Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2021, 9:05
Čas čítania 1:02
Kamila Šebestová TASR

VIDEO: Z ostrova Eubója sa stalo horiace peklo, hasičom sa nedarí skrotiť požiar. Horí celá severná časť ostrova

NEWS CESTOVANIE GRÉCKO POŽIAR
Uložiť Uložené

Ostrov nepretržite horí už niekoľko dní, hasiť ho začali až v nedeľu.

Grécko je v plameňoch. Horúčavy pohltili krajinu a nepretržite horí. Veľké problémy najnovšie spôsobuje požiar na druhom najväčšom gréckom ostrove Eubója. Mohutný požiar sa snažia od včerajšieho poobedia zahasiť. Zatiaľ neúspešne. 

Na Eubóji horia domy aj stromy. V niektorých oblastiach sa ľudia pokúšali stromy zoťať, aby zabránili šíreniu ohňa, zatiaľ však bez úspechu. Hasičom sa nedarí dostať požiar pod kontrolu.

„Nemáme vodu!“ kričali obyvatelia Eubóje, ktorí niesli vodu vo vedrách či fúrikoch, aby doplnili hasičské vozidlá. Dobrovoľníci na záchranné člny nakladali seniorov, mačky či psy, aby ich prepravili do bezpečia. 

Obyvatelia Eubóje sa sťažujú na to, že hasiči dali prednosť požiarom v Aténach a situáciu na ostrove začali riešiť príliš neskoro. Grécke úrady sa obhajovali so slovami, že ich zdroje sú obmedzené. Vláda opakovala, že prioritou je záchrana životov, nie majetku či lesov. Požiare okrem Eubóje pokračujú aj na ďalších desiatich miestach v krajine.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Ak sa teda chystáš do Grécka na dovolenku, dávaj si pozor, aby si neletel rovno do horiacej oblasti. Situácia je už lepšia na severe smerom od Atén, kde sa hasičom podarilo zahasiť malé požiare. Horí tiež na Peloponézskom polostrove, kde sa plamene dostávajú čoraz viac do vnútrozemia a husto zalesnenej oblasti blízko Olympie. 

cestovanie, Grécko
Zdroj: Twitter/Konstantinos Tsakalidis

Európske krajiny poslali na pomoc Grékom už 1 450 hasičov. Pomoc prisľúbilo aj Slovensko, ktoré sa chystá do horiacej krajiny poslať 75 príslušníkov Modulu pozemného hasenia lesných požiarov.

Odporúčané
VIDEO: Ľudí v Grécku museli pred požiarmi zachraňovať na trajekte. Autentické zábery ukazujú ničivú silu ohňa VIDEO: Ľudí v Grécku museli pred požiarmi zachraňovať na trajekte. Autentické zábery ukazujú ničivú silu ohňa 8. augusta 2021, 11:23
Domov
Zdieľať
Diskusia