Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2021, 16:30
Čas čítania 5:20
Dominik Vetrák

Recenzia: Rýchlo a zbesilo 9

FILMY A SERIÁLY RÝCHLO A ZBESILO 9
Uložiť Uložené

Podarilo sa novému Rýchlo a zbesilo potešiť malého chlapca v každom z nás, ktorý túži vidieť poriadnu blockbusterovú akciu?

Došla Rýchlo a zbesilo po 10 filmoch šťava? Fast 9, teda Rýchlo a zbesilo 9, je sklamaním. A to hovoríme ako fanúšikovia posledných dielov. Ôsmy aj siedmy diel od nás dostali 8/10, no tentoraz tomu tak ani zďaleka nebude.

K réžii sa vrátil Justin Lin, ktorý natočil trojku, štvorku, päťku aj šestku. Na prekvapenie však odviedol slabšiu prácu ako James Wan či Gary F. Gray v predošlých dvoch snímkach. 

Deviatka sa začína pár rokov po ôsmom diele. Dom a jeho partia sa musia vrátiť do akcie a už tradične je pritom nejaký „megazáporák“, neschopné úrady, technológia schopná ovládať celý svet a šialené akčné kúsky. Dej už je v týchto filmoch svojím spôsobom nepodstatný.

Zakaždým je na jedno kopyto, nedáva zmysel (hádam sa ti tieto tri slová čítajú dobre, pretože ich v tejto recenzii ešte párkrát použijeme) a nemá žiadnu váhu. Stále si nie sme istí, či oživili Hana, aby mohli vytvoriť tento príbeh, alebo vytvorili tento príbeh, aby mohli oživiť Hana. Je to jedno a Han je späť.

Odporúčané
10 graficky najpremakanejších a najoriginálnejších hier z E3, ktoré budú bojovať o titul hra roka 10 graficky najpremakanejších a najoriginálnejších hier z E3, ktoré budú bojovať o titul hra roka 16. júna 2021, 13:39

Návrat Hana z Tokyo Drift za to nestál

Bohužiaľ, na plátne sa objaví dokopy na pár sekúnd a nemá žiadne dobré scény. Podobne je na tom Sean z Tokyo Drift. Jeho účasť je zbytočná a funguje len ako easter egg pre dlhoročných fanúšikov série. Nakoniec, Rýchlo a zbesilo 9 má dve a pol hodiny a dve najdôležitejšie postavy z Tokyo Drift, no driftovania sa nedočkáš. 

Film by sa hodilo prestrihať, keďže je miestami fakt dlhý. Môže za to veľké množstvo postáv (v tomto prípade je aj dobré, že túto časť Jason Statham a Dwayne Johnson vynechali) a snaha dať každej z nich aspoň chvíľu slávy. Dejovo dôležité sú aj flashbacky do Domovej minulosti, ktoré nám odhaľujú, ako zomrel jeho otec a ako sa s Miou oddelili od ich brata Jakoba (John Cena).

Flashbacky sú zbytočne rozťahané a navyše sa venujú aj Jakobovi, Domovmu stratenému bratovi. John Cena vo všeobecnosti ujde, no v tomto filme je extrémne nezáživný a má len niekoľko nevýrazných dialógov. Citeľne tiež chýba „antihrdina“ či záporák, akými boli Hobbs alebo Shaw v podaní Dwayna Johnsona, respektíve Jasona Stathama. Práve Statham bol vynikajúci náprotivok našim milovaným hrdinom a Cena nemá ani desatinu jeho charizmy. Nie je to herec a ani akčná hviezda, skôr karikatúra oboch. Diesel tak vo filme nemá žiadneho „protihráča“ a ostatné postavy sú maximálne na úrovni jeho sidekickov.

Rýchlo a zbesilo 9
Zdroj: Universal Studios

Jason Statham a Dwayne Johnson filmu nesmierne chýbajú

Dôkazom toho, že Cena je oproti Stathamovi naozaj nikto, je potitulková scéna. Statham v nej prehodí pár viet a máš z toho lepší dojem ako z celého pôsobenia Johna Cenu vo filme. Či sa to Vinovi Dieselovi a Tyresovi Gibsonovi páči, alebo nie, Dwayne Johnson a Jason Statham sú súčasťou DNA tejto série a bez nich tá kvalita padá niekde do obdobia pred Fast 5.

Odporúčané
Prvý trailer pre Rýchlo a zbesilo 9: Lietajúce autá na magnetoch, raketové pohony či hrdinovia so silou Supermana Prvý trailer pre Rýchlo a zbesilo 9: Lietajúce autá na magnetoch, raketové pohony či hrdinovia so silou Supermana 1. februára 2020, 8:13

Pri Tyresovi, ktorý hrá večne vtipkujúceho Romana, sa nedá nespomenúť, koľko veľa priestoru dostal. Po hádkach medzi Dwaynom Johnsonom, Vinom Dieselom a Tyresom Gibsonom (viac o tom tu a tu) si Hobbs a Shaw dali v tomto filme pauzu.

Využil to Tyrese Gibson, ktorý pre postavu Romana získal oveľa viac scén. Tyrese je v tejto role dobrý a s ostatnými hercami má skvelú chémiu. Avšak vždy to bola postava do počtu, ktorá viac hláškovala, ako zabíjala. Tyrese si očividne chcel užiť svojich 10 minút slávy, a tak sa z neho v tomto filme stáva menšia verzia Dwayna Johnsona a jeho Hobbsa. Všetko je to súčasť zákulisnej vojny medzi hercami, no filmu to citeľne škodí. 

Rovnako snímke škodí fakt, že si zo seba robí až príliš veľkú srandu. Už v posledných dieloch sa postavy smiali samy na sebe a dávali divákom na známosť, že sú si vedomé absurdných situácií, do ktorých sa dostávajú a vždy prežijú. Tentoraz sa však o tom rozprávajú asi aj trikrát a začína to byť únavné. Akoby sa tvorcovia báli, že niektorí diváci ešte absurditu týchto filmov berú vážne, a potrebujú im v priebehu filmu niekoľkokrát pripomenúť, aby to tak nevnímali. 

Rýchlo a zbesilo 9
Zdroj: Universal Studios

Absurdita akčných scén a výlet do vesmíru

Na tieto filmy chodíme do kina kvôli melodráme v príbehu a medzi postavami a hlavne pre šialenú akciu. Každý vie, že najväčší boj postavy nezvádzajú so záporákmi, ale so zákonmi fyziky. Všetky tie šialenosti si užívame a úsmevom na tvári, pretože inak sa to už ani nedá. Rýchlo a zbesilo 9 je z hľadiska wtf momentov vrcholom série. Rozpisovať sa o nelogických, nereálnych a nezmyselných scénach či dejových líniách nemá žiadny význam.

Odporúčané
Cardi B. si zahrá v Rýchlo a zbesilo 9 po boku Vina Diesela Cardi B. si zahrá v Rýchlo a zbesilo 9 po boku Vina Diesela 23. októbra 2019, 14:13

Nájdeš ich v každej piatej scéne. Tvorcovia už kašlú na akúkoľvek dejovú kontinuitu či logiku v rozhodnutiach a správaní postáv. Je to však úplne v poriadku, pretože účel svätí prostriedky a tu je účelom zakaždým extrémne prehnaná akčná sekvencia, ktorú obdivuješ buď z technickej stránky (veľa scén a kaskadérskych kúskov sa natáčalo naozaj), alebo sa jednoducho bavíš na jej absurdite.

Bohužiaľ, všetky skvelé akčné scény nám tvorcovia ukázali v traileroch. V kine ťa teda nič neprekvapí, dokonca ani ten výlet autom do vesmíru. Ten sa tvorcom fakt podaril a sme radi, že neustále hľadajú nové spôsoby, kam sériu posunúť. Úprimne si želáme, aby v desiatke cestovali časom, aj keď mŕtve postavy oživujú už aj bez toho. 

Rýchlo a zbesilo 9
Zdroj: Universal Studios

A hoci šli postavy do vesmíru, neubránili sme sa dojmu, že tvorcom už tak trochu dochádzajú nápady a akčné sekvencie sú miestami sterilné. Necháp to zle, stále sa na ne skvelo pozerá, nakoniec, je to akcia za pár desiatok miliónov dolárov, takže fanúšikovia blockbusterov budú uspokojení. Ale pomaly sa z akcie absolútne vytráca napätie a moment prekvapenia.

Keď už nastane nejaká cool scéna, povieš si, že v minulosti to spravili lepšie. Justin Lin režíruje znudenejšie než kedykoľvek predtým. Nepomáha ani fakt, že vizuálne efekty sú kvalitatívne asi najhoršie v sérii a v množstve scén bolestne vidieť, čo sa natáčalo skutočne a čo je dielom počítačov. Vzhľadom na pandémiu to však štúdiu Universal vieme odpustiť. 

Nudný John Cena, nudná záporáčka Cipher, nudný celý dej...

Čo sa však nedá odpustiť, je práca s postavami a so záporákmi. V tomto filme v podstate neexistuje záporák. John Cena je tam na okrasu a zvyšní záporáci sú neschopní. Skoro by sme zabudli na Cipher v podaní Charlize Theron, ktorej tvorcovia nedali ani po dvoch filmoch jedinú scénu, ktorú by si si dokázal zapamätať dlhšie ako 10 minút.

No fajn, ten vtip s Yodom bol celkom dobrý, aj keď mal prehnane dlhú výstavbu a veľa divákov ho asi ani nepochopí. Podobne ako Cipher, aj Mr. Nobody v podaní Kurta Russella je prinajlepšom nudnou a ďalšou zbytočnou postavou. 

Rýchlo a zbesilo 9
Zdroj: Universal Studios

Nepresvedčili nás ani herci. Niektoré „emotívne“ scény nemajú žiadny úder a podanie jednotlivých hercov je občas až priemerné. Najhoršie je na tom asi Jordana Brewster ako Mia, ktorá by sa do budúcna mala naozaj ukázať už len na záverečnej „opekačke“ celej rodiny, usmiať sa do kamery a zhrabnúť nejaké prachy. 

Nové Rýchlo a zbesilo sa hodnotí ťažko. Akcia celkom ujde, ale je predvídateľná, a keďže je celá vlastne v traileroch, tak ťa ani ničím neprekvapí. Výlet do vesmíru však bol vtipný, takže sme z tohto hľadiska celkom spokojní. Baví nás aj absurdita (nielen) akčných scén a klamali by sme, keby sme tvrdili, že sme sa nezasmiali (hoci to bolo menej ako v predošlých častiach).  

No veľmi nás neohúrili postavy. Celkom sme sa tešili na Hana, ale na scéne sa ohrial len pár minút. Zvyšné postavy sú okrem Romana a Teja viac-menej nudné. Ich vzťahy sa nikam neposúvajú a recykluje sa jeden nápad za druhým. Dej je už tradične zbytočný, stereotypný a nesnaží sa priniesť absolútne nič unikátne.

Rýchlo a zbesilo 9
Zdroj: Universal Studios

Od Rýchlo a zbesilo nečakáme nič originálne, ale riešiť v každom jednom filme nejakú mimozemskú technológiu schopnú zničiť celú planétu (ktorú vedci držia v spálni...) je už naozaj únavné. Justin Lin natočil pravdepodobne najzbytočnejšie Rýchlo a zbesilo za posledných 10 rokov a fakt, že natočí aj posledné dva diely, v nás teda veľa radosti nevzbudzuje. Za toho Stathama na konci teda udeľujeme aspoň päť bodov z desiatich.

P. S.: Kedysi sme v partii hrávali alkoholickú hru cez film Dědictví aneb Kurvahošigutntág. Zakaždým, keď pil Bohuš, pili sme aj my. Bola by to však amatérska hra oproti tomu, keby sme pili zakaždým, keď v Rýchlo a zbesilo odznie slovo rodina. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia