Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2021, 11:23
Čas čítania 0:49
Jakub Paulík TASR

VIDEO: Ľudí v Grécku museli pred požiarmi zachraňovať na trajekte. Autentické zábery ukazujú ničivú silu ohňa

ZAUJÍMAVOSTI GRÉCKO POŽIAR
Uložiť Uložené

Grékom plánuje pomôcť aj Slovensko.

Ničivé požiare v Grécku prednedávnom dosiahli až k hraniciam ostrovného mesta Limni. Viac ako 1 300 obyvateľov museli evakuovať z mesta na záchranných trajektoch, píše Greek Reporter. Na záberoch z evakuácie môžeš vidieť dav pozorujúci vzdialené plamene, pred ktorými unikajú do bezpečia.

Požiare v Grécku trvajú 12 dní a zatiaľ si vyžiadali dva životy. Bojovať s nimi sa snaží viac ako 1 450 hasičov vrátane pomoci z Cypru, Francúzska, Ukrajiny, Rumunska, zo Švajčiarska, z Chorvátska a zo Švédska. V Aténach úrady obyvateľom odporúčali, aby obmedzili pohyb mimo domu a nevetrali. „Ak sa nám dnes požiare nepodarí uhasiť, budeme mať obrovský problém,“ povedal v sobotu podľa agentúry DPA Vasilis Kokkalis, zástupca guvernéra metropolitnej oblasti Atén.

S požiarmi v Grécku pomôžu aj hasiči zo Slovenska. „Hasičský a záchranný zbor po odsúhlasení Ministerstvom vnútra SR aktuálne zhromažďuje a pripravuje techniku a príslušníkov z Modulu pozemného hasenia lesných požiarov. Modul bude v najbližších hodinách vyslaný na pomoc v boji s rozsiahlym lesným požiarom v Grécku,“ povedala Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca má ísť o 72 príslušníkov zaradených v Module pozemného hasenia lesných požiarov.

Požiare sužujú aj Turecko, kde si doposiaľ vyžiadali osem životov. Úrady Turecka aj Grécka spájajú požiare so zmenou klímy a podľa OSN budú v budúcnosti v stredomorskej oblasti čoraz silnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia