Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2020, 12:40
Čas čítania 8:30
Adam Novosad

Týchto 10 potravín ťa (nepríjemne) prekvapí množstvom kalórií, ktoré v sebe skrývajú

GASTRO POTRAVINY
Uložiť Uložené

Na kalórie si treba dávať dobrý pozor, pretože množstvo jedál klame telom.

Jem iba šaláty, svoj jedálniček som zaplnila zeleninou, ale aj tak nedokážem schudnúť.

Vo svojom okolí má zrejme každý z nás osobu, ktorej kalorický príjem nič nehovorí, a tak sa síce môže snažiť schudnúť celé veky, svoju vytúženú hmotnosť ani postavu tak skoro nedosiahne. 

Odporúčané
22 dvanástok v plechovke: Ktorým pivám by si sa mal radšej vyhnúť? (Test) 22 dvanástok v plechovke: Ktorým pivám by si sa mal radšej vyhnúť? (Test) 19. augusta 2020, 9:18


Nielenže takíto ľudia zvyčajne nerozumejú základnému pravidlu, že na chudnutie človek potrebuje navodiť kalorický deficit, a tak dosiahnuť vo svojom tele väčší výdaj kalórií ako príjem. Ak sa do tejto fázy dostaneš, zostáva už len otázkou času, fyzickej aktivity a jedálnička, kedy začnú kilogramy miznúť a tvoje telo sa bude cítiť lepšie.

V tomto článku však nechceme poskytovať žiadne zaručené rady na diéty. V poslednom čase nás zaskočilo, koľko potravín, ktoré Slováci konzumujú v každodennom živote, má oveľa viac kalórií, ako by si človek mohol myslieť. Väčšinou totiž zvykneme podhodnocovať svoj príjem, a teda tipujeme, že tento kávový drink určite nemá toľko kalórií, a nadhodnocujeme svoj výdaj. 

V praxi platí, že odporúčaný priemerný denný príjem kalórií dospelého človeka je okolo 2 000 kalórií. U žien sa uvádza rozumné rozmedzie od 1 600 do 2 400 kalórií, zatiaľ čo u mužov je toto rozmedzie posunuté medzi 2 000 až 3 000 kalórií.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako z jedného vrecka mandlí v čokoláde prijmeš stovky kalórií
  • Prečo ti vyprážaný syr s hranolkami odkrojí polovicu denného príjmu
  • Aké kaloricky zradné vedia byť pivo, víno či vodka alebo rum
  • Kedy na občerstvení v kine stratíš cez 1 000 kalórií
  • Ako z jednej čokoládovej tyčinky Margot prijmeš štvrtinu denných kalórií


Orechy

Orechy odporúča do rozmanitej stravy snáď každý odborník. Väčšina z nich obsahuje množstvo vitamínov, bielkovín aj vlákniny, ale rovnako tak patria medzi potraviny s vysokým obsahom kalórií. Nie nadarmo nájdeš v odporúčaniach dietológov, aby si síce orechy do svojho jedálnička zaradil, ale väčšinou v striedmom množstve. Pokojne si dopraj za hrsť mandlí, kešu či píniových orechov, ale nenechaj sa uniesť.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín 12. marca 2024, 15:30

100 gramov mandlí, čo je množstvo, ktoré bežný človek s priemerným apetítom nemá problém zjesť na posedenie, obsahuje okolo 640 kalórií. Najmä, ak si človek mandle dopraje v čokoládovej poleve, 100 gramov zmizne expresne rýchlo. Kešu orechy majú o trochu kalórií menej, a zo 100 gramov vytiahneš 570 kalórií, a o nič lepšie na tom nie sú ani arašidy so 620 kalóriami.

Zradné bývajú najmä pochúťky ako arašidy v cestíčku či mix ovocia a orechov. Zo 100 gramov arašidov v cestíčku s paprikovou príchuťou prijmeš 512 kalórií, zo 100 gramov mixu Nut & Fruit zase takmer 500 kalórií. Orechov si preto treba dopriať za hrsť, zvyčajne s gramážou okolo 20 či 30 gramov.

Syry

Slováci objednávajúci si z obedového menu vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou je už tradičný pohľad do reštaurácií a jedální. Avšak, väčšina z nás nerozmýšľa nad tým, že už samotný syr je potravina s vysokým množstvom kalórií. Ak ho vypražíš v trojobale, pridáš k nemu poriadnu porciu hranoliek a zaleješ si tanier tatárskou omáčkou, výsledný počet kalórií ťa zrejme zaskočí. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87819 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia