Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2020, 8:01
Čas čítania 0:38
Daniel Mikolášik

Horúčavy na juhu a búrky takmer v každom kraji. SHMÚ vyhlasuje výstrahy druhého stupňa na nedeľu

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Okrem horúčav druhého stupňa budú niektoré kraje na Slovensku vystavené aj silnému vetru a búrkam.

Počas nedele treba na území Slovenska počítať s horúčavami, búrkami aj so silným vetrom na horách. Na svojom webe na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vydal preto výstrahy prvého a druhého stupňa.


Výstraha prvého stupňa pred silnými búrkami platí až do nedeľného večera pre všetky kraje s výnimkou Košického. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť od 20 do 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Meteorológovia nevylúčili možnosť padania krúpov.

Odporúčané
Podľa klimatológa je možné, že Dunaj aj celý Žitný ostrov zmizne. Priprav sa na dlhé a suché letá (Rozhovor) Podľa klimatológa je možné, že Dunaj aj celý Žitný ostrov zmizne. Priprav sa na dlhé a suché letá (Rozhovor) 31. júla 2020, 10:16

Pre viaceré okresy na juhu Slovenska platí od 12:00 výstraha druhého stupňa pre vysoké teploty. Tie môžu miestami dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ varuje SHMÚ, pričom dodáva, že pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.


V niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja platí od 16:00 h výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Ten nad pásmom lesa môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť od 110 do 135 kilometrov za hodinu.

Nedeľu budú sužovať horúčavy na juhu a búrky takmer v každom kraji. SHMÚ vydáva výstrahy druhého stupňa
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/Jakub Kotian, Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia