Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2016, 19:15
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Aká je nová sedmička?

Časy, kedy sa pri predstavení novej generácie točili najväčšie zmeny okolo dizajnu či konštrukčného prevedenia sú dávno preč. Samsung začiatkom roka predviedol, že inovácie môžu prebiehať aj iným spôsobom, a preto zameral pozornosť na detaily. Model Galaxy S7 prebral od predchodcu hlavné vizuálne charakteristiky a tie výrobca okorenil oblejšími krivkami či opäť o niečo ergonomickejším tvarom. A aj keď sme to už pomerne dlho všetci potichu tušili, Apple sa len nedávno rozhodlo vydať presne tou istou cestou.

Budúcnosť je bezdrôtová

 

Nový iPhone 7 vyzerá takmer rovnako ako iPhone 6s z minulého roka. Znovu sme sa teda dočkali priemyselného dizajnu, konštrukcie z jedného kusu hliníku a mierne trčiaceho fotoaparátu. Ten má však vynovený vzhľad a pevnému telu smartfónu chýbajú dva plastové pásiky zo zadnej strany. V spodnej časti nájdeme miesto 3.5 mm portu malé dierky, ktoré neslúžia pre druhý reproduktor, ale pre plastovú súčiastku, lepšie povedané akýsi prívod pre náš hlas, ktorý ho počas telefonovania vedie až do prítomného mikrofónu. Druhý reproduktor je umiestnený tam, kde sa nachádza slúchadlo.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

V Apple tak dokázali trafiť dve muchy jednou ranou - stereo kombináciu predného a bočného reproduktora totiž oceníme ako pri pozeraní videí na YouTube, tak i pri zvonení telefónu. Stačí iba natočiť do vrecka nohavíc správnu stranu konštrukcie a môžeme si byť istí, že nám neujde žiadny dôležitý e-mail. Hoci od basov v mobilnom telefóne veľa čakať nemôžeme, samotný výstup znie oproti iným high-end smartfónom nadštandardne čisto a zároveň nadštandardne hlasno.

Stereo, čistý zvuk a vlastná konektivita

Čo sa týka 3.5 mm portu, osobne mi nechýbal. Tento niekoľko dekád starý technologický štandard nie je dnes problém nahradiť za dostupné bezdrôtové riešenie. A pokiaľ si niekto potrpí na naozaj poriadnom audiu, trh onedlho zaplaví kopa certifikovaného príslušenstva. V krabičke nájdete okrem iného i redukciu a pribalené EarPods sú vybavené vlastným Ligthning konektorom aj DAC čipom, takže počúvanie hudby poskytne takú kvalitu, na akú sú jabĺčkari zvyknutí.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Všetko teda záleží iba od príslušenstva. Ak náhodou plánujete kúpu nových slúchadiel s bezdrôtovou technológiou, nedávno predstavený iPhone je potom ideálna voľba. Nevýhoda však spočíva v tom, že popri počúvaní cez kábel nebudete mať kam zapojiť Lightning konektor od nabíjačky. Samozrejme, pokiaľ nevlastníte kryt, ktorý ponúka vlastný 3.5 mm port na pripojenie jacku. 

Bezdrôtová komunikácia iPhone 7 prebieha buď cez tradičnú Bluetooth (v4.2) konektivitu alebo prostredníctvom lepšej alternatívy, kde vyniká energetická efektivita a dobrá stabilita zvukového výstupu. V takom prípade sú ale vyžadované slúchadlá alebo reproduktory s novým bezdrôtovým čipom W1 z dielne Apple, ktorý zabezpečí, že ak ich práve nepoužívame, tak automatický preruší spojenie a príslušenstvo v záujem šetrenia šťavy bez zbytočného pýtania sa vypne. Čip by mal byť k dispozícii každému, kto hodlá vyrábať certifikované audio produkty.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Vrcholový manažment kalifornského giganta spomenul počas predstavovania iPhone 7 certifikáciu IP67, ktorá je oproti certifikácii Samsung Galaxy S7 nižšia, ale očividne spoľahlivejšie prevedená. Ako ukázal nedávny test, tlak hĺbky cez 10 metrov pod hladinou high-end Android smartfón s IP68 nerozchodil, zatiaľ čo sedmička fungovala i naďalej. Dôležité je však to, že sa už konečne nemusíme báť smartfón používať v zlom počasí alebo cez leto pri bazéne či jazere. iPhone 6s síce tiež niečo zniesol, no až doteraz nebola zvýšená odolnosť voči vode oficiálne potvrdená.

Z vody ani piesku strach nemá

Za podstatnú konštrukčnú zmenu možno označiť prechod z mechanického prevedenia domovského tlačidla na kapacitné. Nie, nejde o nič prekvapujúce, evolúcii sa jednoducho nevyhneme. Podstatné na tom ale je, že momentálne prebieha dôležitý technologický zlom, počas ktorého odchádzajú dlho zaužívané technológie a miesto nich prichádzajú modernejšie náhrady - káble začína vytláčať bezdrôtová konektivita, klasické tlačidlá nahrádza dotyková interakcia a tú po novom dopĺňa ešte stále čerstvá trojrozmerná funkcionalita. Všetko mechanické a drôtové sa jednoducho mení na digitálne a bezdrôtové, a nikto z nás tomu nezabráni.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Keď prídete do styku so zmodernizovaným domovským tlačidlom, po prvom kontakte si ani nevšimnete, že už nemá mechanické prevedenie. Fyzickú spätnú väzbu výrobca kompenzuje autentickou vibračnou odozvou a miesto fyzického stlačenia zase integroval 3D Touch z displeja, takže je stále potrebné použiť silu.  A aby toho nebolo málo, počas dotykovej interakcie prebieha aj autentifikácia používateľa pomocou naozaj rýchleho biometrického senzora.

Dotykový Home button s 3D Touch

Legendárne Slide to unlock síce zmizlo, zvykanie na nový spôsob odomykania uzamknutej obrazovky vám však veľa času nezaberie. Všetko začína stlačením domovského tlačidla, počas čoho smartfón overí náš odtlačok prsta a v zlomku sekundy sa ocitneme na ploche s ikonkami aplikácií. Problém nastane až v zime, pretože povrch domovského tlačidla reaguje iba vtedy, ak k nemu priložíme vodivý materiál, čiže napríklad ľudské telo. Ak máme oblečené klasické zimné rukavice, telefón týmto spôsobom nielenže nerozsvietime, ale zostaneme i bez možnosti použitia záložného kódu. Zachránia nás iba špeciálne rukavice, ktoré boli zviditeľnené vďaka presláveným kapacitným tlačidlám zo starších Android smartfónov.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Nastavenia poskytujú možnosť aktivovať odomknutie pomocou obyčajného priloženia prsta k biometrickému senzoru, čiže bez potreby niečo stláčať. Stále tu však existuje malý, no dosť podstatný háčik - najskôr musí byť rozsvietený displej, čo je naozaj škoda. Apple by menšou softvérovou aktualizáciou rozhodne nič nepokazilo.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Uhlopriečka displeja vrátane rozlíšenia zostala oproti minulému roku bez akejkoľvek zmeny a myslím, že Apple spravilo správnu vec. Celkovo 336 pixelov na jeden palec pri 4.7-palcovej uhlopriečke totiž bohato stačí. Zobrazovaný obsah mi navyše občas pripadal, akoby bol namaľovaný priamo na ochrannom skle. Za pochvalu ale taktiež určite stojí špičkový kontrast, badateľne vyšší jas (výrobca udáva 25 %), viditeľne pestrejší rozsah reálne vyzerajúcich farieb (Wide Color Gamut z tabletu iPad Pro 9.7) a širšie, lepšie povedané bohatšie možnosti funkcionality 3D Touch, s ktorými je iOS znovu o niečo intuitívnejší.

