Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. júla 2021, 12:30
Čas čítania 7:39
Daniel Mikolášik

Pop Smoke: nenávidel sociálne siete, no po smrti ich všetky ovládol. Kto bol skutočný kráľ New Yorku?

Pop Smoke: nenávidel sociálne siete, no po smrti ich všetky ovládol. Kto bol skutočný kráľ New Yorku?
Zdroj: Claudio Lavenia/Getty Images
HUDBA POP SMOKE PROFILY RAPEROV RAP
Uložiť Uložené

Raper, ktorý za jeden rok kariéry predbehol celú scénu. Mainstream ho však spoznal až po jeho smrti.

Zatiaľ čo Tekashi 6ix9ine sa za kráľa New Yorku vyhlásil sám, mnohí fanúšikovia rapu do tejto pozície pasujú práve dnes už zosnulého Pop Smoka. Vlastným menom Bashar Barakah Jackson si však slávu dlho neužil. Len rok a tri mesiace po tom, čo odštartoval kariéru, ho zavraždili v prenajatej vile počas lúpeže.

Lupiči pritom ani netušili, kto v dome býva. Kráľ newschoolového drillu zomrel len preto, že bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. „Keď si dieťa vyrastajúce v hoode, máš len tri možnosti: hrať basketbal, predávať drogy alebo rapovať. Ja som si vybral všetky tri. A v každej jednej som bol skvelý,“ hovorieval.

The Woo za svoj život nevydal žiaden album, no aj napriek tomu sa po smrti stal jedným z najpočúvanejších raperov sveta. Dnes mu vyšla druhá posmrtná štúdiovka s názvom Faith a pri tejto príležitosti sme si pre teba pripravili článok o životnej ceste rapera, ktorý sa, žiaľ, dočkal uznania až po tom, čo odišiel z tohto sveta. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo ho vyhodili zo školy a na akom nástroji hral v kresťanskom zbore.
  • Za čo ho ako tínedžera odsúdili na dva roky domáceho väzenia.
  • Čo si kúpil za svoje prvé peniaze z dílovania drog.
  • Akou náhodou nahral svoj prvý track.
  • Ako vyzerala jeho intenzívna ročná kariéra, ktorou predbehol celú scénu.
  • Prečo mu zakázali vystupovať na Rolling Loude.
  • Kto a ako ho zavraždil.
Odporúčané
The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu 5. apríla 2021, 9:30

V mladosti nosil do školy zbraň a hrával na bubnoch v kostole

Pop Smoke sa narodil 20. júla 1999 priamo v Brooklyne. Jeho matka pochádza z Panamy a otec z Jamajky. Okrem Bashara sa im ešte skôr narodil syn Obasi, ktorý sa tiež venuje rapovej hudbe. Jeho doménou sú však okrem rapu aj pop, neo-soul, reggae či R&B. Aj napriek popularite svojho brata to nikdy veľmi nevyužil. Pri skladbách má len desiatky tisíc videní.

Bashar mal pomerne búrlivé detstvo. Javil sa síce ako slušný a dobrosrdečný mladý chlapec, ktorý v detstve dokonca pôsobil v kresťanskom zbore v miestnom kostole, kde hral na afrických bubnoch, no čím bol starší, tým viac mu začala imponovať ulica a gangsterský životný štýl. Vzhľadom na svoju problematickú povahu v detstve navštevoval až deväť rôznych škôl, píše Independent.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

Z jednej z nich ho dokonca v ôsmej triede vyhodili po tom, čo bol na pôde školy ozbrojený. Do školy totiž často nosil vlastnú pištoľ. V tínedžerskom veku začal predávať drogy a za svoje prvé ilegálnou cestou zarobené peniaze si kúpil BMW 5. Neskôr ho však chytili aj so zbraňou a odsúdili na dva roky domáceho väzenia, píše The Ringer

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Na otázku, ako si krátil pobyt v domácom väzení, odpovedal, že čítaním. „Rád čítam knihy a šuk**m množstvo kur**v, takže som dobrý,“ odvetil. Dá sa povedať, že predstavu o prototype amerického rapera spĺňal ešte predtým, ako vôbec začal s hudbou. Okrem gangstrov, pouličného života a kriminality je totiž neodmysliteľnou súčasťou života azda najväčšieho prototypu tradičného rapera aj basketbal.

