Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2021, 19:02
Čas čítania 0:47
Adam Novosad TASR

Nový slovenský rekord ti vyrazí dych: našli stočené auto, ktorému podvodníci zázračne odobrali skoro 1 milión kilometrov

NEWS AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Nový rekord zaknihoval ťahač návesov, ktorý bol vyrobený v roku 2007 a po cestách bez problémov jazdil až do roku 2019.

Stáčanie kilometrov na ojazdených autách je slovenský národný šport, ale nikto nečakal, že tento rok padne v stáčaní nový rekord. Od roku 2018 funguje register prevádzkových záznamov vozidiel, ktorý patrí pod ministerstvo dopravy a výstavby.

Do tohto registra zaznamenávajú údaje o najazdených kilometroch servisy, autobazáre či poisťovne a lízingové spoločnosti, aby sa predchádzalo manipuláciám s odometrom. Vďaka tomu teraz padol rekord, keď ťahač návesov vyrobený v roku 2007 spokojne brázdil cesty a v roku 2019 už najazdil 1 188 546 kilometrov.

Odporúčané
Demi Lovato sa pochválili fotkou zo svojej prvej sexuálnej scény. Vraj sa na pľaci cítili dobre vo svojej koži Demi Lovato sa pochválili fotkou zo svojej prvej sexuálnej scény. Vraj sa na pľaci cítili dobre vo svojej koži 22. júla 2021, 12:58

Zmena však prišla začiatkom minulého roka, keď odrazu počet najazdených kilometrov padol na 256 951. V priebehu jediného roka tak ťahač stratil neuveriteľných 931 595 kilometrov, čo je aj vo svete nákladných áut poriadna nádielka, a tak ho mohol majiteľ vydávať za málo jazdený. Stočenie odometra o takmer milión kilometrov si však už hádam človek všimne na opotrebení interiéru aj exteriéru.

autobazár
Zdroj: TASR/František Iván

Doteraz držal rekord v stočených kilometroch Ford Transit, ktorému z odometra zázračne zmizlo 541 630 kilometrov. Na základe informácií zo spomínaného registra je jasné, že podvodníci sa najviac zameriavajú na autá strednej triedy, keďže najviac stočených kilometrov už mali Škoda, Volkswagen, Ford, Renault aj Fiat.

„Od spustenia zaznamenávania údajov do RPZV bolo odhalených 25 276 automobilov so stočenými kilometrami. Informácie z registra sú oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje jediné referenčné údaje o histórii najazdených kilometrov,“ vysvetľuje Miroslav Strelec z technickej služby kontroly originality.

Domov
Zdieľať
Diskusia