel.

Ako na to vtedy reagovala?

Najprv to úplne nechápala, musel som jej to vysvetliť. Povedala mi, že pri mne bude stáť nech sa deje čokoľvek.
 
Ako pokračoval tvoj coming out pred rodinou, blízkymi, kamarátmi či v školskom prostredí?

Povedal som to mamke a potom aj ďalším členom rodiny. Mamine som to však nevedel povedať do očí. Bál som sa jej reakcie, tak som jej to napísal na papier a odišiel. Na základnej škole som to povedal len pár kamarátkam na konci deviateho ročníka a potom následne na strednej škole som to hneď tretí deň napísal do triednej skupiny, že sa cítim ako chlapec.

Väčšina reakcií bola prekvapivo pozitívna. Čo sa rodiny týka, tam trvalo istý čas, kým si na to všetci zvykli a prijali to, lebo predsa len ide o veľkú vec. A v škole s tým boli všetci spolužiaci v pohode. A ak s tým aj mali problém, tak mi to nedali nijako najavo. 

Odporúčané
Striptér Henrik: Keď tancujem na rozlúčke so slobodou, je bežné, že mi opitá nevesta po vystúpení navrhne sex (Rozhovor) Striptér Henrik: Keď tancujem na rozlúčke so slobodou, je bežné, že mi opitá nevesta po vystúpení navrhne sex (Rozhovor) 29. novembra 2020, 12:30

 
Stretol si sa s niekým v tvojom okolí, kto to neakceptoval a stále ťa vnímal ako dievča?

Niektorí učitelia to úplne neakceptovali. A zo začiatku aj niektorí členovia rodiny, ale momentálne už vo svojom okolí nemám nikoho takého. Všetci ma už oslovujú mužským rodom, akurát starí rodičia sa ešte niekedy pomýlia.

transMajlo
Zdroj: Majlo (archív)

A tebe osobne sa niekedy stane, že sa pomýliš a hovoríš v ženskom rode? Predsa len si bol na to odmalička zvyknutý.

Už nie, mýlil som sa len prvé mesiace na začiatku. A tiež mi bolo divné o sebe hovoriť v mužskom rode pred niekým, kto ma ešte stále bral ako dievča. Už sa mi to ale nestáva. Je mi to prirodzenejšie a aj príjemnejšie hovoriť v mužskom rode.

Reakcie ľudí na to, keď sa dozvedia, že som bol niekedy dievča sú rôzne. Mnohí hovoria, že to nevedeli a ani by to na mňa nepovedali. A niektorí sa ma zas hneď na začiatku opýtajú, prečo mám taký tenký hlas. 

Je ťažké nájsť si frajerku ako trans chlapec?

Nemyslím si, že je to v dnešnej dobe ťažké. Ja osobne som sa nestretol s tým, že by ma dievča odmietlo len preto, že som trans.

 
Ako sa zoznamuješ? Je nejaká appka len pre trans ľudí?

Neviem, či je nejaká aplikácia, ja preferujem zoznamovanie sa v reálnom svete.

Odporúčané
Slovenská transrodová modelka: Ak sú vaše deti iné, treba to riešiť, inak im pokazíte život (Rozhovor) Slovenská transrodová modelka: Ak sú vaše deti iné, treba to riešiť, inak im pokazíte život (Rozhovor) 28. júna 2020, 11:21


Je na Slovensku dosť žien, ktoré sú otvorené vzťahu s transrodovým chlapcom?

Ja som mal zatiaľ len jednu frajerku, tak to neviem úplne zhodnotiť, ale ja sa nijako netajím tým, že som trans, čiže to baby vedia dopredu. Ale myslím si, že na Slovensku je už dosť liberálnych žien a aj mužov, ktorí sú otvorení vzťahu aj s trans ľuďmi.


Priznám sa, prvýkrát keď som ťa začal registrovať, ani by mi nenapadlo, že si bol niekedy dievča. Ako ľudia reagujú, keď im prezradíš, že si bol niekedy dievča?

Rôzne. Tiež mnohí hovoria, že to nevedeli a ani by to na mňa nepovedali. A niektorí sa ma zas hneď na začiatku opýtajú, prečo mám taký tenký hlas. 

 
Podstúpil si už nejaké zákroky alebo operácie?

Zatiaľ nie, ale budúci rok s tým chcem už začať. Ako prvú chcem podstúpiť hormonálnu liečbu, a teda aplikovanie testosterónu a potom aj chirurgické odstránenie pŕs. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92553 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si myslí o výstrednom správaní jeho bývalej priateľky a známej influencerky
  • Aké pohlavie má uvedené v občianskom preukaze
  • Ako to funguje na Slovensku s úradnou zmenou rodu a mena
  • Prečo sa nebojí vedľajších účinkov hormonálnej liečby
  • Prečo je zmena ženy na muža lacnejšia a jednoduchšia, ako zmena muža na ženu
  • Či má v pláne aj zmenu genitálií
  • Koľko mu zarába youtubový kanál
Domov
Zdieľať
Diskusia