Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah vznikol v spolupráci s Národnou cenou za dizajn.
11. novembra 2020, 16:38
Čas čítania 3:21
Jana Mikysová

469 diel a medzi nimi aj Čierne diery, Yeme či festival Grape. Národná cena za dizajn predstavila svoje nominácie

469 diel a medzi nimi aj Čierne diery, Yeme či festival Grape. Národná cena za dizajn predstavila svoje nominácie
Zdroj: NCD
ZAUJÍMAVOSTI DIZAJN
Uložiť Uložené

Pozri si to najlepšie z 11 kategórii komunikačného dizajnu Slovenska.

Dizajn nepatrí len umelcom. Bez toho, aby si si to uvedomil, sa s ním stretávaš počas prechádzky ulicami, nákupu potravín, surfovania na internete. Niet pochýb o tom, že máme na Slovensku mnoho šikovných ľudí, ktorí sa starajú o dizajn v rôznych kategóriách. Dôkazom je aj rekordný počet prihlásených prác do 17. ročníka Národnej ceny za dizajn.

Tá ti, ako každý rok, ukáže to najlepšie z komunikačného dizajnu, ktorý vznikol na Slovensku. Medzi nominovanými je tento rok možno aj tvoj obľúbený festival, produkt, či pekáreň, do ktorej chodíš po pečivo. 

Národná cena za dizajn je prestížna cena, ktorá je organizovaná Slovenským centrom dizajnu už od roku 1993. Vyhlasovateľmi súťaže sú Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a SCD. Udeľovanie Národnej ceny za dizajn je najvyššou formou ocenenia a prezentácie v tejto oblasti tvorivej činnosti v Slovenskej republike. 
Do roku 2015 bola súťaž organizovaná bienálne za všetky oblasti dizajnu, no od roku 2015 je v nepárnych rokoch cena udeľovaná za produktový dizajn, v párnych rokoch za komunikačný dizajn. Jej cieľom je podpora profesionálnych slovenských umelcov, ich motivácia a prezentácia vývoja dizajnu na Slovensku.

Pri predstavení 17. ročníka Národnej ceny za dizajn organizátori ohlasovali zmeny, ktorých cieľom bolo pritiahnuť širšie spektrum tvorcov. „Tento cieľ sa nám podarilo naplniť. Do tohtoročnej NCD sa prihlásil historicky rekordný počet diel – 469, čo je takmer dvojnásobný nárast oproti poslednému ročníku,” hovorí Mária Rišková, riaditeľka Slovenského centra dizajnu, ktoré je vyhlasovateľom súťaže spolu s Ministerstvom kultúry SR. 

Prihlásené projekty hodnotila počas leta medzinárodná porota v zložení Marlies Wirth (AT), Rastislav Uličný (SK), Adéla Svobodová (CZ), Jacek Mrowczyk (PL) a kurátor NCD 2020 Boris Meluš (SK).

Porota vybrala 277 diel na výstavu a z nich 51 nominovaných diel v 11 kategóriách: Animácia a video, Digital, Identita, Kampaň, Knihy a publikácie, Nové horizonty, Obal a objekt, Písmo, Plagát a vizuál, Priestor a Študentský dizajn. Kurátor Boris Meluš označil tento ročník za veľmi silný a výber nominovaných prác označil za to najlepšie, čo sa za posledné dva roky v komunikačnom dizajne na Slovensku vytvorilo.

Najlepší slovenský komunikačný dizajn: Národná cena za dizajn predstavuje nominácie a vybrané projekty
Zdroj: NCD

Prezentácia nominovaných projektov

Nominované diela si môžeš momentálne pozrieť na webe ncd.scd.sk. Diela majú byť prezentované aj v rámci výstavy v priestoroch Hurbanových kasární v Bratislave, no jej otvorenie sa kvôli momentálne platným opatreniam posúva až na koniec novembra. O presnom dátume otvorenia budú organizátori informovať na svojich sociálnych sieťach.

Ocenenia Národnej ceny za dizajn 2020 – Komunikačný dizajn budú vyhlásené v online prenose začiatkom decembra. Okrem hlavných cien v jednotlivých kategóriách budú oznámené aj ostatné ocenenia – ceny pre osobnosti/kolektívy dizajnu a špeciálne uznania.

Pozri si nominované projekty

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Animácia a video: 1. Honda E-Ball (Ové Pictures – Michaela Čopíková, Veronika Obertová; Animoline); 2. Na Peróne v New Yorku (Onomatopoje – Palko Matia)

Nominácie v kategórii Animácia a video
Nominácie v kategórii Animácia a video Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Digital: 1. Podivuhodné dejiny umenia s profesorom škrečkom (Fuczik a Kakalík – Ondřej Horák, David Kalika; lab.SNG ), 2. Uroboros Festival (Lenka Hámošová);  3. Čas-opis 1989 (Peter Gála, lab.SNG); 4. Dots (DevKid Studio – Ján Šicko).

Nominácie v kategórii Digital
Nominácie v kategórii Digital Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Identita: 1. Verejná ochrankyňa práv (Andrej & Andrej – Andrej Barčák, Andrej Čanecký); 2. Edo-Kin redizajn (Pekne & Dobre – Martin Bajaník); 3. Chlieb Náš – remeselná pekáreň (Sudo – Michaela Novosadová); 4. Identita – The Július Koller Society (Ľubica Segečová)

Nominácie v kategórii Identita
Nominácie v kategórii Identita Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Kampaň: 1. Živijó! (Pavlína Morháčová); 2. Fest Anča (Ivana Palečková); 3. YEME papierová kampaň (Pekne & Dobre – Martin Bajaník); 4. festival [fjúžn] (Matúš Hnát); 5. Flaam festival 2018 + 2019 (Andrej & Andrej – Andrej Barčák, Andrej Čanecký; Michal Chrastina)

Nominácie v kategórii Kampaň
Nominácie v kategórii Kampaň Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Knihy a publikácie: 1. Knižná edícia KPTL (Matúš Hnát); 2. Prerušená pieseň (Pavlína Morháčová); 3. Bydlíme! (Pavol Bálik); 4. Archívna správa o stave Vysokej školy výtvarných umení 1949 – 1989 (Andrej & Andrej – Andrej Barčák, Andrej Čanecký, David Kalata); 5. Čierne diery – Čierne diery: Technické pamiatky a zabudnuté miesta Slovenska, Stratená Bratislava, Železničné vodojemy Slovenska (Michal Tornyai)

Nominácie v kategórii Knihy a publikácie
Nominácie v kategórii Knihy a publikácie Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Nové horizonty: 1. Critical Daily – kritická prax v grafickom dizajne (Katarína Balážiková); 2. BRUT.TO (Zuzana Kutašová); 3. Nasuti — festival umenia a udržateľnosti (Branislav Matis, Ivan Galdík)

Nominácie v kategórii Nové horizonty
Nominácie v kategórii Nové horizonty Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Obal a objekt: 1. Juniperus (Pergamen  – Juraj Demovič, Lörinczová Lívia); 2. Fuelit (Pekne & Dobre – Martin Bajaník); 3. Modrá púpava (Ivana Palečková); 4. Bavlnené vreckovky Noa! (Katarína Hutníková)

Nominácie v kategórii Obal a objekt
Nominácie v kategórii Obal a objekt Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Písmo: 1. Manual (Ondrej Jób); 2. Písmový systém Diery (Michal Tornyai); 3. Školské písmo (Ján Filípek, Martina Rozinajová); 4. Skeleton Type One (Filip Paldia, Samuel Čarnoký)

Nominácie v kategórii Písmo
Nominácie v kategórii Písmo Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Plagát a vizuál: 1. Stop predaju zbraní – 20X20 Poster For Peace (Neurografismos – Veronika Barrera, Eduardo Barrera Arambarri); 2. Archívna správa o stave Vysokej školy výtvarných umení 1949 – 1989 (Andrej & Andrej – Andrej Barčák, Andrej Čanecký; David Kalata); 3. Singularch (Matúš Hnát); 4. Odvaha a risk. Století designu v UPM. (Deep Throat Studio – Jozef Ondrík, Matúš Buranovský)

Nominácie v kategórii Plagát a vizuál
Nominácie v kategórii Plagát a vizuál Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Priestor: 1. Livre Paris 2019. Slovenský stánok na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Paríži. (Ateliér Choma – Pavel Choma, Martin Kubina, Ové Pictures – Michaela Čopíková, Veronika Obertová); 2. Antimúzeum JK (Branislav Matis); 3. Stála expozícia Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne (Marcel Benčík); 4. Grape brána (Martin Skoček, Pavol Dobšinský)

Nominácie v kategórii Priestor
Nominácie v kategórii Priestor Zdroj: NCD

Nominácie Národnej ceny za dizajn 2020 v kategórii Študentský dizajn: 1. Fight Flight Freeze (Terézia Denková); 2. Znakověda – online výučba českého znakového jazyka (Silvia Klúčovská); 3. Noviny The Script Hunter (Dominika Valentovičová); 4. ORB – fyzická interakcia s digitálnym prostredím (Roman Mackovič); 5. Bytosti slovanské (Diana Hlaváčová); 6. Czemoji. České emotikony. (Soňa Juríková); 7. Anxieta (Ján Šandala)

Nominácie v kategórii Študentský dizajn
Nominácie v kategórii Študentský dizajn Zdroj: NCD
Domov
Zdieľať
Diskusia