Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2020, 19:50
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Igor Matovič: Keď príde na celoplošné testovanie málo ľudí, bude lockdown a nakupovať budeme raz týždenne

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér v TV Markíza vysvetlil, ako to myslel so svojou demisiou, ktorá pravdepodobne nehrozí, pretože všetky koaličné strany podporili celoplošné testovanie. Na svoju stranu chce získať Igor Matovič aj prezidentku a opozíciu.

Premiér Igor Matovič bol hosťom v Televíznych novinách Markízy, kde prezradil viac o celoplošnom testovaní obyvateľstva na koronavírus antigénovými testmi.

Podľa premiéra hrozí lockdown celej krajiny v prípade, že by sa dobrovoľne dalo otestovať len približne 15 až 20 % ľudí. „Ja by som bol najradšej, aby prišlo 99 % ľudí dobrovoľne. Myslím si, že to bude dobrovoľné, ale keď niekto na test nepríde, nebude požívať výhody, ktoré budú vyplývať zo zmien niektorých zákonov,“ odpovedal premiér na otázku, či bude testovanie dobrovoľné. 

Premiér ešte na tlačovej konferencii podmienil realizáciu celoplošného testovania svojou demisiou. Ak sa testovanie neudeje, odstúpi z funkcie predsedu vlády, čo by znamenalo pád alebo rekonštrukciu vlády. V TV Markíza povedal, že keďže všetci koaliční partneri podporili jeho nápad, k demisii pravdepodobne nepríde. 

Odporúčané
Slovensko čaká celoplošné testovanie na koronavírus, vyhlásil Igor Matovič. Nakúpili 13 miliónov testov Slovensko čaká celoplošné testovanie na koronavírus, vyhlásil Igor Matovič. Nakúpili 13 miliónov testov 17. októbra 2020, 12:43

Prezidentka Zuzana Čaputová po tlačovej konferencii zverejnila vyjadrenie, v ktorom Slovákov informovala, že o operácii celoplošného testovania vopred nevedela. Igor Matovič povedal, že bude prezidentku informovať osobne.

„Pokúsim sa ju získať na svoju stranu, aby sme boli všetci na jednej lodi, budem iniciovať aj stretnutie s opozíciou,” povedal premiér. Igor Matovič by chcel, aby sa na tlačovke vedľa seba postavila koalícia a opozícia a spoločne by vyzvali občanov, aby absolvovali testovanie. 

Antigénové testy sú menej presné ako PCR testy. Výtery sa robia z hltanu a nosohltanu a výsledky sú k dispozícii do niekoľkých desiatok minút. Slovensko nakúpilo 13 miliónov týchto testov za viac ako 52 miliónov eur. Premiér v TV Markíza poznamenal, že ide o neporovnateľný náklad v porovnaní s tým, keby došlo ku skutočnému lockdownu. Ten vyčíslil na približne 100 miliónov eur denne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia