Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2021, 14:30
Čas čítania 3:38
Viktor Kniš

Popieranie pandémie, ukradnutá hudba aj nepodarený #notunechallenge. Toto sú najtemnejšie momenty slovenského rapu 2020

HUDBA MAJK SPIRIT
Uložiť Uložené

Aj taký bol rok 2020. Poďakovanie ide Egovi za to, že sa postavil proti dezinformáciám aj Dokkeytinovi, ktorý definitívne uzavrel diskusie o boombape v slovenskom rape.

Dobrou správou je, že všetky tri najtemnejšie momenty druhej polovice roka 2020 so sebou nesú aj svetielka nádeje, že to môže byť lepšie. Našťastie, v porovnaní s uplynulými rokmi sa tentokrát slovenskí raperi nedopustili takého množstva prešľapov. To je pravdepodobne spôsobené aj tým, že súčasná pandemická doba v mnohých na jednej strane vzbudila empatiu a na druhej sa venujú viac sebe, ako ostatným.

Paradoxne sme zaznamenali oveľa menej negatívnych emócií v čase, keď niektorí raperi prišli o drvivú väčšinu svojich zárobkov. Napriek tomu bola témou roka pandémia. Tá ukázala, že mnohí slovenskí raperi nevedia pracovať so zdrojmi a nezáleží im na tom, čo na svojich stotisícových profiloch zdieľajú.

Odporúčané
TOP 10: Najlepšie slovenské rapové albumy 2020. Mnohí interpreti si projekty radšej šetria, vydajú ich po pandémii TOP 10: Najlepšie slovenské rapové albumy 2020. Mnohí interpreti si projekty radšej šetria, vydajú ich po pandémii 26. decembra 2020, 14:30

Aj vzhľadom na pretrasy z uplynulého roka si producenti dávajú pozor na to, čo vyprodukujú. Jediný do oči bijúci prípad plagiátorstva sa vysvetlil oveľa hladšie, čím zároveň vznikol precedens, pretože si autor dokázal priznať chybu.

Opäť pripomíname, že ide o naše subjektívne pocity a tvoj zoznam najtemnejších momentov môže vyzerať úplne inak. Sme však radi, že všetky v tomto prípade končia ponaučením.  

Hodnotíme iba najtemnejšie momenty druhej polovice roka, tie z prvej polovice sme zhrnuli v tomto článku.

Bighorse sa k plagiátorstvu priznal 

Vďaka pozorným poslucháčom a ľuďom s väčším hudobným rozhľadom aj mimo komerčnej hudby sa podarilo odhaliť ďalší plagiát v slovenskej rapovej tvorbe. Na rozdiel od mnohých iných sa však Bighorse krátko po zverejnení zistenia priznal a svojim sledovateľom celú situáciu patričným spôsobom vysvetlil. Išlo konkrétne o skladby Dotokedydal od Separa a Pil Cho a Xanax od Fobiu Kida. 

Čo je v tomto prípade najdôležitejšie je, že sa Bighorse bez váhania a snahy vyhovoriť sa ospravedlnil a svoje konanie odôvodnil tým, že bol mladý a neuvedomoval si, aký dopad môžu mať jeho rozhodnutia. „Osobne sa za to extrémne hanbím a najradšej by som si za to konanie teraz prij**al,“ napísal Bighorse.

„5 rokov dozadu som bol mladý nezodpovedný k***t, ktorý si neuvedomoval následky svojich činov,“ napísal člen Dogma Family.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92935 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reagovali na Bighorseove plagiátorstvo Pil C a Smart
  • Ktorý raper sa postavil svojim kolegom a zaujal k pandémii zodpovedný postoj
  • Prečo bol Kingpin alias Cereal pri svojom #notunechallegne
  • Ktorí raperi vymazali z YouTube svoje skladby v rámci #notunechallenge
  • Prečo je víťazom výzvy Dokkeytino, ktorý autorovi vysvetlil, že rapovať bez autotune a do boompabu nie je dôkazom, že je raper kvalitný
Domov
Zdieľať
Diskusia