Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Red Bull.  
8. septembra 2021, 11:30
Čas čítania 1:14
Sponzorovaný obsah

Spočiatku do vody nechcel ísť, nakoniec si kajak zamiloval. Sleduj cestu medailistu Jakuba Grigara v dokumente

Spočiatku do vody nechcel ísť, nakoniec si kajak zamiloval. Sleduj cestu medailistu Jakuba Grigara v dokumente
Zdroj: Red Bull Content Pool/Filip Nagy
ŠPORT OH TOKIO 2021
Uložiť Uložené

Má iba 24 rokov, no na konte viacero medailí a výhry na majstrovstvách sveta. Pozri sa, ako sa z neho stal úspešný kajakár.

O tom, že kajakár Jakub Grigar získal na OH v Tokiu striebornú medailu, už určite vieš. Dokážeš si však predstaviť, ako vyzerali začiatky tohto slovenského medailistu, aký je mimo vody a čím si prechádzajú počas Jakubovej športovej kariéry jeho rodičia? Pozri si krátky dokument, ktorý sleduje Jakubovu cestu až k cenným kovom.

15 rokov na vode Jakuba Grigara 

Jakub Grigar má len 24 rokov a na konte hneď niekoľko úspechov, medzi ktorými je aj posledná, strieborná medaila z OH v Tokiu. Ako sa z rodáka z Liptovského Mikuláša stal dvojnásobný juniorský majster sveta a úspešný medailista? O jeho začiatkoch rozpráva nielen on, ale aj jeho rodičia, kamaráti a tréner.

Na prvom tréningu Jakub nechcel ísť do vody, no len čo nasadol na loď, bol z nej nadšený a mame povedal: „Mama, ja mám svoju vlastnú loď! Tu chcem byť, mama!“ Aj takto sa začínala doterajšia 15-ročná kariéra úspešného slovenského športovca.

Deň v živote strieborného kajakára

Možno ťa prekvapí, že Jakub trávi čas vo vode veľmi rád, avšak nielen na kajaku. Počas toho, ako sa vyberú s rodinou na grilovačku pri Liptovskej Mare, si rád zapádluje aj na paddleboarde. Jeho život je rozdelený striktne na šesť dní tréningu a jeden deň voľna. Ako prebieha jeho tréning, čo robí počas voľných dní a ako sa pripravoval na časové rozdiely pred OH v Tokiu, sa dozvieš z fotosérie Behind The Sport.   

Jakub so svojím otcom Richardom.
Jakub so svojím otcom Richardom. Zdroj: Red Bull Content Pool/Filip Nagy
Jakub Grigar počas tréningu.
Jakub Grigar počas tréningu. Zdroj: Red Bull Content Pool/Filip Nagy

V Japonsku vyhral na dizajnovej lodi navrhnutej Slovákom

Ak si Jakuba sledoval počas OH v Tokiu, určite neušiel tvojej pozornosti jeho dizajnový kajak. Ten mu navrhoval slovenský umelec Michal Hazior, známy ako Hazi. V dizajne kombinoval prvky zo slovenských ľudových ornamentov z krojov, ale aj z japonskej kultúry. Motív však museli prispôsobiť aj tomu, ako sa bude na loď nanášať. V rozhovore pre Red Bull Jakub aj Hazi prezradili, ako spolupráca prebiehala, ale aj to, ako Hazi na kajak zakomponoval Jakubovu lásku k vareniu

Jakub so svojím kajakom, ktorý navrhoval umelec Hazi.
Jakub so svojím kajakom, ktorý navrhoval umelec Hazi. Zdroj: Red Bull Content Pool/Filip Nagy
Domov
Zdieľať
Diskusia