Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2021, 16:48
Čas čítania 1:31
Tímea Krauszová

Bieloruský novinár Pratasevič sa „priznal“ vo videu, jeho príbuzní a spojenci si myslia, že ho mučili

Bieloruský novinár Pratasevič sa „priznal“ vo videu, jeho príbuzní a spojenci si myslia, že ho mučili
Zdroj: Getty Images/Konstantin Zavrazhin
NEWS BIELORUSKO RAMAN PRATASEVIČ
Uložiť Uložené

Hovorí, že je vo väzbe v Minsku, no policajti sa k nemu vraj správajú korektne.

V nedeľu 23. mája zrejme na príkaz bieloruského diktátorského prezidenta Alexandra Lukašenka odklonili civilné lietadlo spoločnosti Ryanair, ktoré pre údajný bombový útok muselo núdzovo pristáť v Minsku. Po pristátí zatkli bieloruského novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľku Sofiu Sapegovú.

Pratasevič sa neskôr v štátnej televízii „priznal“ a povedal, že je v poriadku. Poprel správy o tom, že má problémy so srdcom a že je v nemocnici v kritickom stave. O tom hovorila jeho matka a informáciu zdieľal napríklad jeho bývalý kolega z opozičného média Nexta. „Spolupracujem pri vyšetrovaní a priznávam sa k organizácii masových nepokojov (po prezidentských voľbách) v Minsku. Môžem vyhlásiť, že nemám žiadne zdravotné problémy,“ povedal vo videu, ktoré neskôr zdieľali CNN aj televízia Markíza.

Vraj sú k nemu korektní

Pratasevič vo videu hovorí veľmi rýchlo, znie nervózne, spína ruky a sedí za jednoduchým stolom, na ktorom sú položené cigarety. Tvrdí, že je vo väzbe v Minsku, no policajti sa k nemu vraj správajú korektne. 

Odporúčané
Královec: Česko anektuje Kaliningrad vďaka lietadlovej lodi Karel Gott. Internet sa smeje na vtipnom pláne, ako Rusom vziať zem Královec: Česko anektuje Kaliningrad vďaka lietadlovej lodi Karel Gott. Internet sa smeje na vtipnom pláne, ako Rusom vziať zem 5. októbra 2022, 11:30

Bieloruský novinár je silným odporcom súčasnej vlády a zároveň dôvodom, pre ktorý odvrátili komerčný let Ryanairu. Tento krok už odsúdili v NATO aj v EÚ, európski lídri sa dokonca zhodli na nových sankciách pre Bielorusko. Od prezidenta Lukašenka očakávajú návrat k demokracii a rešpektovanie slobody názorov a slobody médií.

Lídri členských štátov EÚ vyhlásili, že prijmú také opatrenia, ktoré zabránia bieloruským leteckým spoločnostiam lietať vo vzdušnom priestore Únie. Okrem toho prídu aj o prístup na letiská členských krajín. Ide o ostrú a rýchlu reakciu na incident, ktorý európski lídri označujú za únos lietadla a štátom podporovaný terorizmus. 

Domov
Zdieľať
Diskusia