Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2021, 12:01
Čas čítania 0:43
Kamila Šebestová

V New Yorku teraz môžeš legálne fajčiť marihuanu

V New Yorku teraz môžeš legálne fajčiť marihuanu
Zdroj: Liaison/Getty Images
NEWS MARIHUANA USA
Uložiť Uložené

Rekreačné užívanie marihuany je už v americkom štáte New York legálne.

New York sa včera stal 15. americkým štátom, ktorý legalizoval marihuanu. Každý obyvateľ, ktorý dovŕšil 21 rokov a vlastní menej než 24 gramov koncentrovanej marihuany, môže rekreačne požívať ľahkú drogu už aj na verejnosti. Navyše sa vymažú záznamy z kriminálnych registrov tých ľudí, ktorí by podľa nového zákona nič neporušili. 

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo zákon podpísal aj vzhľadom na problémy s etnickými komunitami. Roky ich ničila vojna s drogami a kriminalizácia marihuany. Vďaka novému zákonu sa podarí znížiť počet priestupkov. 

Obyvatelia New Yorku budú môcť vďaka legalizácii marihuany postupom času využívať napríklad jej donášku. Pestovať budú môcť aj u seba doma. Fajčenie marihuany bude povolené všade, kde sa môžu fajčiť tabakové cigarety. Podľa Vice News budú môcť jednotlivé štáty do roka požiadať o otvorenie legálnych coffeeshopov.

Štát na zdanení marihuany zarobí ročne 350 miliónov dolárov, pričom 60 percent z toho chce venovať na podporu vzdelania a liečenia drogových závislostí. Zvyšok plánuje investovať do komunít, ktoré boli neprimerane zasiahnuté predchádzajúcimi zákonmi o drogách. 

Podľa expertov vytvorí marihuanový priemysel 30 000 nových pracovných pozícií.

 
Vďaka legalizácii marihuany vznikol aj inštitút na riadenie distribúcie ľahkej drogy a zároveň kontrolný orgán, ktorý bude regulovať marihuanový priemysel. 

Odporúčané
Bidenov pes opäť uhryzol zamestnanca Bieleho domu Bidenov pes opäť uhryzol zamestnanca Bieleho domu 1. apríla 2021, 9:37
Domov
Zdieľať
Diskusia