Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2021, 11:14
Čas čítania 0:43
Richard Bonde

Kim Čong-un opäť ukazuje svoju moc. Odvolal stranícke špičky pre chybu vo zvládaní epidémie

Kim Čong-un opäť ukazuje svoju moc. Odvolal stranícke špičky pre chybu vo zvládaní epidémie
Zdroj: Getty Images/Korea Summit Press Pool
NEWS SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Údajne spôsobili „závažný incident“. Nikto však presne nevie, o čo ide.

Severokórejský totalistický líder Kim Čong-un odvolal časť straníckych špičiek, pretože pochybili pri nastavovaní pandemických opatrení. Údajne tým spôsobili závažný incident, ktorý ohrozil bezpečnosť Severnej Kórey. Informoval o tom denník Telegraph.

Kim svoje tvrdenie podľa tamojších médií predniesol na vystúpení pred straníckym vedením. Krajina totiž oficiálne nezaznamenala ani jeden prípad koronavírusu, napriek tomu tam zaviedli prísne protipandemické opatrenia.

Podľa informácií od Svetovej zdravotníckej organizácie sa vo vzorke 30-tisíc ľudí neobjavil ani jeden prípad nákazy koronavírusom. Experti tvrdia, že vzhľadom na nedostatočnú zdravotnú starostlivosť a blízkosť k Číne je takmer vylúčené, aby to bola pravda.

Krajina preto zaviedla prísne protipandemické opatrenia, čo malo vplyv na ekonomickú situáciu. Podľa portálu Yahoo informoval Kim Čong-un širokú verejnosť, že bez ohľadu na ekonomickú situáciu sa opatrenia vrátane zatvorených hraníc tak skoro neuvoľnia.

Odporúčané
Severná Kórea chce pritvrdiť v opatreniach proti koronavírusu, no Kim stále nenosí rúško Severná Kórea chce pritvrdiť v opatreniach proti koronavírusu, no Kim stále nenosí rúško 12. apríla 2020, 17:04

Napriek tomu odvolal z funkcie niekoľkých členov politbyra Kórejskej strany práce a ďalších jej predstaviteľov. Dôvodom na ich odvolanie je podľa lídra zanedbávanie povinností, okrem iného v oblasti pandemických opatrení, čo viedlo k tomuto „závažnému incidentu“ v oblasti tamojšej ekonomiky.

Prípad zo Severnej Kórey však zostáva pod rúškom tajomstva, pretože tamojšie ani zahraničné médiá sa k nemu viac nevyjadrili.

Domov
Zdieľať
Diskusia