Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2020, 20:11
Čas čítania 0:55
Lukáš Čelka

Krajčí: Nová mutácia koronavírusu je pravdepodobne už aj na Slovensku

NEWS
Uložiť Uložené

Tvar našej krivky je podľa jeho slov veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka.

Krajčí na svojom facebooku uviedol, že odborníci ministerstva zdravotníctva posledných pár dní nepretržite analyzujú všetky dostupné informácie ohľadom novej mutácie koronavírusu.
Vzhľadom na nemalú časť našich obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Anglickom a Slovenskom, je podľa jeho slov pravdepodobné, že nová mutácia koronavírusu je aj na Slovensku.

Odporúčané
Kvôli mutácii Covid-19 uviazlo vo Veľkej Británii viac ako 1500 kamiónov: Vodiči tŕpnu v neistote, či sa do Vianoc dostanú domov Kvôli mutácii Covid-19 uviazlo vo Veľkej Británii viac ako 1500 kamiónov: Vodiči tŕpnu v neistote, či sa do Vianoc dostanú domov 22. decembra 2020, 19:04

„Tvar našej krivky je veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka," stálo v jeho príspevku. Tvrdí, že vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je jasné, že boj s ním bude o 40 % ťažší ako s pôvodným typom vírusu. „Záchranou pred totálnym premorením populácie, ktorú bude doprevádzať kolaps nášho zdravotného systému je teda najmä očkovanie.," dodal.

„Je dôležité, aby občania Slovenska počas nasledovných dní striktne dodržiavali zákaz vychádzania a navrhnuté protiepidemické opatrenia. Základom je nedostať sa do úzkeho kontaktu s ľuďmi mimo svojej domácnosti. Vybrať si môžete ešte jednu, s ktorou môžete vytvoriť spoločnú bublinu," stálo ďalej v príspevku ministra zdravotníctva," pripomenul Krajčí.

Tvrdí, že práve od zodpovednosti ľudí bude záležať účinnosť súčasného lockdownu, ktorý je, čo sa týka reštrikčnosti, jedným z najmäkších v Európe. „Vláda vložila veľkú dôveru do ľudí. Ak ju sklamú, po novom roku nás určite nebudú čakať uvoľňovania“.


Informoval, že regionálne úrady verejného zdravotníctva realizujú zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území Slovenskej republiky. V prípade pozitivity po PCR testovaní budú vzorky následne diagnostikované aj na prítomnosť nového variantu vírusu.

Domov
Zdieľať
Diskusia