Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2021 o 15:52
Čas čítania 0:45
Ema Stanovská TASR

Takmer 97 percent hospitalizovaných s covidom-19 na Slovensku bolo nezaočkovaných

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Neočkovaných bolo 15 609 hospitalizovaných pacientov z celkového počtu 16 117.

Takmer 97 percent hospitalizovaných pacientov s ochorením covid-19 bolo nezaočkovaných. Vyplýva to z analýzy prípadov v epidemiologickom informačnom systéme EPIS od začiatku očkovania na Slovensku. Štatistika sa týka obdobia od 1. januára do 31. júla 2021. Zverejnil ju úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na Facebooku.

V sledovanom období evidoval epidemiologický informačný systém na infekčných oddeleniach alebo na reprofilizovaných oddeleniach 16 117 hospitalizovaných. „Pozitívnu očkovaciu anamnézu malo 508 hospitalizovaných, t. j. 3,1 percenta. Neočkovaných bolo 15 609 hospitalizovaných pacientov,“ informoval ÚVZ.

Očkovanie pomáha aj ostatným

„Výskumy a aj národné štatistiky potvrdzujú, že očkovaním významne znižujete pravdepodobnosť, že ochoriete na covid-19,“ zdôraznili hygienici. V ojedinelých prípadoch síce môže dôjsť k infekcii aj u zaočkovaných osôb, no dáta dokazujú, že majú miernejší priebeh ochorenia. Okrem toho je len malá pravdepodobnosť, že budú musieť byť hospitalizované v nemocnici.

očkovanie
Zdroj: unsplash.com

Hygienici podotkli, že očkovanie pomáha aj ostatným pacientom s inými vážnymi chorobami. „Ak zabránime preťaženiu zdravotného systému, pacienti sa dostanú k svojej prehliadke, vyšetreniu a potrebnej liečbe,“ doplnili s tým, že klinické skúšanie preukázalo vysokú účinnosť vakcín aj v prípade osôb, ktorým objektívne hrozí ťažký priebeh ochorenia covid-19. Do tejto skupiny patria napríklad astmatici, ľudia s chronickým ochorením pľúc, cukrovkou, vysokým krvným tlakom, ochorením pečene či obezitou.

Domov
Zdieľať
Diskusia