Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Orange.
22. júna 2021, 12:16
Čas čítania 3:13
Sponzorovaný obsah

Máš kreatívny nápad? Nenechaj sa odradiť. Títo podnikatelia premenili svoje bláznivé nápady na úspešné podnikanie

TECH
Uložiť Uložené

Niekedy stačí poriadne šialená idea a správne načasovanie a zarobiť môžeš rozprávkové sumy.

Ak si niekedy rozmýšľal nad tým, s čím začať podnikať, pravdepodobne si sa stretol s odpoveďou, že takýto nápad už existuje, prípadne že niekto už dávnejšie prišiel s niečím podobným. Takmer každý deň však vznikajú nové a nové biznisy  niektoré seriózne, niektoré menej a niektoré sú postavené na úplne bláznivom nápade.

Čo potrebuješ, je dobrá idea, správny timing, stratégia a, samozrejme, trochu šťastia. Zober si napríklad Instagram. Ten sa stal mimoriadne úspešným, pretože prišiel v správnom čase so správnym nápadom a ponúkol ľuďom alternatívnu platformu, na ktorej môžu zdieľať pekné fotky s ostatnými. A to všetko v čase, keď bol Facebook prevažne textový.

Preto ak máš nápad, nech je akokoľvek šialený, nenechaj sa odradiť. Aj ten najbláznivejší podnikateľský nápad sa totiž môže vydariť, ak sa obklopíš tými najlepšími. Práve preto Orange ponúka typickým aj netypickým podnikateľom všetko, čo potrebujú – vylepšené paušály Go Biznis a aj najlepšiu 4G sieť na Slovensku

Ak aj náhodou zatiaľ nápad nemáš, no vieš, že chceš podnikať, inšpirovať sa môžeš naším výberom šialených nápadov, ktoré sme pre teba pripravili v spolupráci s Orangeom. Ich autorom zarobili nemalé peniaze a mnohé z nich dodnes úspešne fungujú. 

Kameň ako domáce zvieratko

Tento projekt sa datuje až do roku 1975, keď chlapík menom Dahl prišiel s nápadom ponúkať nenáročné domáce zvieratká v podobe kameňa. Biznisplán mu v hlave skrsol po tom, čo sa mu jeho známi sťažovali na problémy so svojimi domácimi zvieratkami. Dahl vytvoril spoločnosť, ktorá predávala kamene v obale s nápisom Pet Rock (z angl., domáce zvieratko kameň). Tento bláznivý nápad síce netrval dlho, no kým fungoval, zarobil nemalé peniaze a bol hodný 15 miliónov dolárov.

Pet Rock
Zdroj: Amazon.co.uk

Vankúš na objímanie

Určite tie chvíle poznáš aj ty. Predstav si situáciu, keď si sám a večer ti chýba niekto, ku komu sa môžeš pritúliť. Aj na túto situáciu vzniklo riešenie v podobe tzv. boyfriend vankúša, ktorý môžeš objať a pritúliť sa k nemu. Alternatíva existuje, samozrejme, aj v dámskej verzii. Svojím spôsobom miliónová idea, však?

Boyfriend Pillow
Zdroj: Oddgifts.com

Požičaj si kura

Chceš sa stať farmárom a chovať kurence? Najprv si to vyskúšaj. Tento bláznivý nápad dostali, ako inak, Američania, u ktorých si môžeš prenajať živé kura. Ak využiješ túto službu, spoločnosť ti doručí niekoľko sliepok a kohúta priamo domov. V prípade, že s farmárčením začínaš, táto firma ti pomôže aj s malými kuriatkami, ktoré si od teba na zimu vezme do starostlivosti, aby ti ich na jar vrátila a ušetrila problémy s chovom.

Kura
Zdroj: Pexels.com

Miliónový web

Skôr narodení marketéri si určite budú pamätať praotca všetkých SEO nástrojov – stránku Million Dollar Homepage. Tá pozostávala z milión pixelov, pričom každý jeden z nich stál presne 1 dolár. Stránka bola plná reklamy, no v tom čase tu chcel mať svoj pixel či banner takmer každý. Nie div, že zakladateľovi Alexovi Tewovi sa podarilo prakticky okamžite vyzbierať viac ako 1 milión amerických dolárov. Skvelý nápad, ktorý prakticky nič nestál a zarobil závratnú sumu. Mimochodom, stránka funguje dodnes.

Web
Zdroj: Million Dollar Homepage

Rozbíjačka

Tento koncept už dávnejšie prišiel aj k nám na Slovensko a je veľmi jednoduchý. Zaplatíš si, vojdeš do miestnosti plnej starého nábytku, máš k dispozícii niekoľko nástrojov a... ničíš! Rozbíjaš všetko – sklo, drevo, nábytok. Môžeš skrátka zničiť všetko, čo ti stojí v ceste, až kým nepovieš dosť. Skvelý nápad pre cholerikov a tých, ktorí sa potrebujú vyventilovať po ťažkom týždni v práci.

Rozbijacka
Zdroj: Zazito.ooo

Trblietkový prach pre nepriateľov

Austrálsky podnikateľ Mathew Carpenter prišiel s e-shopom, ktorý ponúkal unikátnu službu za 9,99 dolára. Jej podstatou bolo posielanie obálok plnených lesklými trblietkami, ktoré po rozbalení zaplavili miestnosť aj prijímateľa, pričom bolo náročné upratať ich. A o to presne šlo. Internet si túto službu zamiloval a už v priebehu pár hodín prišlo Mathewovi vyše 2 000 objednávok, ktoré mu vygenerovali 20-tisíc dolárov. 

Gliter
Zdroj: The Prankstore

Pozemok na Mesiaci

S bizarnými nápadmi to kedysi skúšali aj rôzni Slováci. Svojho času bola mimoriadne obľúbená kúpa pozemkov na Marse či Mesiaci za symbolickú cenu. Kupujúci pritom dostal aj certifikát, že vlastní napríklad 1 štvorcový meter pozemku na planéte vo vesmíre, a v prípade, že raz bude tento priestor kolonizovaný, má nárok na svoj pozemok. Nepoznáme síce výslednú sumu, ktorú autor tejto idey zarobil, no určite nešlo o drobné.

Mesiac
Zdroj: Pexels.com

Staň sa lordom či lady s vlastným titulom

Vedel si, že na to, aby si sa oficiálne mohol stať lordom či lady, ti stačí vlastniť pôdu v Škótsku? Totiž každý, kto vlastnil nejaký pozemok alebo jeho časť, sa historicky nazýval lord, resp. lady. Istá spoločnosť ti preto ponúka možnosť získať tento prestížny titul kúpou malej časti pozemku (1 štvorcová stopa vo Wigtownshire), s ktorou získaš oficiálny certifikát. Ten môžeš využiť na to, aby si sa stal cteným lordom či lady. 

Titul
Zdroj: Establishedtitles.com

Vo svete nájdeš ďalšie desiatky až stovky podobne bizarných podnikateľských nápadov, ktoré uspeli a svojim autorom zarobili nemalé peniaze. Ak nejaký poznáš a neobsiahli sme ho v našom výbere, pokojne sa s ním podeľ v komentároch. No a v prípade, že sme ťa inšpirovali a rozhodneš sa po hlave skočiť aj ty do podobne šialeného nápadu, nezabudni sa vybaviť Go Biznis paušálom od Orangeu, aby si mohol byť nonstop v spojení so svojimi zákazníkmi či s potenciálnymi biznisovými partnermi.

Domov
Zdieľať
Diskusia