Viac jasu, viac farieb

Vylepšenými zobrazovacími vlastnosťami chce spoločnosť Apple stíhať za čoraz obľúbenejšími AMOLED displejmi. A ako hovoria moje skúsenosti po pár dňoch používania alebo čísla nižšie, nová Retina sa jej naozaj podarila. Nepatrím medzi fanúšikov LCD panelov, v tomto prípade však nastáva ojedinelá výnimka. Výrobca tento rok akoby skombinoval niektoré výhody AMOLED s LCD technológiou a priniesol tak naozaj zaujímavý hybrid. Chýba už len reálna čierna či zníženie spotreby vypínaním v danej chvíli nepotrebných pixelov. Nevadí, o rok sa s najväčšou pravdepodobnosťou dočkáme komplexnej technologickej zmeny.

Samsung Galaxy S7

- minimálny jas (nižšie je lepšie): 2 nity

- maximálny jas (vyššie je lepšie): 484 nitov (885 nitov v automatickom režime)

- teplota farby (nižšie je lepšie): 6 852 kelvinov

Apple iPhone 6s

- minimálny jas (nižšie je lepšie): 6 nitov

- maximálny jas (vyššie je lepšie): 554 nitov

- teplota farby (nižšie je lepšie): 7 056 kelvinov

Apple iPhone 7

- minimálny jas (nižšie je lepšie): 2 nity

- maximálny jas (vyššie je lepšie): 632 nitov

- teplota farby (nižšie je lepšie): 6 692 kelvinov

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Na vylepšený displej sa pozeralo dobre za každých okolností. Či už som bol vonku počas slnečného dňa alebo v tmavej miestnosti, maximálna a minimálna hodnota rozsahu jasu mi vždy vyhovovali. V tme je podsvietenie dostatočne slabé, na svetle zase dostatočne silné. A z času na čas nie je zlé použiť funkciu Night Shift, teda režim na redukciu vyžarovania modrého svetla, kvôli ktorému ťažšie zaspávame. Riziko, že neplánovane ponocujeme, potom výrazne klesne.

Odporúčané
Nové produkty PanzerGlass pre iPhone 15: Týmito revolučnými vlastnosťami si ťa získajú Nové produkty PanzerGlass pre iPhone 15: Týmito revolučnými vlastnosťami si ťa získajú 9. októbra 2023, 14:30

Medzi tie najdôležitejšie zmeny patrí predovšetkým hlavný fotoaparát. Rozlíšenie zostalo rovnaké, teda 12 megapixelov, no 4.7-palcový model sa po novom môže chváliť optickou stabilizáciou obrazu a väčšie prevedenie dvomi objektívmi. Jeden je širokouhlý (28 mm), druhý zase teleobjektív (56 mm). A obom pribudla podpora pre bezstratový formát RAW aj LED blesk so štyrmi svetlami. Je však nevyhnutné stiahnuť a nainštalovať aplikáciu od tretej strany, pretože tej predinštalovanej výber formátov prekvapivo chýba.

Optický zoom aj nový režim Portrét

Rozdiel medzi iPhone 7 a iPhone 7 Plus predstavuje práve tento teleobjektív a režim na fotenie portrétov s bokeh efektom či strojovým učením rozpoznávania ľudskej tváre. Foťák vybavený širokouhlým záberom je totiž presne ten istý, aký má aj menšia verzia. Majitelia Pluska si navyše môžu vďaka dual-lens prevedeniu užívať aj výhody optického zoomu, ktorý zabezpečí, aby náš záber po priblížení nestratil na kvalite.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Zábery vyhotovené prostredníctvom hlavného fotoaparátu v iPhone 7 vynikajú ostrými detailmi, skvelým vyvážením bielej a farbami, ktoré sú blízko k realite. Rovnako treba spomenúť nižšie clonové číslo (f/2.2 na f/1.8), čo sa v konečnom dôsledku odráža na väčšom množstve zachyteného svetla. Oproti minuloročnej generácii iPhone 6s ide podľa slov Apple až o 50 % zlepšenie. Túto, na prvý pohľad nenápadnú zmenu si všimnete predovšetkým po západe slnka, kedy kvalita fotografovania so smartfónmi za bežných okolností výrazne klesá. Pri sedmičke to však neplatí, pretože je prítomná ešte aj optická stabilizácia obrazu. Fotky sú preto za uvedených okolností dostatočne svetlé a keď ste šikovní, aj prekvapivo ostré. A šum na menších uhlopriečkach ani nespozorujete.

Optická stabilizácia a viac svetla

Inžinieri kalifornského výrobcu obohatili čipset A10 Fusion vylepšeným obrazovým procesorom ISP, ktorý k lepšej kvalite fotoaparátov prispieva zo všetkých hardvérových zmien asi najviac, pričom stojí aj za rýchlejším automatickým zaostrovaním. Reakcie zariadenia prebiehajú po stlačení spúšte - nezveličujem - doslova bleskovou rýchlosťou.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Počas používania fotoaparátu som si okrem iného všimol, že vyhotovenie panorámy prebieha hladko a rýchlo. Pri Android smartfónoch občas nastali menšie problémy, napríklad keď bol pohyb mojej ruky príliš rýchly, no iPhone 7 stíhal všetko s maximálnym prehľadom. A čo sa týka kvality, panoramatické zábery rozhodne stoja za nemalú pochvalu. Ak ich otvorite na väčšom displeji osobného počítača, určite vám neuniknú pestré vizuálne detaily.

Odporúčané
Takto vyzerá práve predstavený iPhone 15. Za jeho najvýkonnejšiu verziu zaplatíš skoro 2 000 eur Takto vyzerá práve predstavený iPhone 15. Za jeho najvýkonnejšiu verziu zaplatíš skoro 2 000 eur 12. septembra 2023, 20:35

Na prednej strane sa nachádza 7 megapixelový selfie foťák, ktorý si rozumie s HDR funkcionalitou, má takzvané časozberné kapacity a problémy mu nerobia ani živé fotografie. Záber je široký a vysoký, takže zachytíte veľa objektov naraz. Clona zostala bez zmeny a formáty videí taktiež. Úroveň selfie fotiek nijak nevytŕča, niečo podobné dnes dostanete od viacerých modelov nielen z tej najvyššej triedy. V porovnaní s 5 MPx predchodcom z minuloročnej generácie iPhone 6s ale menšie zlepšenie rozhodne pocítite.

Veľkou škodou je, že fotoaparát v iPhone 7 zatiaľ neprešiel cez ruky odborníkov z DxOMark, a preto ho nevieme na základe čísiel porovnávať s inými smartfónmi z high-end triedy. Podľa môjho názoru sa prebojuje buď priamo na prvé alebo druhé miesto, čiže medzi to najlepšie na pultoch obchodov.

Galéria

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

 

Počas predstavovania sedmičiek zaznelo z pódia, že nový čipset A10 Fusion poskytuje požívateľom zhruba o 40 percent viac výpočtového výkonu. Áno, oproti 70-percentnej zmene, ktorú priniesol predchodca A9 je tohtoročné zlepšenie takmer dvojnásobne slabšie. V Apple však tentokrát nezamerali pozornosť na výkon, ale hlavne na energetickú efektivitu, z čoho potom vzišiel 4-jadrový procesor, kde jedna dvojica jadier batériu nešetrí a jedna šetrí.

Moderný hardvér iPhone 7 zvládol podať taký výkon, na aký sa nehrabe žiadny smartfón od konkurencie. Benchmark aplikácia AnTuTu mu pridelila cez neuveriteľných 170-tisíc bodov, čo je v porovnaní s takým Galaxy S7, Xiaomi Mi 5 alebo akýmkoľvek iným high-end modelom naozaj veľa. Poďme sa ale teraz presunúť od čísiel ku skutočným skúsenostiami priamo z praxe.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Hranie hier je na iPhone 7 hotovým zážitkom. Ak spustíte niektorý z tých náročnejších mobilných titulov, môžete si byť istí, že iOS smartfón vôbec nič neprekvapí. Vysoký počet snímok za jednu sekundu tu dopĺňajú precízne grafické detaily aj efekty, takže váš herný zážitok bude opäť o pár úrovni vyššie.

Odporúčané
Nový iPhone 14 versus repasovaný iPhone 13 Pro. Do čoho sa ti oplatí ísť? Nový iPhone 14 versus repasovaný iPhone 13 Pro. Do čoho sa ti oplatí ísť? 9. júla 2023, 8:30

Spoločnosť Apple ani v tomto prípade nezabudla spomenúť, že grafický výkon porástol, a to o približne 50 percent. Prítomný grafický procesor, nachádzajúci sa v čipsete A10 Fusion, pozostáva zo šiestich jadier a oproti predchodcovi vo dva roky starej generácii A8 z iPhone 6 disponuje až trojnásobne väčším grafickým výkonom. Či už si spustíte Vainglory alebo Modern Combat 5: Blackout, za každých okolností nadobudnete poriadny herný zážitok.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Reakciám používateľského prostredia operačného systému iOS 10 nemám absolútne čo vytknúť. Už niekoľko rokov používam systém Android a za tú dobu mi cez ruky prešlo niekoľko desiatok modelov, no ani raz som sa nestretol s niečim tak svižným ako počas testovania sedmičky. Túto dokonalú symbiózu softvéru a hardvéru závidia Apple mnohí renomovaní výrobcovia smartfónov a ja môžem teraz iba potvrdiť, že nepreháňajú. Ide o silnú konkurenčnú výhodu, ktorá vyžaduje veľa, veľa poctivej práce.

Svižné reakcie, vysoký výkon a skvelá výdrž

Aby ste dokázali vyrobiť smartfón, ktorý nie je dobrý iba v technických špecifikáciách, nestačí zobrať open-source systém od niekoho iného, integrovať mu vlastnoručne vyhotovenú nadstavbu a ten potom vložiť do freestyle hardvéru s vysokými číslami. Kalifornský gigant preto dal s novou sedmičkou všetkým zainteresovaným stranám ďalšiu veľkú lekciu. A pokiaľ je niekto ešte stále tvrdohlavý, tak by si mal aj niekoľkokrát po sebe pustiť tento výstižný test, v ktorom iOS novinka (vrátane rok starého iPhonu) porazila Samsung Galaxy Note7.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Veľkú aktualizáciu iOS 10 vybavili viacerými novými funkciami a predovšetkým intuitívnejším ovládaním, k čomu naozaj efektívne napomáha trojrozmerný dotyk. Po prvej osobnej skúsenosti mi napadla jedna dôležitá vec - z Androidu a iOS sa pomaličky, ale isto stávajú dva veľmi podobné operačné systémy. Desiatka priniesla widgety a notifikačná lišta je s novým tlačidlom na hromadné odbavovanie upozornení presne to isté, čo už nejaký ten rok nájdete v prostredí systému od Googlu.

Odporúčané
Nový MacBook bude stáť až 6 000 eur. Apple predstavil aj nový Mac Mini a dva výkonné procesory Nový MacBook bude stáť až 6 000 eur. Apple predstavil aj nový Mac Mini a dva výkonné procesory 18. januára 2023, 12:45

Žiadne veľké vizuálne zmeny tentokrát nenastali. Vývojári z Apple zamerali pozornosť na zatraktívnenie aplikácie iMessages, podporu Siri pre aplikácie od tretích strán, inteligentné triedenie uložených fotografií, vzdialené ovládanie kompatibilnej elektroniky v domácnosti či uzamknutú plochu, odkiaľ máme pohotový prístup nielen k interaktívnym upozorneniam, ale aj k informáciám z prispôsobených widgetov. Vďaka funkcii 3D Touch nebolo občas ani potrebné niektorú aplikáciu pracne spúšťať a hľadať v nej konkrétnu možnosť, pretože všetko zabezpečila silnejšia dotyková interakcia s jej ikonkou. Za zmienku však tiež stojí, že lišta s rýchlym nastavením prešla badateľným zjednodušením.

Ak si teda niekto potrpí na plynulom, intuitívnom a stabilnom operačnom systéme, iOS 10 ho zaručene nesklame.

