Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2020, 16:40
Čas čítania 1:15
Tímea Krauszová

Rímske letisko dostalo 5 hviezdičiek za svoje protikoronavírusové opatrenia

NEWS
Uložiť Uložené

Letisko Fiumicino v Ríme má podľa hodnotiacej komisie výborné bezpečnostné opatrenia.

Letisko Fiumicino v Ríme, známe tiež ako medzinárodné letisko Leonarda da Vinciho, je najfrekventovanejším letiskom v Taliansku. Napriek tomu si zaslúžilo výnimočné ocenenie – získalo päť hviezdičiek v hodnotení opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19, píše CNN.

Odporúčané
Separ, Gleb aj Kali rušia a presúvajú svoje turné kvôli novým opatreniam. Reagujú aj Dalyb a Dame Separ, Gleb aj Kali rušia a presúvajú svoje turné kvôli novým opatreniam. Reagujú aj Dalyb a Dame 13. septembra 2020, 9:39

5 hviezdičiek za výbornú organizáciu a bezpečnostné opatrenia

Hodnotenie im udelila spoločnosť Skytrax, medzinárodná organizácia, ktorá každoročne udeľuje ocenenia najlepším letiskám na svete. Vzhľadom na situáciu s koronavírusom sa zamerali tentokrát na opatrenia na letisku a nateraz hodnotili len tie v Európe. Rím má tak momentálne najbezpečnejšie letisko na prílet či odlet, hoci samotné cestovanie naša pandemická komisia stále neodporúča.

Hodnotiaca komisia Skytraxu sa pozerala na súhrn procedúr, ktoré sú na letisku zavedené v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. Do tých patria nielen povinné rúška či pravidelná dezinfekcia priestorov. Čistotu letiska merali priamo na mieste pomocou ATP testingu, ktorý dokáže určiť, kedy naposledy a ako dôkladne bol priestor vyčistený. Testy robili na najfrekventovanejších miestach na letisku. Sledovali tiež celkovú organizáciu, dostupnosť a jasnosť informácií či samotné dodržiavanie opatrení (rúška, odstup).

Zamestnanec letiska dezinfikuje lietadlo .
Zamestnanec letiska dezinfikuje lietadlo . Zdroj: TASR/AP

Fiumicino získalo najviac hviezdičiek, pretože ich informačné tabule boli na viditeľných miestach a všetky oznamy boli preložené do viacerých svetových jazykov. Na letisku dokonca otvorili aj centrum na testovanie na koronavírus, ktoré má až 650 metrov štvorcových. Funguje od 1. septembra v spolupráci s talianskym Červeným krížom.

Pre jednoduchšie sledovanie cestujúcich zjednotili všetky prílety a odlety na jeden jediný terminál. Personál bol vždy dostupný a viditeľne nepretržite dezinfikovali priestory. Na nosenie rúšok sa tam extrémne dbá, v prípade potreby ľudí aj upozornia. Ide teda o najlepšie „anti-covid“ letisko v Európe.

Tri hviezdy, teda priemerné hodnotenie, získali tri európske letiská: Málaga-Costa del Sol Airport (AGP) v Španielsku, Nice Côte d'Azur Airport (NCE) vo Francúzsky a londýnsky Heathrow (LHR). Skytrax chce v budúcnosti ohodnotiť aj letiská v Severnej Amerike, v Ázii a na Strednom Východe, čakajú na voľnejšie opatrenia v súvislosti s cestovaním.

Domov
Zdieľať
Diskusia