Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2020, 19:49
Čas čítania 2:11
Tímea Krauszová

Hlavný hygienik Mikas: Vianočný lockdown nemožno vylúčiť, robíme všetko preto, aby taká situácia nenastala

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Povedal to na tlačovej konferencii po zasadnutí pandemickej komisie.

Pandemická komisia sa zaoberala v piatok najmä školami, lyžovačkami a pravidlami pre pendlerov. Informoval o tom hlavný hygienik Ján Mikas a minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

O potenciálnom vianočnom lockdown vraj zatiaľ nediskutovali. „Ak budeme mať plné nemocnice ťažkých stavov, tak lockdown prichádza do úvahy. Ale robíme všetko pre to, aby k takej situácii nedošlo. Nevieme povedať, čo bude o tri týždne,“ povedal Mikas.

Zároveň dodal, že mobilita ľudí vzrastie, obchody budú preplnené a hygienik apeloval na ľudí, aby si nákupy pred sviatkami dobre premysleli a v obchodoch strávili čo najmenej času. Chcel by aj to, aby boli počas Vianoc povolené návštevy v nemocniciach či domovoch sociálnych služieb.

Kto pôjde v pondelok do školy

Mikas oznámil, ktorí žiaci, rodičia či školskí zamestnanci budú môcť do školských priestorov vojsť  aj bez negatívneho testu. Sú to žiaci druhého stupňa a stredoškoláci, ktorí prekonali COVID-19 a majú o tom potvrdenie (nie staršie ako 90 dní), žiaci so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím či tí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu absolvovať antigénový test. Všetky výnimky sú spísané vo Vestníku Úradu vlády.

Domov
Zdieľať
Diskusia