Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2021, 22:21
Čas čítania 1:32
Viktor Kniš

Mária Kolíková: Je absurdné, nechutné a odporné, čo šíri Flašík, môže to byť trestný čin (Rozhovor)

REFRESHER MÁRIA KOLÍKOVÁ
Uložiť Uložené

S ministerkou spravodlivosti sme sa porozprávali o prípade Lučanský, ale aj nálade v koalícii.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v relácii Face to Face s Adelom Ghannamom porozprávala o novej 17-člennej komisii, ktorú zriadila, aby prešetrila smrť Milana Lučanského.

Odporúčané
Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné Elitný exvyšetrovateľ Šátek o Lučanskom: Kolíkovej komisiu považujem za neštandardnú, zbytočnú a jej závery za irelevantné 4. januára 2021, 9:00
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa ministerka rozhodla komisiu zriadiť
  • Či necíti politickú zodpovednosť a neplánuje odstúpiť z postu šéfky rezortu
  • Ako reaguje na slová manželky Milana Lučanského, ktorá tvrdí, že nemohlo ísť o samovraždu, pretože nemal policajný exprezident v čase návštevy poranenia na krku
  • Ako ministerka reaguje na otvorený list pracovníkov ZVJS
  • Aká je momentálne nálada v koalícii a ako vníma Kolíková konflikt Matoviča so Sulíkom a výzvy na odstúpenie pre ministra hospodárstva
  • Ako sa ministerka spravodlivosti pozerá na tresty pre užívateľov drog a aké možné riešenia prichádzajú do úvahy
  • Ako vníma ministerka budúcnosť strany Za ľudí, ktorá momentálne nemá podľa prieskumov dostatočnú podporu verejnosti 

Je absurdné, odporné a nechutné, čo šíri Flašík

Mária Kolíková v pondelok oznámila vznik špeciálnej komisie, ktorej súčasťou budú členova politických strán koalície a opozície, zástupcovia médií, palác prezidentky, ale aj reprezentanti zahraničia. Úlohou komisie bude nezávisle prešetriť prípad smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Odporúčané
Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) 31. augusta 2022, 7:00

Po necelých štyroch týždňoch od vzatia do väzby v súvislosti s obvinením z korupcie našli policajného exprezidenta zraneného v cele, pričom prvotné prešetrovanie aj kamerové záznamy vylúčili cudzie zavinenie. Po pokuse o samovraždu Lučanský na druhý deň zraneniam podľahol. 

Kauzy sa chytili opozičné strany, ale aj konšpirátori. Ministerka v našom rozhovore reagovala aj na príspevky Fedora Flašíka či Milana Žitného, ktorí šíria teórie o zbití. Podľa Márie Kolíkovej môžu mať takéto vyjadrenia aj trestoprávnu dohru. Na Flašíka už podal trestné oznámenie aj Daniel Lipšic. Teórie, ktoré dezinformátori šíria, označila Kolíková za absurdné, odporné a nechutné. 

Tresty pre užívateľov drog sú privysoké

Ministerka spravodlivosti sa drží svojich vyjadrení o tom, že aktuálne tresty pre užívateľov drog sú príliš vysoké. Zjemňovať ich podľa nej treba nielen pri užívateľoch marihuany. Pôvodne sa mal návrh zákona na jasnejšie rozlišovanie užívateľov od dílerov dostať do parlamentu už v minulom roku, nakoniec sa však Juraj Šeliga rozhodol nepredložiť ho. Kolíková súhlasí, že ide o jednoduchšiu zmenu, ktorá by bola efektívna. 

Zmenu právnej úpravy majú na ministerstve spravodlivosti pripravenú a bude predmetom ďalšej diskusie s koaličnými partnermi. 

Čo sa týka vzťahov v koalícii, Mária Kolíková tvrdí, že je v záujme všetkých partnerov zotrvať v aktuálnom zložení a konflikt Richarda Sulíka s Igorom Matovičom podľa nej nie je dôvodom na pád vlády. 

Domov
Zdieľať
Diskusia