Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah Štatistického úradu SR.
24. marca 2021, 15:01
Čas čítania 2:47
Sponzorovaný obsah

Podľa konšpirátorov sa sčítavame preto, aby nám domov mohli nasťahovať migrantov

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Do boja proti dezinformáciám sa zapájajú aj známi influenceri.

Konšpiračné teórie sa natoľko rozmohli, že už vznikajú aj pri absolútne bizarných situáciách a témach. Neobišli ani sčítanie obyvateľov, ktoré momentálne prebieha. V spolupráci so Štatistickým úradom Slovenskej republiky sme sa preto pozreli na tie najbizarnejšie prípady, ktoré sčítanie sprevádzajú. 

Už pod naším prvým článkom, ktorý ľudí informoval o sčítaní obyvateľov, sa objavilo veľa komentárov typu: „Načo im to je, veď predsa všetko o mne vedia.“  Ľudia pritom považujú otázky o tom, ako dochádzajú do práce a aké je ich povolanie, za príliš osobné. Druhou najčastejšou poznámkou, ktorá potvrdzuje nedôveru zo strany obyvateľov, je, že pri sčítaní majú vypĺňať rodné číslo.

Štatistický úrad SR, sčítanie obyvateľov,
Zdroj: Štatistický úrad SR


Fanúšikov sme sa na našom instagramovom účte opýtali, či sa už sčítali, a ak nie, aký bol ich dôvod. Najčastejšia odpoveď bola, že sa im nechce alebo to ešte len majú v pláne. Objavili sa však aj odpovede, ktoré sú jasným dôkazom nedôvery v sčítanie. Tak ako aj mnohí ostatní si myslia, že to nie je potrebné, lebo štát o nich všetky údaje už má. Našlo sa aj pár takých, ktorí očakávajú, že dostanú osobitné vyzvanie, aby sa sčítali.

Matrika nemá údaj, ako dochádzaš do práce 

Viacero údajov o tebe štát naozaj nemá, preto je sčítanie dôležité. Rovnako ako na matrike nemajú údaj o tvojom vierovyznaní, tak nemajú ani údaj o tom, ako dochádzaš do práce. To, že týmito údajmi o obyvateľoch štát nedisponuje, potvrdila aj Jasmína Stauder, hovorkyňa akcie Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021. „Nie, nevieme všetko a odpoveď na otázku, ako sa napríklad dopravujete do práce a kde žijete mimo svojho trvalého pobytu, nemáme odkiaľ vedieť.“

Prečo je táto otázka dôležitá? Na základe týchto údajov štát bude vedieť lepšie analyzovať, či treba viac investovať do peších trás, diaľnic alebo rozvoja mestskej hromadnej dopravy. Financie potom môžu byť rozdelené lepšie a hlavne tam, kde sú naozaj potrebné. 

ľudia, dav, obyvatelia, kráčajúci ľudia
Zdroj: Unsplash/Timon Studler

Sčítanie a čipovanie obyvateľov 

Zdá sa, že konšpirátorov téma čipovania stále neopúšťa, čo potvrdila aj hovorkyňa Jasmína Stauder. Tá hejty a konšpirácie spojené so sčítaním rozdelila do dvoch skupín: menej neškodné a naozaj zdraviu nebezpečné. „K tým zdraviu nebezpečným patria naozaj hutné konšpirácie, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani špičkový režisér akčných filmov. Tie napríklad pracujú s teóriou prepojenia sčítania na smrteľnú vakcináciu alebo sa zamýšľajú nad tým, ako prostredníctvom sčítania implementujeme mikročipy do ľudí.“

Konšpirácie sa začali objavovať skôr, ako sa sčítanie poriadne začalo. V čase jeho spustenia, 15. februára, facebooková stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR upozorňovala na hneď niekoľko konšpiračných teórií spojených so sčítaním. Medzi nimi bola aj smrtiaca vakcína, prostredníctvom ktorej následne môžu nasťahovať do našich obydlí migrantov. 

Ako na svojom blogu uvádza Katedra Komunikácie, ktorá v spolupráci s PS:Digital monitoruje online priestor, väčšina dezinformácií sa šíri v uzatvorených skupinách. V tých sa objavujú rôzne teórie týkajúce sa sčítania, ktoré hovoria o implementácii mikročipov, vakcinácii a ďalšie zvláštne scenáre. 

Do boja proti hoaxom sa zapojili aj influenceri 

Štatistický úrad do svojej kampane na sčítanie obyvateľov zapojil aj známych influencerov. Medzi nimi sú napríklad aj Gogo, Yaksha, Veronika Vágnerová, Patri Paulínyi, Kika Durišová, herec Marek Fašiang či Mirka Dobis, známa ako fashionspy.sk, a mnohí ďalší. Influenceri o prebiehajúcom sčítaní informujú a vyzývajú svojich sledovateľov, aby sa zapojili aj oni, ak to ešte neurobili. V záverečnej časti kampane budú prostredníctvom svojich stories vyvracať aj spomínané hoaxy. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa jankasla (@jankasla)

Objavujú sa aj bizarné prípady

Nie je výnimkou, že aj pri tohtoročnom sčítaní sa objavili rôzne bizarné až vtipné prípady. Najviac sa prejavuje kampaň Svedkov liehovových, ktorých hlavným predstaviteľom je komik Gabo Žifčák. Ten však potvrdil, že nejde o recesiu, ale chcú zistiť, koľko ľudí sa prihlási k tomuto vierovyznaniu. Na sčítaní sa zúčastňuje aj veľa fanúšikov Star Wars vzhľadom na to, že niektorí sa hlásia k rytierom Jedi

Jasmína Stauder nám však uviedla aj ďalšie bizarné prípady, napríklad keď sa im muž sťažoval, že si nepamätal dátum uzatvorenia manželstva a vznikla preto u nich doma hádka. Objavil sa aj muž, ktorý netušil, koľko živonarodených detí môže mať, preto sa na Štatistický úrad SR obrátil s požiadavkou, či mu to nevedia zistiť podľa mien žien, s ktorými spal. 

muž, šťastný muž, muž s notebookom, mladík, chlap
Zdroj: Oleg Ivanov, Unsplash
Sčítanie aktuálne prebieha už vyše mesiaca a momentálne je sčítaná viac ako polovica obyvateľov. V sčítaní výrazne vedie západné Slovensko – vedie Bratislavský kraj, výborné výsledky dosahujú Trnavský aj Trenčiansky kraj. V mnohých obciach na východnom Slovensku budú so sčítavaním pomáhať práve mobilní asistenti od 1. apríla, čo momentálne spôsobuje nižšiu účasť. 
Domov
Zdieľať
Diskusia