Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2021, 14:30
Čas čítania 11:28
Viktor Kniš

Michal Truban: Pomoc podnikateľom je slabá, malá, neprehľadná a pomalá, stačilo by kopírovať Rakúsko (Rozhovor)

Michal Truban: Pomoc podnikateľom je slabá, malá, neprehľadná a pomalá, stačilo by kopírovať Rakúsko (Rozhovor)
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
REFRESHER
Uložiť Uložené

Podpredseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Refresheru porozprával o svojom pohľade na vládu, ktorej sa tesne nestal súčasťou.

Progresívne Slovensko zostalo po parlamentných voľbách 2020 tesne mimo parlamentu, o necelých 1000 hlasov. Aj keď Michalovi Trubanovi mnohí hovoria, že dnes môže byť rád, že nie je vo vláde s Igorom Matovičom, on má opačný názor. „Nie som rád, skôr je nám ľúto, že sa nemôžeme zapojiť do práce,“ povedal súčasný podpredseda PS pre Refresher.

Pôvodný volebný líder si myslí, že je veľa priestoru na zlepšovanie sa. „Návod, ako zvládať pandémiu lepšie, je počúvať odborníkov a vedcov, orientovať sa podľa dát a hlavne zlepšiť komunikáciu,“ upozorňuje Michal Truban a dodáva, že premiér Matovič často klame, zavádza verejnosť a nezvláda efektívne riadenie. 

Truban v minulosti vybudoval úspešnú firmu Websupport, ktorú predal a dnes sa venuje okrem politiky konzultantským aktivitám. Aj veľké a rastúce firmy so skúsenosťami zo zahraničia sa mu však sťažujú na súčasnú pomoc podnikateľom. „Sťažujú sa na totálny chaos, nikto ničomu nerozumie. Sťažujú sa aj na podporu, ktorá v podstate ani neexistuje. Je slabá, malá, neprehľadná a pomalá,“ hovorí Truban. 

Odporúčané
Minister vnútra Mikulec: Ak sa Slováci nezačnú správať zodpovedne, na rad príde povinná štátna karanténa (Rozhovor) Minister vnútra Mikulec: Ak sa Slováci nezačnú správať zodpovedne, na rad príde povinná štátna karanténa (Rozhovor) 11. februára 2021, 17:48
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo pre volebného lídra znamená výsledok 6,96 % 
  • Či by si vedel predstaviť byť vo vláde s Igorom Matovičom napriek tomu, ako sa správa
  • Kde vidí podpredseda PS najväčšie problémy pri riadení pandémie a ako by vedel pomôcť
  • Ako vníma Michal Truban snahu Veroniky Remišovej o digitalizáciu Slovenska
  • Na čo sa mu sťažujú slovenskí podnikatelia, ak ide o štátnu pomoc v rámci pandémie
  • Čo by uvaril 0,04 % ľuďom, ktorí mu nedali hlas a radšej išli zachraňovať SaS a Za ľudí a aký slovenský rap počúva

Nedávno ste zdieľali meme obrázok s popisom „mali ste zvoliť nás a striekačiek by bolo dosť”. S akým pocitom? 

Bol to trochu smiech cez slzy, lebo dnes máme na Slovensku veľmi vážnu situáciu. Zdieľal som to aj preto, že si viem zo seba spraviť srandu, ale reálne si myslím, že keby sa nám podarilo dostať do parlamentu, situácia by bola trochu viac pod kontrolou. Alebo všeobecne, keby sa tam dostali ľudia, ktorí viac počúvajú vedcov, orientujú sa podľa dát a normálnejšie komunikujú. Samozrejme, pandémia zaskočila každého.

Čo pre vás dnes znamená číslo 6,96? 

Dnes už k nemu nemám averziu. Samozrejme, je nám ľúto, že to nevyšlo, ale som rád, že napriek výsledku sa Progresívne Slovensko nerozpadlo. Práve naopak, veľa ľudí v ňom zostalo pracovať naďalej. To ukazuje, že sme mali pripravený tím, ktorý chce ochotne pomôcť Slovensku. 

„V dobrom ma prekvapilo, že si polícia trúfa na veľké ryby a oligarchov ako Jaroslav Haščák a Jozef Brhel. Bolo to pre mňa príjemné prekvapenie,“ hovorí Michal Truban. 

Pri pohľade na súčasnú situáciu v koalícii by mnohí mohli povedať, že môžete byť radi, že nemusíte tomuto všetkému čeliť. Súhlasíte?

Veľa ľudí mi hovorí, že je to vlastne dobré. Ja osobne aj strana sme však chceli pomáhať aj v krízach a ťažkých časoch. Nie som rád, skôr je nám ľúto, že sa nemôžeme zapojiť do práce. 

Diery asi vidíte prirodzene. Kde by ste pomáhali? 

Ako som už povedal, návod, ako zvládať pandémiu lepšie, je počúvať odborníkov a vedcov, orientovať sa podľa dát a hlavne zlepšiť komunikáciu. Ja som na svojich sociálnych sieťach ukazoval príklady Merkelovej alebo Bidena, ktorí sa snažia situáciu upokojiť. Terajšia vláda alebo skôr premiér sa s vedcami háda a s každým komunikuje chaoticky. Ja ani nikto nevieme, kedy sa máme testovať, aké platia opatrenia a podobne. Toto prináša zbytočné konflikty a zhoršuje situáciu. 

Truban
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V súčasnosti máte v prieskumoch okolo 5-6 % v relevantných agentúrach. Je to viac ako parlamentná strana Za ľudí. Analyzujete to?

Jasné, snažíme sa pozerať na to a zlepšovať sa. Dôvod, prečo stále precentá máme, je fakt, že naša strana nestála len na lídrovi, ale podarilo sa nám vybudovať dobrú značku aj program, za ktorým sme išli. Aj keď videli, že sme sa do parlamentu nedostali, tak nás neopustili. Stále musíme aktívnejšie komunikovať a zapájať sa. Aj keď je to z pozície mimoparlamentnej strany ťažké. 

Igor Matovič by mohol povedať, že stále máte Denník N. Dlhodobo odpovedá na nepríjemné otázky reportérov Denníka N, že sú na neho zlí, lebo ste sa nedostali do vlády. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94968 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V akých momentoch podľa Trubana premiér Matovič klame
  • Či sa Progresívne Slovensko pripravuje na predčasné voľby
  • Obvinenie ktorých oligarchov vníma ako najzásadnejšie, a prečo si myslí, že v niektorých prípadoch môže prísť aj k obžalobe
  • Ako vláda nepomohla podnikateľom
  • Čo radí Michal Truban všetkým firmám, ktoré sa dostali do blúdneho kruhu a nevedia ako ďalej
Domov
Zdieľať
Diskusia