Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Štatistický úrad. 
15. februára 2021, 8:11
Čas čítania 1:36
Sponzorovaný obsah

Sčítanie obyvateľov je povinné. Zisti všetko, čo o ňom potrebuješ vedieť

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ako sa zúčastniť a kto bude mať prístup k tvojim údajom?

Stačí pár kliknutí a prispeješ k lepšej infraštruktúre, novému parku či zdravotnému stredisku v tvojom okolí. Netreba nikam chodiť ani nič platiť. Stačí sa zúčastniť elektronického sčítania obyvateľov. Ako bude prebiehať, prečo by si sa mal zúčastniť a v čom bude sčítanie obyvateľov, domov a bytov tento rok iné?

Sčítanie obyvateľov bude prebiehať od 15.2.2021 do 31.3.2021 a každý sa sčíta elektronicky sám. Sčítanie je povinné pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, ktorí tu majú trvalý, prechodný alebo tolerovaný pobyt. Deti do 18 rokov sčítajú rodičia alebo ich zákonný zástupca.
Viac informácií

Prvé elektronické sčítavanie 

Ide o prvé sčítavanie obyvateľov, ktoré na Slovensku prebehne elektronickou formou. Nebudeš musieť nikam chodiť, vypĺňať papierové formuláre ani nič podobné. Sčítaš sa na webovej stránke www.scitanie.sk, alebo pomocou mobilnej aplikácie SODB 2021, kde jednoducho vyklikáš sčítací formulár. 

Štatistický úrad SR, sčítanie obyvateľov,
Zdroj: Štatistický úrad SR

Samozrejme, babke nestrčíš do rúk mobil s appkou, ale jej pomôžeš. Imobilní obyvatelia, alebo obyvatelia, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu sčítať elektronicky, budú mať neskôr k dispozícií aj iný spôsob sčítania. Prostredníctvom mobilných asistentov alebo stacionárneho asistenta na kontaktnom mieste. Kedy bude táto služba dostupná, závisí od vývoja pandemickej situácie. 

Všetky tvoje údaje sú v bezpečí

Sčítavanie v tejto forme nebude trvať dlhšie, než pár minút. Všetky údaje, ktoré uvedieš v sčítacom formulári budú chránené a spracované výlučne pre potreby sčítania. Štatistický úrad sa na toto sčítanie pripravuje od roku 2014 a jednou z priorít je ochrana údajov, preto spolupracuje aj s Úradom na ochranu osobných údajov SR. 

Štatistický úrad SR, sčítanie obyvateľov,
Zdroj: Štatistický úrad SR

Nové parky, cesty, ale aj zdravotné strediská vďaka sčítaniu

Prečo je sčítanie také dôležité? Prinesie nenahraditeľné informácie o stave spoločnosti, jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o domácnostiach obyvateľov a ich bývaní, ktoré nie je možné získať z iných zdrojov. Práve tieto údaje sú dôležité pri rozhodovaní o budúcnosti našej krajiny. 

Čo všetko ovplyvňujú údaje zo sčítania obyvateľstva? 

  • zlepšenie infraštruktúry 
  • posilnenie parkovísk a parkovacích miest 
  • výstavbu parkov, obchodov, lekární, škôl, úradov a pod. 
  • počet poslancov v Európskom parlamente 
  • výšku podielových daní pre obec 
  • plánovanie počtu miest v materských školách a plánovanie služieb pre seniorov
stanica, vlaková stanica, slovensko, slovenská stanica, nástupište
Zdroj: Unsplash/Martin Katler

To je len niekoľko z oblastí, ktoré údaje získané sčítaním obyvateľov dokážu ovplyvniť. Hrajú tiež rolu pri prerozdeľovaní financií pre cirkev, obce, ale aj pri čerpaní eurofondov. Tie môže obec využiť pri oprave ciest, budovaní chodníkov, kanalizácie či pre podporu voľnočasových aktivít. Sčítanie je preto veľmi dôležité a tvojich pár minút, ktoré venuješ vyplneniu formulára, môže pomôcť aj tvojej obci či meste, v ktorom bývaš.

Viac o sčítaní obyvateľov
Aplikáciu na sčítanie obyvateľov pre Android stiahneš tu, pre iOS tu
Domov
Zdieľať
Diskusia