Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
29. apríla 2021 o 11:03
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Porušovala štátna karanténa základné právo na slobodu a mohli za ňu ministerstvá posielať faktúry? Rozhodne Ústavný súd

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Minuloročnou štátnou karanténou sa bude zaoberať Ústavný súd, ktorý rozhodol, že prijíma na ďalšie konanie podanie ombudsmanky Márie Patakyovej.

Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podanie ombudsmanky Márie Patakyovej v súvislosti s tzv. štátnou karanténou. Ako prvý o tom informoval portál TV Noviny. Ústavný súd by mal skúmať aj to, či Úrad verejného zdravotníctva SR alebo ministerstvá neprekročili svoje kompetencie. 

Štátna karanténa
Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MV SR

„Vychádzajúc z posúdenia podnetov od podávateľov a podávateliek, či už v kontexte nariaďovania izolácie v štátom určených zariadeniach, alebo aj v domácnosti, môže dochádzať k porušovaniu základného práva na osobnú slobodu v jeho ústavnom aj v medzinárodnoprávnom kontexte,“ uviedla v podaní Patakyová.

Problém sa podľa nej týka aj skutočnosti, že ministerstvo vnútra následne Slovákom nechcený pobyt v hoteloch alebo štátnych zariadeniach fakturovalo. Zaplatiť si mali náklady na stravu alebo ubytovanie. 

Vláda Igora Matoviča ešte v začiatku pandémie rozhodla o zavedení štátnej karantény, ktorú musel absolvovať každý navrátilec zo zahraničia minimálne niekoľko dní, kým mu spravili PCR test.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Tí, ktorí ho mali negatívni, mohli ísť domov, pozitívni sa zdržali aj niekoľko týždňov. Za karanténu si Slováci museli uhradiť náklady a vzniklo aj niekoľko neplánovaných situácií, keď napríklad umiestnili do rovnakej izby dvoch ľudí, ktorí o sebe navzájom nevedeli, či nemôžu byť nakazení koronavírusom. 

Na štátnu karanténu sa mnohí sťažovali, vznikli aj iniciatívy na sociálnej sieti Facebook, v rámci ktorých sa v online priestore zhromaždili tisícky ľudí.  

Odporúčané
Stihneš o jedno pivo navyše. Od dnešného dňa môžeš byť vonku do 21.00 h Stihneš o jedno pivo navyše. Od dnešného dňa môžeš byť vonku do 21.00 h 29. apríla 2021 o 7:40
Domov
Zdieľať
Diskusia