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)

Od 1960 mAh batérie boli moje očakávania skutočne vysoké. Podľa slov šéfa marketingu Apple Phila Schillera má totiž novinka najlepšiu výdrž zo všetkých iPhonov a ja môžem skvelú energetickú efektivitu vďaka nadobudnutej skúsenosti potvrdiť. Kapacita batérie 4.7-palcového modelu navyše porástla o 14 percent (iPhone 7 Plus o 5%), takže jeden trošku náročnejší deň smartfón bez problémov zvládne. To znamená od 14 do 16 hodín na jedno nabitie. Pokiaľ mu však nedáte pokoj a občas si aj čosi zahráte, pozriete nejedno video na YouTube alebo radi fotografujete, výdrž klesne na tých 9 až 10 hodín. 10 minút hrania graficky náročného titulu minulo asi 6 percent batérie a 30 minút sufrovania na webe cez Wi-Fi vrátane počúvania hudby okolo 10 percent.

Malou škodou je, že Apple neprinieslo rýchle či bezdrôtové nabíjanie. Opačný tábor považuje túto výbavu už za bežný štandard dnešných vlajkových lodí, ktorý dokáže zlepšiť naše skúsenosti z používania. Pokiaľ však batéria vydrží jeden bežný deň, tak o nejak podstatnú nevýhodu nejde. Vždy pred spaním stačí iba pripojiť Lightning konektor a ráno po prebudení odpojiť.

Priebeh nabíjania

- 30 minút nabíjania: 31%

- 60 minút nabíjania: 58%

- 90 minút nabíjania: 82%

- 130 minút nabíjania: 100%

Zhrnutie recenzie iPhone 7

Keď zoberiete do jednej ruky iPhone 6s a do tej druhej iPhone 7, až na dve nové čierne prevedenia veľa vizuálnych zmien nepostrehnete. Výrobca zameral pozornosť na malé detaily - odstránil dva znepokojujúce plastové pásiky, pridal certifikované tesnenie, opticky rozmernejšiemu hlavnému fotoaparátu dal oblejšie krivky, mechanické domovské tlačidlo vymenil za dotykové a 3.5 milimetrový port na pripájanie jacku nahradil za šesť maličkých dierok, pričom zachoval pevné prevedenie. Z toho vyplýva, že hlavná konštrukčná a dizajnová charakteristika zostala viac-menej nezmenená.

Chýbajúci port vám prekážať nebude, ak vám nevadí, že musíte použiť buď redukciu alebo bezdrôtové audio príslušenstvo. Fotoaparát sa môže pochváliť rýchlym automatickým zaostrovaním, opticky stabilizovanými videami, foto zábermi s lepšou svetelnosťou alebo bezstratovým formátom RAW. Väčší iPhone 7 Plus aj optickým zoomom či režimom Portrét. Displej vyniká skvelým jasom alebo pestrou paletou zobrazovaných farieb a vlastný zvukový výstup je zase obohatený o stereo.

Áno, spomenuté zmeny a vylepšenia nemusia pre majiteľa iPhone 6s znamenať dostatočný dôvod na investovanie do vynovenej generácie. A môj názor nie je iný. Ak niekto vlastní 4.7-palcový minuloročný model a 5.5" uhlopriečku nechce kvôli priveľkým rozmerom konštrukcie, asi bude lepšie, keď ešte pár mesiacov počká na iPhone 8 (názov 7s vraj preskočia kvôli okrúhlemu výročiu), ktorý podľa všetkého dostane telo zo skla, OLED displej a rýchle aj bezdrôtové nabíjanie. A ak niekto náročnejší plánuje prechod z Androidu na iOS, tak sedmička môže byť naozaj skvelou voľbou, pretože ponúka hardvérovú výbavu, ktorú nájdeme rozkúskovanú vo viacerých high-end mobilných telefónoch, čo je v kombinácii s bezkonkurenčným softvérom dôvod na udelenie kráľovskej koruny. 10/10

Za poskytnutie iPhone 7 na test ďakujeme e-shopu bestcena.sk

Rovnaký, no predsa iný. Je iPhone 7 skutočne novým kráľom smartfónov? (Recenzia)
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia