Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2021, 15:51
Čas čítania 0:49
Richard Bonde TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylučuje totálnu vojnu s Ruskom

RUSKO UKRAJINA VOJNY
Uložiť Uložené

Rusko označilo Zelenského slová za „apokalyptické“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylúčil, že by sa situácia na východe krajiny mohla vyhrotiť a že Rusko by mohlo začať totálnu vojnu proti Ukrajine. Uviedol to v piatok v Kyjeve na fóre YES Brainstorming, informovala agentúra Ukrinform. Rusko označilo Zelenského slová za „apokalyptické“.

Odporúčané
Thor v God of War: Ragnarok bude obrovský boh s telom strongmana. Zvládne ho Kratos zabiť? Thor v God of War: Ragnarok bude obrovský boh s telom strongmana. Zvládne ho Kratos zabiť? 10. septembra 2021, 15:15

Zelenskyj na otázku, či existuje možnosť totálnej vojny, na fóre odpovedal: „Myslím si, že sa to môže stať. Zdá sa mi, že rok 2014 bol v tejto otázke zo strany Ruska krokom vpred a potom, vďaka Ukrajincom, to bol krok späť, keď boli (Rusi) zastavení.“


Ak by podľa Zelenského došlo k totálnej vojne, bola by to najväčšia chyba Moskvy: „Ak dôjde k silnej eskalácii zo strany Ruska, potom už nebude existovať susedstvo Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.“ Zelenskyj poznamenal, že Bielorusko spomenul preto, lebo „na jeho území je prítomnosť Ruska“.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP


Podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval, že Zelenského vyjadrenie prijal „s ľútosťou“. „Nechceli by sme sa oddávať žiadnym apokalyptickým očakávaniam,“ dodal.


Ozbrojený konflikt na Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe krajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné „ľudové“ republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13-tisíc životov.

Domov
Zdieľať
Diskusia