The Woo v mladosti hrával na poste rozohrávača a strelca. Dokonca sa presťahoval do Pennsylvánie, aby mohol navštevovať športovú školu Rocktop Academy. Vo svojich 15 rokoch však na šport zanevrel, pretože mu lekári diagnostikovali srdcový šelest. Ide o diagnózu, ktorá môže spôsobovať opuchy dolných končatín a brucha, náhle zvýšenie váhy, sťažené dýchanie či kašeľ.

Odporúčané
Doja Cat: raperka, ktorá pochopila, že nahota plus talent rovná sa úspech Doja Cat: raperka, ktorá pochopila, že nahota plus talent rovná sa úspech 12. júla 2021, 9:30

Jeho meno sa stalo synonymom newschoolového drillu

Bolo len otázkou času, kedy Bashar skĺzne aj do rapovania. „Keď si dieťa vyrastajúce v hoode, máš len tri možnosti: hrať basketbal, predávať drogy alebo rapovať. Ja som si vybral všetky tri. A v každej jednej som bol skvelý,“ povedal pre magazín XXL. Rapovanie vraj bral len ako ďalšiu etapu svojho života.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

„Netuším, čo ďalšie príde po rape. Pravdepodobne si otvorím nejaký obchod alebo nejaké iné hovno,“ dodal Pop. Svoju úplne prvú skladbu nahral v roku 2018. V tom čase sprevádzal svojho kamaráta a začínajúceho rapera Jaya Gwuapa v jednom z brooklynských nahrávacích štúdií. Ten sa však počas nahrávania tak zhulil, že zaspal.

Keďže mu stále plynul čas prenajatia štúdia, využil túto situáciu aspoň Bashar, ktorý sa zatvoril do nahrávacej kabínky a vôbec prvýkrát si vyskúšal, aké to je, stáť za mikrofónom. Použil náhodný voľne dostupný beat, ktorý našiel na youtubovom kanáli 808Melo, a nahral svoj debutový track s názvom Mpr (Panic Part 3 Remix).

Už vo svojej prvej skladbe predviedol neskutočný talent spojený s unikátne hrubým, rezonujúcim hlasom a drsným prejavom. Zároveň už jeho prvý počin definoval smer, akým sa uberal až do konca svojej kariéry. Jeho meno sa totiž stalo definíciou pre americký drill. Ide o trapový hudobný žáner založený na násilí, tučných 808, priamočiarych textoch a temnej lyrike.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho   REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Vznikol v chicagskom South Side v začiatkoch druhej dekády 21. storočia. V tom čase ho v mainstreame spopularizovali najmä mená ako Chief Keef, Young Chop, Lil Durk či King Louie. Neskôr sa však tento žáner presťahoval z Chicaga na územie Britských ostrovov, predovšetkým do okolia Brixtonu v južnom Londýne. 

Po obsahovej stránke síce zostal drill takmer bez zmeny, no jeho zvuk prešiel zásadným vývojom. Stačí počuť temnú pomalú melódiu, po ktorej nasleduje ikonický 808 bass slide, a musí ti byť jasné, že počúvaš novodobý drill a nie jeho chicagského predchodcu. Jedným z jeho najvýznamnejších predstaviteľov posledných rokov bol práve Pop Smoke, ktorý sa stal jeho synonymom.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

Za jeden rok nahral viac skladieb ako iní raperi za celú kariéru

Kariéra Pop Smoka, ktorý v rozhovore pre Genius prezradil, že jeho umelecké meno vzniklo ako kombinácia slova Poppa, ako ho volala jeho panamská babička, a pouličného mena Smocco Guwop, ktoré mu prischlo v hoode, začínala už po prvých skladbách naberať na obrátkach.

Spoznal sa so zabehnutým producentom Ricom Beatsom, ktorý spolupracoval aj s Nicki Minaj, DJ Khaledom či Iggy Azaleou. V apríli 2019 podpísal zmluvu s Victor Victor Worldwide, čo je dcérske vydavateľstvo prestížneho Universal Music.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP REFRESHNI svoj playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Práve tento mesiac bol pre Popa prelomový. Koncom apríla totiž vydal svoj najväčší hit Welcome to the Party, ktorý mu produkoval 808Melo z východného Londýna. Rovnaký producent, ktorému „ukradol“ beat, keď sa vôbec prvýkrát postavil za mikrofón. Melove hudby mu sedeli natoľko, že s ním nadviazal úzku spoluprácu a väčšinu jeho trackov mu produkoval práve on.

