Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. mája 2021, 20:31
Čas čítania 0:44
Tímea Krauszová

Prichádza povinný obmedzovač rýchlosti. Priprav sa na otravné pípanie ako pri nezapnutých pásoch

Prichádza povinný obmedzovač rýchlosti. Priprav sa na otravné pípanie ako pri nezapnutých pásoch
Zdroj: Pixabay/Free-Photos/volně k užití
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Od roku 2024 bude stálou súčasťou všetkých vozidiel.

Už od budúceho roka bude inteligentný obmedzovač rýchlosti ISA povinnou súčasťou áut. Platí to pre homologizované vozidlá a na základe GPS a čítania značiek bude sám spomaľovať alebo ťa podľa Hospodárskych novín upozorní na prekročenú rýchlosť.

autá, cesta
Zdroj: ETSC

Pri rýchlej jazde bude otravne pípať

Cieľom EÚ je znížiť počet úmrtí na cestách až o 50 % do roku 2030. Podľa šéfa Európskej rady pre bezpečnosť dopravy je práve prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti jedným z najväčších prispievateľov k dopravným nehodám. „Neprimeraná rýchlosť je stále jednou z najčastejších príčin smrteľných nehôd na európskych cestách. Asi pri tretine všetkých smrteľných nehôd zohráva úlohu neprimeraná rýchlosť,“ znie ich oficiálne stanovisko.

Odporúčané
Krajšia, modernejšia a podstatne väčšia. Privítaj novú Škodu Fabia, ktorá opäť ponúkne aj štvorvalec Krajšia, modernejšia a podstatne väčšia. Privítaj novú Škodu Fabia, ktorá opäť ponúkne aj štvorvalec 5. mája 2021, 8:25

Automatický obmedzovač rýchlosti by tento problém mohol inteligentne vyriešiť. Spustí sa automaticky po štarte, prvé roky ho bude možné deaktivovať. V takom prípade ťa bude vizuálnou aj akustickou signalizáciou upozorňovať vždy, keď prekročíš rýchlosť. Priprav sa teda na nové notifikácie a aj na pípanie podobné tomu, ktoré dnes autá produkujú vždy, keď si zabudneš (alebo nechceš) dať pás.

Od roku 2024 však už nebude možné upozornenia vypnúť, budú automaticky zapnuté v každom aute. Najlepšie teda bude zvyknúť si jazdiť povolenou rýchlosťou. V opačnom prípade sa jazda autom zmení na nepríjemný zvukový zážitok.

Domov
Zdieľať
Diskusia