Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Möbelix
14. júna 2021, 13:24
Čas čítania 2:15
Sponzorovaný obsah

Zariaďuješ si kuchyňu? Drž sa týchto piatich rád

Zariaďuješ si kuchyňu? Drž sa týchto piatich rád
Zdroj: Möbelix
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Inšpiruj sa, ako zariadiť kuchyňu bez akýchkoľvek nečakaných ťažkostí.

Kolaudačnú párty bez perfektnej kuchyne ani neorganizuj! Vieš, prečo je taká dôležitá? Ide predsa o miesto, kde sa tvoria chutné voňavé dobroty a za jedálenským stolom sa stretáva celá rodina a najbližší priatelia. Netreba zabúdať ani na to, že práve kuchyňa je miestom, ktoré spoločne s obývacou izbou vytvára prvý a azda najvýraznejší dojem z celého bývania. Pre ľudí, ktorí tvoria svoj prvý vlastný domov, to môže byť, ako sa vraví, španielska dedina. Ak sa budeš držať týchto tipov, neurobíš krok vedľa.

Zadefinuj si svoju predstavu

Čím viac si na začiatku zadefinuješ svoju predstavu, tým viac sa stotožníš so svojou novou kuchyňou a bude sa ti páčiť. Na začiatok je dôležité vedieť, čo sa ti páči, či si zástancom klasiky v podobe vidieckeho štýlu, vintage alebo ťa láka skôr chladnejší dizajn, ktorý predstavuje škandinávsky alebo moderný štýl. Nezabudni pritom na to, aký máš k dispozícii priestor. Je hlavným ukazovateľom toho, čo vo svojej kuchyni budeš mať. Pri definovaní tvojej predstavy ti môže pomôcť šikovný dotazník s otázkami, ktoré by ti možno nenapadli a dovedú ťa k novým poznatkom. Či už si tehotná budúca mamička, zakladateľka vlastného startupu, otec na materskej, či zaneprázdnený manažér, každý má iné predstavy.

Kuchyňa
Zdroj: Möbelix

Drž sa svojich predstáv, ale hľadaj kompromis

Podľa nedávneho prieskumu menia Slováci a Česi kuchyňu približne raz za 15 – 20 rokov. Znamená to, že za ten čas sa vystrieda niekoľko trendov. V prípade kuchyne maj teda na mysli aj maličkosti. Hlavne, ak sa obrátiš na odborníka a on ti bude radiť niečo iné, počúvaj ho. Oni sú v tomto procese na to, aby sa priblížili k tvojmu snu, ale zároveň, aby si na svojich predstavách nepohorel. Jednoduchšie sa predsa menia dekorácie ako celá kuchynská linka.

Kuchyňa
Zdroj: Möbelix

Plánovanie je základ úspechu

Ak už máš určenú funkčnosť, využiteľnosť a štýl kuchyne, prichádza na rad rozmiestnenie kuchyne a plánovanie na mieru. Kde bude umiestnený kuchynský stôl so stoličkami? Ver, že každý centimeter sa počíta, hlavne čo sa týka menších bytov. Aj keď si náhodou maximálne zaneprázdnený, venuj tomu dostatočný čas. V tomto prípade môžeš využiť plánovanie priamo z pohodlia domu, i keď možno ešte nemá všetko potrebné zariadenie; stačí ti stôl a dve stoličky. Tá druhá bude pre odborníka, ktorý ti s celým procesom pomôže. Možností v oblasti plánovania je viacero. Závisí to už len od tvojho času a preferencií. 

Kuchyňa
Zdroj: Möbelix

Vieš aj ušetriť

Kuchyňa sa pravidelným používaním po určitom čase prirodzene opotrebuje. Aby ti však poslúžila čo najdlhšie, rozhodne na nej nešetri. Kuchyňa je skrátka priestor, do ktorého sa oplatí investovať. Šetriť sa neoplatí ani na pracovnej doske. Tá by mala byť mimoriadne odolná voči rezom, poškrabaniu alebo vyblednutiu farby. Pozornosť venuj aj vodoinštalácii, odpadu a elektrine. Pamätaj, že sklokeramické a indukčné varné dosky potrebujú nielen vyššie napätie, ale aj samostatný spínač. Tieto veci, ktoré nie sú vidno na pohľad, sú mimoriadne dôležité a je potrebné mať ich zavedené správne. 

Kuchyňa
Zdroj: Möbelix


Za zmienku stoja aj trendy maličkosti, ktoré mnohí ľudia považujú za zbytočné. Ver, že tieto moderné a praktické prvky tvoju kuchyňu posunú o triedu vyššie. Patria sem napríklad elektrické zásuvky zabudované priamo v pracovnej doske, zabudovaný digestor, výsuvný rohový a otočný regál a mnoho ďalších vecí. Naopak, ušetriť môžeš radšej na doplnkoch alebo dodatočnom vybavení.

Zadefinuj si všetky potrebné kuchynské spotrebiče

Nezáleží na tom, aký dizajn zvolíš – či klasiku, alebo modernosť. Aktuálne možnosti ponúkajú široké spektrum vstavaných spotrebičov od varnej dosky, rúry po umývačku riadu. Všetko závisí od tvojich preferencií, no aj v tomto prípade ti odborník rád pomôže. Ostatné elektrické spotrebiče, ako mixér, kanvicu, toastovač a mnoho ďalších, si môžeš dokúpiť postupne. Ďalšie príslušenstvo i doplnky k vareniu a stolovaniu si môžeš zadovážiť v priebehu inštalácie kuchyne, takže máš čas spísať si zoznam, čo všetko budeš na začiatok potrebovať.

Kuchyňa
Zdroj: Möbelix

Viac rád a inšpirácií nájdeš na blogu Möbelix alebo vo videách.

Domov
Zdieľať
Diskusia