Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2020, 8:04
Čas čítania 0:57
Adam Novosad

V Taliansku zachytili prvý prípad novej mutácie koronavírusu. Šíri sa nekontrolovateľne, Slovensko zvažuje zákaz letov

NEWS
Uložiť Uložené

Nová mutácia koronavírusu sa pomaličky začína šíriť po starom kontinente.

V Spojenom kráľovstve vyčíňa nová mutácia koronavírusu, kvôli ktorej mnohé európske krajiny začali dočasne rušiť lety z tohto ostrovného štátu. Holandsko a Belgicko pozastavili lety medzi prvými, ale pridáva sa k nim Nemecko a nad rovnakým krokom rozmýšľa aj Slovensko. Medzitým sa však prvý prípad tejto novej mutácie objavil v Taliansku, informuje NDTV.

Odporúčané
Holandsko a Belgicko ruší pre novú mutáciu koronavírusu lety z Anglicka Holandsko a Belgicko ruší pre novú mutáciu koronavírusu lety z Anglicka 20. decembra 2020, 16:46

Nová mutácia koronavírusu vyvoláva vo verejnosti obavy a množstvo otázok. Vieme len to, že aj keď sa šíri výrazne rýchlejšie, doterajšie zistenia konštatujú, že by nemala spôsobovať závažnejšie zdravotné problémy ako doteraz. Niektoré európske štáty však používajú PCR testy, ktorými novú mutáciu nemusia zachytiť, a tak sa celá situácia veľmi rýchlo skomplikuje.

Úrady zachytili prípad zmutovaného koronavírusu u pacienta, ktorý sa lietadlom vrátil na letisko Fiumicino v Ríme, ale rýchlo sa ho kompetentným podarilo izolovať. Zatiaľ nie je jasné, či medzitým stihol nakaziť spolucestujúcich či svojich blízkych, avšak úrady o takomto vývoji situácie neinformovali.

 

POVINNOSŤ KARANTÉNY PRE VŠETKÝCH, KTORÍ PRICESTUJÚ Z VEĽKEJ BRITÁNIE Vzhľadom na prítomnosť novej infekčnejšej mutácie...

Posted by Marek Krajčí on Sunday, December 20, 2020

Optimisticky nevyznievajú ani vyhlásenia britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka, ktorý skonštatoval, že zmutovaný koronavírus sa momentálne šíri nekontrolovane, a to najmä v južnej časti Anglicka či Londýne. Aj preto na časť Spojeného kráľovstva premiér Boris Johnson opäť uvalil lockdown.

Slovensko v tejto chvíli rozhodlo, že cestujúci zo Spojeného kráľovstva nebudú môcť využiť výnimku a vrátiť sa domov bez karantény len s negatívnym testom, a tak sa pre nich opäť zavádza povinnosť podstúpiť 10-dňovú karanténu s PCR testovaním na 5. deň izolácie. Naše úrady rovnako zvažujú, že pozastavíme lety so Spojeným kráľovstvom.

Domov
Zdieľať
Diskusia