Do Popovej smrti bola skladba Welcome to the Party jeho najúspešnejšou. Pár mesiacov od vydania na ňu dokonca urobil remix aj s Nicki Minaj, French Montanom a so Skeptom. Tesne pred začatím letných prázdnin v júni 2019 napokon vyšiel jeho debutový mixtape Meet the Woo.

Pop Smoke nebol ako väčšina newschoolových raperov, ktorí sa snažia presadiť cez sociálne siete a na Instagrame trávia viac času ako v štúdiu. The Woo bol presným opakom. A práve to ho robilo unikátnym. „Je**m internet, skrátka neovláda môj život. Existujú nejaké s**čky, ktoré internet vidieť nemusí,“ povedal pre XXL.

Rok 2019 bol preňho prelomovým a tiež najproduktívnejším. Len čo dokončil prvý mixtape, začal s prípravami na druhý. Medzitým mu vyšlo nespočetné množstvo singlov a spoluprác s inými rapermi. Čoraz viac sa začal objavovať na featoch so známejšími rapovými kolegami a postupne sa etabloval do zámorskej scény. Za jeden rok nahral toľko, čo niektorí raperi nenahrajú ani za celú kariéru.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

Aj počas hudobnej kariéry ho však stále sprevádzala kriminálna minulosť. Jeho plánovaný októbrový koncert na známom rapovom festivale Rolling Loud v Queense sa snažil sabotovať samotný newyorský policajný zbor. Organizátorov festivalu polícia požiadala, aby Pop Smoka a ďalších štyroch raperov vylúčili z lineupu, píšu Los Angeles Times.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album REFRESHNI svoj playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album 22. marca 2024, 9:20

Raperi Pop Smoke, 22Gz, Casanova, Sheff G a Don Q boli totiž podľa NYPD „spojení s nedávnymi násilnými činmi v celom meste“ a v liste adresovanom festivalu polícia napísala, že ak tieto osoby budú koncertovať, s najväčšou pravdepodobnosťou bude počas udalosti na mieste zvýšené riziko násilia. Rolling Loud vtedy polícii vyhovel a raperov z rozpisu vyškrtol.

Ak Pop Smoka niektorí fanúšikovia rapu v roku 2019 ešte nepoznali, po decembri musel jeho meno zaregistrovať azda každý skutočný poslucháč moderného hip-hopu. Práve v tom období sa totiž Pop Smoke objavil na albume Travisa Scotta v spolupráci s rapermi z jeho vydavateľstva Cactus Jack Records, v ktorom okrem La Flama pôsobia aj Sheck Wes, Don Toliver či Luxury Tax.

Išlo o skladbu Gatti, ku ktorej vyšiel aj sprievodný videoklip. V ňom sa Travis s Pop Smokom vozia na čierno-modrom bugatti. V momente sa Pop dostal vôbec prvýkrát v histórii do prestížneho amerického hudobného rebríčka Billboard Hot 100, a to priamo na prvú priečku.

Vo februári 2020 napokon vydal svoj ohlásený druhý mixtape Meet the Woo 2, na ktorom mal už mená ako Quavo z Migos, A Boogie wit da Hoodie či Lil Tjay. Mixtape debutoval na 7. priečke v rebríčku Billboard 200. Nikto však ani len netušil, že to bude zároveň aj posledný raperov projekt v jeho živote a že len necelé dva týždne nato život vystupujúcej hviezdy navždy vyhasne.

Odporúčané
Zomrel raper Pop Smoke, zastrelili ho vo vlastnom dome počas lúpeže Zomrel raper Pop Smoke, zastrelili ho vo vlastnom dome počas lúpeže 19. februára 2020, 16:20

Do mainstreamu sa dostal až po smrti

Pop Smoke prišiel o život 19. februára 2020 vo svojej prenajatej vile v Hollywood Hills v Los Angeles. Dvadsaťročného Bashara usmrtili zlodeji počas lúpeže. Do jeho domu sa okolo pol piatej ráno vlámali štyria ozbrojení a maskovaní muži v kapucniach. Ako prvý o tom informoval portál TMZ.

Lupiči na rapera vystrelili viackrát. Urgentne ho odviezla sanitka do nemocnice Cedars-Sinai, kde napokon vo veku 20 rokov zraneniam podľahol. Polícia sa najprv domnievala, že do raperovho domu sa muži vlámali s cieľom zabiť ho. Vraj malo ísť o vyrovnávanie si účtov gangov. Pop bol totiž prepojený s gangom Crips.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

Neskôr vyšetrovatelia zistili, že išlo o obyčajnú lúpež, pričom lupiči nemali s raperom nijaký vzťah. Dokonca ani nevedeli, kto vo vile býva. Medzi obvinenými osobami sú aj maloletí. Ide o Coreyho Walkera a Keandreho Rodgersa, ktorí mali v tom čase 19 a 18 rokov, a o dvoch neplnoletých chlapcov, ktorí mali 17 a 15 rokov.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Vypočuj si Gunnu v tracku s Offsetom aj albumy Shimmiho a raperky Flo Milli REFRESHNI svoj playlist: Vypočuj si Gunnu v tracku s Offsetom aj albumy Shimmiho a raperky Flo Milli 15. marca 2024, 14:44

Meno Pop Smoka po jeho smrti v rebríčkoch takpovediac vybuchlo. Jeho vtedy najúspešnejší hit Welcome to the Party mal na Youtube v čase jeho smrti už takmer rok od vydania a na konte 20 miliónov videní. Aktuálne má už takmer 140 miliónov videní a ani zďaleka to nie je jeho najúspešnejšia skladba.

Sú medzi nimi For The NightDior, ktoré majú dokopy takmer 600 miliónov videní na Youtube. Obe pritom vyšli až po jeho smrti. Vzhľadom na to, že Pop počas svojej krátkej, no zato intenzívnej kariéry, ktorá dokopy trvala rok a tri mesiace, nahral veľké množstvo skladieb, po jeho smrti sa jeho diskografia začala čoraz viac rozrastať.

Jeho posmrtné skladby zaznamenávali neporovnateľne väčšie úspechy ako skladby vydané počas jeho života. Hity ako Dior, Gangstas, Invicible, Hello či Element sa po jeho smrti stali až neuveriteľne virálnymi na Tiktoku a Instagrame, pričom sa nebojíme tvrdiť, že ak máš aspoň jednu z týchto sociálnych sietí, na 99 % si sa k jeho skladbe dostal minimálne cez svoju obľúbenú influencerku.

Svetlo sveta uzrel minulý rok aj jeho posmrtný projekt Shoot for the Stars Aim for the Moon, na ktorom ako výkonný producent spolupracoval 50 Cent. Na jeho debutovom štúdiovom albume spolupracovali svetové mená ako Quavo, Lil Baby, Drake, Swae Lee, DaBaby, Future, Roddy Rich alebo Tyga. 

Odporúčané
Spoznaj vychádzajúce hviezdy rapu. Toto je 10 interpretov, ktorí budú v roku 2024 najviac hot Spoznaj vychádzajúce hviezdy rapu. Toto je 10 interpretov, ktorí budú v roku 2024 najviac hot 25. februára 2024, 15:30

Album podľa očakávaní žal jeden komerčný úspech za druhým. Každá jedna z 19 skladieb sa umiestnila v rebríčku Billboard Hot 100 a celý projekt získal v mnohých krajinách prvenstvo v hitparádach.

Pop Smoke
Zdroj: Instagram/@realpopsmoke

Druhý raperov album s názvom Faith vyšiel práve dnes, obsahuje 21 trackov a spolupráce s menami ako Kanye West, Kid Cudi, Future, Quavo, 21 Savage, Rick Ross, Pusha T, Kodak Black či Pharell Williams. Opäť sa očakáva, že zbúra všetky svetové rebríčky a jeho skladby sa ešte niekoľko mesiacov budú objavovať v instagramových storkách či tanečných výzvach na Tiktoku.

Veľkým paradoxom však zostáva, že ten istý Pop Smoke, ktorý tak z duše neznášal sociálne siete, im po smrti doslova kraľuje. 

Odpočívaj v pokoji, Pop. 

Domov
Zdieľať
Diskusia