Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 19:02
Čas čítania 2:32
Dominik Vetrák

Režisér Zaklínača 3 opúšťa CD Projekt Red. Multiplayer pre Cyberpunk 2077 sa ruší a sklamaním sú aj predaje hry

Režisér Zaklínača 3 opúšťa CD Projekt Red. Multiplayer pre Cyberpunk 2077 sa ruší a sklamaním sú aj predaje hry
Zdroj: CD Projekt Red
TECH CD PROJEKT RED CYBERPUNK 2077
Uložiť Uložené

Poľskému štúdiu sa prepadávajú akcie a sklamaním sú aj dlhodobé predaje hry Cyberpunk 2077.

Bloomberg informuje, že režisér Zaklínača 3 Konrad Tomaszkiewicz rezignoval a opúšťa poľské štúdio CD Projekt Red. Firma podnikla niekoľkomesačné vyšetrovanie, ktoré malo zistiť, či Konrad skutočne tyranizuje a utláča svojich zamestnancov. Vzbúrilo sa totiž proti nemu viacero vývojárov. Konrad v správe pre Bloomberg údajne tvrdí, že vyšetrovanie ho uznalo nevinným.

Vzhľadom na to, že išlo o interné vyšetrovanie, si však nie sme úplne istí, či bolo dostatočne objektívne. CDPR je, bohužiaľ, známe tým, ako neférovo sa správa k svojim zamestnancom, ako ich dostatočne neodmeňuje a ako ich zneužíva na extrémne nadčasy. Zaujímavým je teda fakt, že aj napriek tomu, že CDPR uznalo Konrada nevinným, režisér sa rozhodol odstúpiť. 

Odporúčané
Tvorcovia Cyberpunk 2077 sa naďalej vyhovárajú a klamú. V traileroch sme našli množstvo obsahu, ktorý v hre neexistuje Tvorcovia Cyberpunk 2077 sa naďalej vyhovárajú a klamú. V traileroch sme našli množstvo obsahu, ktorý v hre neexistuje 14. januára 2021, 16:11


„Veľa ľudí však cíti stres, strach či nepohodlie pri práci so mnou.“ Ospravedlnil sa tímu za všetku zlú krv, ktorú vo firme rozprúdil. Konrad vyhlásil, že na sebe bude aj naďalej pracovať a verí, že sa zmení k lepšiemu, hoci to zaberie veľa času.

Režisér sa v podstate priznáva, že nie je príjemný šéf

V podstate sa tak priznáva, že niečo na tých sťažnostiach zamestnancov asi bude. Je možné, že sa po nejakom čase vráti do štúdia, no na dlhý čas si dá prestávku. Odchod takého dôležitého človeka len podčiarkuje zlú morálku a súčasnú negatívnu situáciu v štúdiu.

Štúdio CD Projekt Red bolo dlhé roky po vydaní Zaklínača 3 jedným z najospevovanejších a najuznávanejších herných štúdií a vývojárov na svete. Po vydaní Cyberpunk 2077 sa škaredo prepadlo v očiach novinárov, herného priemyslu aj v očiach hráčov. Hra bola pri vydaní v takom zlom stave, že ju spoločnosť PlayStation stiahla z PS Store, kde si ju dodnes nevieš kúpiť. Nič podobné sa v takomto rozsahu v minulosti nestalo.

Namiesto práce na DLC a multiplayeri tak vývojári posledného pol roka pracujú na opravovaní hry, na ktorú videoherný svet už tak trochu zabudol. Bude veľmi zaujímavé sledovať, aká bude budúcnosť titulu a samotného štúdia, ktoré sa topí v problémoch. Škoda však už bola napáchaná a riaditelia v štúdiu môžu obviňovať len seba. Vývojári chceli na hru viac času a chceli ju spraviť lepšou, no riaditelia, akcionári a ďalší sa rozhodli vydať ju nedokončenú, o čom sa viac dočítaš tu. 

Konrad Tomaszkiewicz pracoval na každej hre poľského štúdia a stál pri zrode prvého Zaklínača. Bol jedným z hlavných kreatívnych tvorcov a mal plniť významnú rolu pri ďalšom titule zo sveta Zaklínača. Na Cyberpunku pracoval ako druhý režisér a hlava celej produkcie. Konrad firmu opúšťa mesiac po odchode hlavného gameplay dizajnéra Andrzeja Zawadzkiho.

Piati riaditelia dostanú za fiasko s Cyberpunkom rovnaké odmeny ako necelých 900 zamestnancov, ktorí hru zachraňovali

Správa prichádza len pár dní po kontroverznom odhalení, že piati členovia správnej rady firmy dostanú za Cyberpunk 2077 bonusy v hodnote 28 miliónov dolárov, zatiaľ čo 865 zamestnancov si rozdelí bonusy v hodnote 29,8 milióna dolárov. Ľudia, ktorí rozhodli o (ne)kvalite hry a vyrezávaní obsahu, aby sa mohla začať predávať čím skôr, dostanú za zbabranie hry a dôvery v štúdio obrovské peniaze. Asi teda odviedli dobrú prácu, čo povieš? 

Rozlúč sa s veľkou multiplayerovou hrou, keďže bola zrušená

Do konca roka 2021 by mal byť Cyperunk 2077 úplne opravený, aj keď nikto nevie zaručiť, či bude na konzolách Xbox One a PS4 konečne bežať normálne. Koncom roka by sme sa mali dočkať aj next-gen updatu pre Xbox Series X/S a PS5. Multiplayer tento rok zrejme nečakaj.

Odporúčané
Spravili sme Witchera 3, nejak to vyjde. Rozhovory s vývojármi hry Cyberpunk 2077 dokazujú hrozivé nadčasy, smiešne platy a tlaky Spravili sme Witchera 3, nejak to vyjde. Rozhovory s vývojármi hry Cyberpunk 2077 dokazujú hrozivé nadčasy, smiešne platy a tlaky 16. januára 2021, 13:52

Šéf štúdia Adam Kicinski sa vyjadril, že multiplayer ako samostatná hra vôbec nevyjde a namiesto neho sa dočkáme len akýchsi multiplayerových módov obohacujúcich singleplayerový zážitok. A to mal byť samostatný multiplayerový titul obrovskou hernou udalosťou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia