Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2020, 13:42
Čas čítania 1:27
Dominik Vetrák

App Store a Google Play odstránili zo svojej ponuky hru Fortnite. Epic Games teraz žaluje obe spoločnosti

TECH APPLE FORTNITE GOOGLE
Uložiť Uložené

Epic Games sa púšťa do súdneho súboju s dvomi gigantickými spoločnosťami.

Fortnite pozná dnes už snáď každý. V multiplayerovej Battle Royale hre mal virtuálny koncert už aj Travis Scott. Videli sme v nej aj trailer pre film Tenet od Christophera Nolana a hral ju aj Thor v Avengers: Endgame.

Čaro tohto titulu spočíva aj v jeho dostupnosti. Zahráš si ho na konzolách, počítači a dokonca aj na mobiloch. Lenže Apple a Google dnes spravili rázny krok a po porušení dohody medzi nimi a Epic Games hru stiahli z App Store a Google Play.

Odporúčané
Ak vlastníš Xbox One alebo PlayStation 4, týchto 10 hier je pre teba povinnosťou Ak vlastníš Xbox One alebo PlayStation 4, týchto 10 hier je pre teba povinnosťou 13. augusta 2020, 14:15

Stalo sa tak po tom, čo Epic vydalo veľký update meniaci systém peňažnej meny v hre. Situáciu okolo nového updatu vysvetľuje Verge. Takzvané V-bucks, za ktoré si hráči kupujú kozmetické úpravy, lootboxy a podobne, dostali na PC a konzolách trvalú, 20% zľavu. Na mobiloch však prišla iná úprava.

Keďže Apple a Google si pri kupovaní peňažnej meny v hre účtujú doplnkové náklady, Epic prišlo so spôsobom, ako to obísť. Hráči tak majú v menu možnosť zakúpiť si V-bucks za 8 eur/dolárov priamo cez platobný terminál Epic-u, alebo zaplatiť 10 eur/dolárov a zaplatiť cez App Store. 

Apple odstránilo Fortnite z App Store a Google Play. Epic Games teraz žaluje obe spoločnosti
Zdroj: Epic

CEO Epic-u Tim Sweeney už neraz kritizoval Apple aj Google za ich prístup k aplikáciám a nákupom cez ne. Epic chce, aby hráči platili čo najmenej a aby vývojári dostávali čo najviac peňazí. Aj preto si Epic pri predaji hry z ich Epic Store berie len 12% (zvyšok ide tvorcom/vydavateľovi), zatiaľ čo taký Steam si berie 30%. 

Samozrejme, Google ani Apple s novinkou nie sú spokojní a považujú ju za porušenie dohody. Hru preto obe spoločnosti stiahli zo svojich obchodov. Epic na seba nenechal dlho čakať a obratom oboch gigantov zažaloval a pridal k tomu aj paródiu na Apple spoločne s heslom #FreeFortnite.

Na jednej strane budú hráči na strane Epic-u, na strane druhej je potrebné pozrieť sa na fakt, že porušili dohodu s Apple a Google. Bude zaujímavé sledovať, ako rozhodnú súdy a či budú musieť Google a Apple v budúcnosti znížiť svoje poplatky. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia